Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

AVO Blog Interview met Calmando Qual

Voordat de mannen van Calmando Qual hun Europese tour onder de titel “Black Sheep Parade in Europe” afsloten met een optreden in de Spiegelbar van Tivoli, had ik met Hibiki (zanger), Tak (gitarist), Kenka (bassist) en MAYA (drummer) een interview. Het verslag van het optreden van afgelopen 19 mei 2013 is hier te lezen.

AVO blog: Dit is niet voor het eerst dat jullie hier spelen. Jullie speelden al eerder in Utrecht in 2007 en 2009. Hebben jullie een beetje tijd gehad om rond te kijken, de stad te ontdekken? Wat vinden jullie het leukst aan Nederland of Utrecht?

Hibiki: We hebben niet veel tijd gehad om rond te kijken in Utrecht. In 2007 en 2009 zijn wij alleen gekomen voor een optreden en hebben wij niks gezien. Maar vandaag hebben wij de straat overgestoken en zagen wij de grachten. Utrecht is mooi.

AVO blog: De Europese tour is voorbij na deze avond, wij hopen dat jullie het naar jullie zin hebben gehad. Wat vinden jullie van de Europese fans in vergelijking met de Japanse fans?

Kenka: De Japanse en Europese fans zijn nogal verschillend, door de cultuur. Japanse fans kijken naar het podium, terwijl de Europese fans bewegen en wij voelen hun spanning en goede vibe die zij afgeven. De fans wachten echt op ons.

AVO blog: Tijdens het touren gebeuren meestal veel onverwachte dingen. Is er een speciaal moment of grappige gebeurtenis die je moeilijk kan vergeten? 

Hibiki: Tijdens de Europese tour hebben we geen problemen gehad, maar vandaag waren er wel problemen. Tijdens de soundcheck was alles goed, maar de bass van Kenka had problemen.

AVO blog: Er wordt gezegd dat Japan het land is met de beste geluidskwaliteit in zalen. Wanneer jullie naar het buitenland gaan merk je een een groot verschil in kwaliteit?

Maya: Je denkt dat het geluid in Japan beter is, maar tijdens deze tour heb ik ontdekt dat de Europese podia ook goed geluid hebben.
Hibiki: Het geluid van de meeste podia is goed, maar soms waren de podia klein en daar was het geluid niet erg goed.

AVO blog: Jullie hebben de afgelopen jaren diverse CD’s en singles uitgebracht, de laatst uitgebrachte was Yami o Tsuranuku Gekijou no Kagayaki. Hoe krijgen jullie het idee voor een nieuw album en hoe vertaal je dit tot muziek composities voor Calmando Qual?

Tak: We kregen inspiratie voor nieuwe ideeen doordat wij met bands van dezelfde label oefenen, maar ook door te oefenen met allevier de bandleden van Calmando Qual.

AVO blog: De beschrijving van de nieuwe single is “Je wereld is een eindeloze heelal, niemand kan je stoppen”. Het draagt een diepe, positieve boodschap, wat wil je hiermee uitdrukken?

Hibiki: Dat is moeilijk. De belangrijkste boodschap die wij willen uitdragen is: als je echt iets wilt (doen), moet je dat doen en niet luisteren naar andere mensen. Anderen kunnen je niet stoppen. Je kunt worden wat je wilt worden en laat niemand je stoppen.

AVO blog: Wat zijn de plannen als jullie weer terug zijn in Japan?

Tak: We hebben heel veel plannen als wij terug komen naar Japan. Als eerste zijn er optredens geregeld door de label Starwave Records. En waarschijnlijk gaan wij een nieuwe CD uitbrengen dit jaar.

AVO blog: Als laatste vraag: Hebben jullie nog een bericht voor onze lezers (in Nederland en België)?

Kenka: Ik ben echt geraakt door de Europese fans. Ik wil echt graag terugkomen.
MAYA: Het heeft 4 jaar geduurd, ik was echt aan het wachten op deze tour. Ik wil iedereen bedanken die gekomen is naar de liveshow.
Tak: Het was niet echt zoals een baan, ik vond het leuk om te komen (naar Europa). En volgende keer zullen wij beter zijn!
Hibiki: Ik wil eigenlijk hetzelfde zeggen als de anderen. Ook al kunnen wij niet dezelfde taal spreken, muziek is universeel. Ik wil graag tegen iedereen zeggen ”ik hou van jullie”. Enorm bedankt!

Interview vond plaats ruim voordat bekend werd dat bassist Kenka de band Calmando Qual gaat verlaten. Daarnaast stond het al in de planning dat het interview vandaag online zou komen. Wij willen graag Calmando Qual bedanken voor de tijd en Râmen Events voor de mogelijkheid om de band te interviewen.

Foto’s: Gato° Magazine (Meer foto’s in vol. 10 van Gato° magazine)

Mobiele versie afsluiten