Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Japanse (zon)dag in de Oranjerie in Den Helder

Op zondag 16 juni wordt er een Japanse (zon)dag gehouden in de Oranjerie De Groene Parel in Den Helder. In en rondom de Japanse tuin zullen er diverse Japanse activiteiten en workshops worden georganiseerd.

Bijzonder op deze dag is de Japanse lelietentoonstelling dat is opgezet door kweker Frans Langelaan uit Julianadorp. In de Oranjerietuin zullen grote arrangementen worden getoond. Lelies hebben vanuit de oudheid symbolische betekenissen. Zo staat de witte lelie voor kuisheid, waardigheid en zuiverheid, de Tijgerlelie voor status en trots, de oriëntale lelie voor sympathie en de roze lelie voor rijkdom en bezit. Als extra staan er ook lelies de exclusieve Roselily veredeling.

Als de Duitse arts in Nederlandse dienst von Siebold in 1830 geen leliebollen vanuit Japan had meegenomen naar Nederland was het nog maar de vraag of de Nederlandse leliecultuur opgang had gemaakt. De kwekers telen de lelies door heel Nederland van Friesland tot aan Limburg, alleen het uitgangsmateriaal blijft in de kop van Noord-Holland; Dit om de ideale grond en klimatologische omstandigheden. De bloembollentelers hebben door de lelies te veredelen een geslaagd export product gemaakt. Na de tulp is de lelie de belangrijkste exportbol van Nederland naar Japan.

Daarnaast zullen er kimono’s en modellen van typische Japanse tempels worden geëxposeerd, evenals diverse standjes met Japan gerelateerde producten, workshops en demonstraties. Onder leiding van de Ikebana dames Marion Busson, Stieneke Hulzebos en Ellens Schuurman (docente aan de Ohara School) kan er een Ikebana stuk gemaakt worden. Voor deze workshop wordt een kleine vergoeding gevraagd. Joke Verdoold zal een shakuhachi optreden geven. Zij doet dit samen met Roderik Munck (op de koto) en balletdanseres  Junko Benoist-Yamanouchi. Bij mooi weer zullen ze in de Japanse tuin optreden. Taji de chef is ook aanwezig op de Japanse dag. Hij zal twee workshops geven. Deze worden gehouden van 12.30 tot 13.30 uur en om 14.30 tot 15.30 uur. Taji zal met verse vis van de Helderse Visafslag werken.

Samurai Events zal aanwezig zijn op de Japandag. Danny Craeye uit België (vijfde foto aan de linkerkant) zal de gehele dag in zijn traditioneel Japans harnas genaamd een yoroi rondlopen. Ivo van Roij zal demonstraties verzorgen. Daarnaast zal er in de nieuwe tentoonstellingsruimte een mooie expositie te zien zijn van hun Japanse spullen. Bart Wilffert en Marjoeska Vrees zijn trouwe gasten op het evenement en zullen ook deze Japandag aanwezig zijn. Zij zijn beiden kyudoka en demonstraties Aikido en Kyodo geven.  Kunstenares Kayoka Kameda komt speciaal uit België naar Den Helder om speciale demonstraties in kalligrafie te laten zien. Er is ook een mogelijkheid om je naam in het Japans te laten schrijven. Daarnaast zal kunstenares Tiny Govers aanwezig zijn. Zij maakt temari ballen, temari is een vorm van borduurtechniek voor het versieren van ballen. De patronen zijn complex, maar je kan haar aan het werk zien en ervan leren. Er zal een sake proeverij gehouden worden door Sakelicious. Daarnaast zal voor de slachtoffers van de tsunami Japanse bami en andere spullen verkocht. Al met al is er genoeg te doen en te zien om je de gehele dag te vermaken!

De culturele activiteit dat in het teken staat van de Japanse tuin ‘Ontmoeting der Stromen’ is een jaarlijks terugkerend evenement. De Japanse tuin op de Japanse (zon)dag is geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt €4,- voor volwassenen en €2,- voor kinderen tot en met 12 jaar. De Oranjerie is te vinden aan de Soembastraat 83, op 5 minuten afstand van station Den Helder.

Leuk om te weten: de Japanse tuin met stromende beek is ontworpen en aangelegd door professoren uit Kioto. Dit vormt het botanische hart van de Oranjerie.

Bron: Oranjerie De Groene Parel

Mobiele versie afsluiten