Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

My Secret Garden: Shinkichi Tajiri

My Secret Garden - Shinkichi Tajiri (Cobra Buiten)In de tuin van Kasteel Keukenhof zijn momenteel de sculpturen van Shinkichi Tajiri te bekijken tijdens de tentoonstelling ‘My Secret Garden’. ‘My Secret Garden’ is de tweede editie van ‘Cobra Buiten’, de beeldentuin die het Cobra Museum organiseert (waar nu een tentoonstelling over Hundertwasser te zien is). In totaal zijn er dertien sculpturen van de beeldhouwer te zien, elf daarvan zijn in bezit van de familie Tajiri en twee exemplaren zijn bruiklenen.

De kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923 – 2009) is een van de belangrijkste Nederlandse moderne beeldhouwers. In 1948 in Parijs sloot de beeldhouwer zich aan bij de Cobra-beweging. De beeldhouwkunst in Nederland was tot de komst van Tajiri in 1956 vooral op de menselijke figuur gericht, het standbeeld. Met zijn abstracte beelden in metaal sloeg Tajiri een heel nieuwe richting in. Hij inspireerde met zijn kunst vele jonge beeldhouwers.

Interessant om te weten, Tajiri was geboren in Amerika, zijn ouders waren allebei Japans en in 2008 – een paar maanden voor zijn dood – kreeg hij het Nederlandse staatsburgerschap.

De beelden van Shinkichi Tajiri zijn behalve in Nederland, ook op verschillende plekken in Europa, Amerika en Japan te vinden. Een terugkerend thema in het werk van Shinkichi Tajiri is de knoop. De knoop staat voor eenheid, harmonie en verzoening en is ook een verwijzing naar de Japanse cultuur. Voor Tajiri hadden de knopen een erotische lading, in eerste plaats aan een verstrengeling met een geliefde.

De tuin van Kasteel Keukenhof en de beeldentuin Cobra Buiten is te vinden naast de beroemde Bloemententoonstelling Keukenhof. Het is geopend tot en met zondag 20 oktober 2013 van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegangskaarten voor Cobra buiten is €4,00 voor volwassenen en €2,00 voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar.

Bron: Cobra Buiten

Mobiele versie afsluiten