AVO blog interview met K-ble Jungle

K-ble Jungle (K-ブル ジャングル) is een duo bestaande uit zangeres ERIKO en Dj Shiru. Ze hebben net een tour door Japan achter de rug en ik kreeg de kans om met hen kennis te maken door middel van een interview.

Photos by Yamaguchi Naoya, Studio Dive, Tokyo

AVO blog: Bedankt voor je tijd voor dit interview. Kunnen jullie jezelf even voorstellen?
Dj Shiru: Hallo! Ik ben Silvio, of Dj Shiru op het podium! Ik doe heel veel dingen, en veel van die dingen zijn verbonden met Japanse muziek. Ik DJ bij cosplay en manga conventies en in clubs, ook doe ik radio- en TV-shows over Japanse muziek. Sinds een tijdje ben ik deel van het project met de naam K-ble Jungle met de Japanse zangeres ERIKO.

ERIKO: Hier ERIKO, ik ben een Japanse, maar ik leef nu in twee landen, namelijk Italië en Japan. Ik zing Opera en met K-ble Jungle doe ik ook een J-Pop act. Daarnaast werk ik voor de Italiaanse nationale TV-zender genaamd Neko TV. Daar heb ik drie TV-shows, waarvan twee samen met DJ Shiru.

Photos by Yamaguchi Naoya, Studio Dive, Tokyo

AVO blog: ERIKO, jij woont nu in Italië. Hoe ben je daar terecht gekomen?
ERIKO: Ik heb muziek gestudeerd in Japan, waar ik specialiseerde in Opera zingen en piano. Op een bepaald moment kreeg ik een beurs om naar Italië te gaan. Ondanks dat ik het spijtig vond mijn TV-carrière in Nagasaki op te geven en om mijn vrienden en familie achter te laten, besloot ik toch deze mooie mogelijkheid te nemen.

AVO blog: DJ Shiru, waar komt jou interesse voor Japan en zijn cultuur vandaan?
Dj Shiru: Ik heb in heel wat verschillende landen gewoond, maar op een bepaald moment, bijna per toeval, kwam ik terecht in Osaka, Japan. Ik vond de mensen, het eten en natuurlijk ook de muziek leuk. Dus toen ik terug kwam in Europa besloot ik om te helpen om Japanse muziek te verspreiden en te promoten in mijn land.

AVO blog: ERIKO, wanneer besloot jij dat je wou gaan zingen?
ERIKO: In het begin studeerde ik enkel piano, maar mijn leraren bleven mij vertellen dat ik mijn stem meer moest gebruiken, dus begon ik ook te zingen op een erg jonge leeftijd. Nu zing ik meer dan dat ik instrumenten bespeel! Ik vraag me af wat mijn leraren zouden zeggen als ze wisten dat ik nu J-Pop zing in Europa in plaats van Opera in Japan!

AVO blog: ERIKO, je studeert Opera zingen. Waarom die interesse in Opera? En hoe combineer je die lessen met je optredens?
ERIKO: Zoals ik al zei, ik begon met zang te studeren, en bij het studeren van klassieke muziek is Opera de hoogste vorm van zingen. De verhalen die in Opera gebracht worden, zijn erg interessant, alsook de vele personages die erg gecompliceerd zijn.

Momenteel zing ik vooral in de J-pop stijl, maar in sommige liedjes, de meer elektronische, gebruik ik mijn opera vaardigheden om een originele mix te vormen. Het publiek lijkt ervan te houden. Aan de universiteit was ik lid van een hip-hop dansclub, en ook die vaardigheid gebruik ik nu tijdens de optredens.

Photos by Yamaguchi Naoya, Studio Dive, Tokyo

AVO blog: Dj Shiru, wij hebben gemerkt dat ERIKO vrij goed Italiaans spreekt. Hoe goed is jouw Japans?
Dj Shiru: Ik heb twee jaar in Japan gewoond en ik ga ook één of twee keer per jaar terug. Maar ik spreek het nog niet zo vloeiend als ik zou willen, jammer genoeg. Het schrijven en lezen lukt me echt nog niet goed! Ik wil ook graag mijn kennis in de Kanji bijschaven, daarvoor moet je hard studeren. Ik denk dat wanneer ik met het publiek spreek in het Japans tijdens onze shows, dat het nogal grappig klinkt.

AVO blog: Vertel ons meer over het project K-ble Jungle, wat is K-ble Jungle?
Dj Shiru: K-ble Jungle komt van ‘a jungle of cables’ (een wirwar van kabels), een uitdrukking die betekend dat heel wat draden verbonden zijn. Dit omdat we graag de Oosterse en Westerse wereld willen verbinden via verschillende artiesten en soorten muziek. In 2012 hadden we onze eerste tour, waarbij we optraden in Zwitserland, Frankrijk, Italië en Japan als ERIKO + DJ Shiru. In de onze (korte) carrière hadden we heel veel samenwerkingen met verschillende artiesten (The Goninbayashi, Keisho Ohno, Giorgia Cosplay…). Het was moeilijk op een bepaald moment, op de posters stond dan “ERIKO + DJ Shiru + Keisho Ohno”, dus besloten we om het korter te maken. The K-ble Jungle werkte voor ons als eenheid of band.

Photos by Yamaguchi Naoya, Studio Dive, Tokyo

AVO blog: Het is bekend dat K-ble Jungle J-Pop en J-Rock maakt, wat is jullie (muzikale) inspiratie?
Dj Shiru: Ik luister heel wat verschillende soorten muziek, van traditioneel tot rave, van anisong tot rock, maar mijn favoriet is punk en metal! Ik denk dat er wel wat invloed komt van alles dat ik luister en dat dat gehoord kan worden in de muziek die ik schrijf.

ERIKO: Ik luister naar artiesten als Aya Matsuura en Koda Kumi, en ben erg geïnteresseerd in de stijl, mode en dans van het fenomeen als Kyary Pamyu Pamyu en Momoiro Clover Z, die erg populair zijn in Japan momenteel. Natuurlijk luister ik ook veel Opera muziek en ga ik ook Opera shows kijken in de Arena in Verona, wel minstens twee keer per jaar.

AVO blog: ERIKO, je zingt soms ook anime covers. Heb jij een favoriete anime serie? Zoja, welke is dat? En wat is jouw favoriet DJ Shiru?
ERIKO: Ik geniet enorm van films van Miyazaki zijn films, vooral Laputa Castle in the Sky. Toen ik klein was, was ik gek op de manga Komodo no Omocha en later keek ik ook de anime. Ik was teleurgesteld dat de anime veel minder goed was dan de manga. Wanneer ik tijd heb, kijk ik erg veel drama, de Japanse tv-series. Ook die zijn erg fijn om te kijken.

Dj Shiru: Ik kijk niet veel anime tegenwoordig, maar toen ik jonger was, was ik gek op gewelddadige anime zoals Hokuto no Ken of Evangelion. Ik was ook fan van sommige schattige … zoals Creamy Mamy! Ik wou dat ik meer tijd had om nieuwe series te kijken!

AVO blog: K-ble Jungle begon in de zomer van 2012. Tot nu hebben jullie getourd in Europa en de tour in Japan is net achter de rug. Hoe hebben jullie dit ervaren? Hebben jullie wat nieuws geleerd (op muzikaal vlak)?
Dj Shiru: Op tour zijn is het deel van onze job dat we het leukst vinden, veel leuker dan opnemen in de studio, repeteren of werken in de Tv-studio’s omdat we kunnen reizen, de wereld kunnen zien en veel interessante mensen leren kennen.

ERIKO: We hebben heel veel geleerd in dit anderhalf jaar. Het belangrijkste: hoe we publiek beter kunnen entertainen. Dit is iets wat we blijven bijleren, want elk publiek is anders en verwacht andere dingen van ons. We hebben op muzikaal gebied ook bijgeleerd van de mensen met wie we samenwerkten, daarom vinden we dat ook fijn.

AVO blog: Wat zijn de plannen voor de toekomst? Kunnen wij een album verwachten?
Dj Shiru: Tegenwoordig kopen de mensen niet meer veel CD’s, ze downloaden de muziek gratis van het internet. Gezien de kostprijs om een album uit te brengen erg hoog is, ben ik niet zeker of het de moeite waard is… Toch zullen we waarschijnlijk in 2014 onze eerste K-ble Jungle CD uitbrengen voor onze fans!

Photos by Yamaguchi Naoya, Studio Dive, Tokyo

AVO blog: Laatste vraag: Hebben jullie nog een boodschap voor onze lezers?
Allebei: Ja: nodig ons uit om te spelen in het noorden van Europa. We hebben nog nooit opgetreden in Nederland en België. We zouden daar heel graag heen willen!

Ik wil graag ERIKO en Dj Shiru van K-ble Jungle bedanken voor de tijd en Ochacaffe’ voor de mogelijkheid om een interview te houden.

Exit mobile version