Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Een ode aan Hayao Miyazaki (deel 1)

Hayao Miyazaki | © Thomas Schulz / detengase @ Flickr
Hayao Miyazaki | © Thomas Schulz / detengase @ Flickr

Vorige week was er groot nieuws, Hayao Miyazaki kondigde aan te stoppen met het maken van films.

Aan mij nu de eer om een ode aan deze geweldig grote en bekende, mangaka, producer, schrijver, screenwriter en regisseur te brengen door middel van een overzicht van zijn gemaakte films waarbij ik ook een deel van mijn mening zal geven. Als groot fan van de Studio Ghibli films voel ik me meer dan gevleid hier een stuk over te mogen schrijven.

Voor iedereen die een beetje fan is van animatie films zal de naam Hayao Miyazaki niet vreemd in de oren klinken. Hoewel de naam van zijn Studio Ghibli wellicht meer bekendheid draagt is het toch deze man die ervoor gezorgd heeft dat animatie films in zijn niet altijd typisch Japanse stijl tot vandaag de dag hoge populariteit bereikt heeft. Zijn films typeren zich door een aparte animatie stijl en de verhalen die doorgaans verschillende thema’s hebben, van magie en liefde tot aan dagelijkse gebeurtenissen en milieubewustzijn. Al meer dan 50 jaar draagt Hayao bij aan het creëren van anime films die de harten van de vele anime film liefhebbers keer op keer steelt.

Miyazaki startte zijn carrière bij Toei animation in 1961 waar hij zijn bijdrage leverde aan diverse animatie films. 10 jaar lang heeft hij hard gewerkt tot dat hij de kans kreeg zijn eerste eigen film te produceren door met verschillende partijen samen te werken. De films Lupin III: Castle of Cagliostro (1979) en Nausicaä of The Valley Of The Wind (1984) zijn hier voorbeelden van. Na het behalen van een groot succes in Japan met zijn volgende film Princess Mononoke besloot hij samen met zijn collega Isao Takahata Studio Ghibli op te richten. Ondanks dat zijn bekendheid in het westen zich pas ontwikkelde na het verschijnen van Princess Mononoke weten we denk ik allemaal wel wat daaruit voort is gegroeid.

Hieronder volgt een overzicht van een aantal films die Hayao Miyazaki gemaakt heeft of waar hij aan heeft meegewerkt. Voor velen zullen er bekende tussen zitten, anderen zullen wellicht minder bekend zijn bij het grote publiek. Omdat het repertoire van Hayao Miyazaki zo groot is zal het overzicht in 2 delen zijn.

Lupin III: The Castle of Cagliostro (1979)

Hayao’s debuut film. Hij heeft deze niet alleen geregisseerd maar ook geschreven.

De film draait om de meesterdief Arséne Lupin uit de manga serie Lupin III. In de film begint het met een overval op een casino waarna Lupin erachter komt dat het om valse biljetten gaat en hij besluit op onderzoek uit te gaan. Natuurlijk kunnen we ernaar uit kijken dat dit niet de enige gebeurtenis in deze film zal zijn.

Miyazaki heeft ook meegewerkt aan de anime serie die bij deze film hoort.

Nausicaä of The Valley Of The Wind (1984)

Een film gebaseerd op zijn eigen manga uit 1982 die dezelfde naam draagt.

Nausicaä vertelt het verhaal van de jonge prinses Nausicaä, haar rijk is The Valley Of The wind. Ze raakt in een conflict met Tolmekia, een koninkrijk dat met een eeuwenoud wapen probeert gemuteerde reuzen insecten uit de jungle te vernietigen. Aan Nausicaä de taak de Tolmekianen te stoppen voordat ze de woede van deze wezens op hun hals halen.

Laputa: Castle In The Sky (1986)

De eerste film verschenen onder het Studio Ghibli label, geschreven en geregisseerd door Miyazaki zelf.

In de film gaat het om de legende van Laputa, het kasteel in de lucht dat over is van een tijd dat mensen steden in de lucht bouwden maar die door een onbekende ramp vernietigd is. Het meisje Sheeta blijkt de enige nog levende afstammeling van Laputa te zijn en samen met de jongen Pazu die wil bewijzen dat Laputa echt bestaan heeft gaat ze op avontuur om te ontsnappen aan de mensen die verkeerde bedoelingen hebben bij het herontdekken van de stad in de lucht.

Ik vond dit persoonlijk een leuke film om gezien te hebben. Er zit genoeg spanning en verhaal in om hem te blijven volgen. De hoofdpersoon is een jong meisje die gaandeweg leert wie ze kan vertrouwen en wat eigenlijk haar doel is.

My Neigbour Totoro /Tonari No Totoro (1988)

Een aandoenlijke en onschuldige film die gaat over de kleine meisjes Satsuki en Mei die met hun vader verhuizen naar een oud huis dichter bij het ziekenhuis waar hun moeder herstelt van een ziekte. Op een dag ontdekt Mei een paar wezens die op een konijn lijken en besluit ze te volgen naar een plek dieper in het bos waar ze uiteindelijk Totoro vindt. De start van een lief avontuur voor de 2 meisjes.

Echt spannend wil ik de film niet noemen, hij is vooral lief eigenlijk. Dit is een van de films waar je geen slechterik in tegenkomt maar wel wordt geconfronteerd met het verdriet van de meisjes over het missen van hun moeder.

Kiki’s Delivery Service (1989)

Kiki is een jonge heks waar de tijd voor is gekomen van huis te gaan en haar talenten als heks te ontdekken en te ontwikkelen. Samen met haar pratende kat vertrekt ze en begint te werken voor een bakkersvrouw. Ze maakt kennis met veel nieuwe dingen en mensen en heeft plezier. Het enige waar ze voor moet uitkijken is dat ze niet haar zicht op haar doel kwijtraakt…

Een erg leuke film die het herkijken zeker waard is. Een leuk thema waar wat magie in zit maar dat is niet de hoofdzaak.

Porco Rosso (1992)

Een film over een Italiaanse ex militair en veteraan die befaamd is geworden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op het moment werkzaam als freelance Lucht Piraat jager leeft hij een luxe leven en is bekend als Porco Rosso. Ooit was zijn naam Marco Pagot maar een vloek zorgde ervoor dat hij getransformeerd is in een varken.

Dit was een kleine greep van films waar Hayao Miyazaki zijn grootste successen mee heeft behaald. Buiten deze lijst zijn erg nog veel andere geanimeerde werken waar hij aan heeft meegewerkt of zelf gemaakt heeft. Een deel hiervan zal ik benoemen in het volgende blogbericht. Ik dank jullie voor het lezen en zie jullie graag terug bij het vervolg van dit overzicht die morgen online komt.

Lees hier deel twee van deze Ode aan Hayao Miyazaki.

Mobiele versie afsluiten