Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Verhoogde radioactiviteit op Tokyo 2020 Olympische locaties

Uit de testen uitgevoerd door een groep burgers in en rond de belangrijkste sportcentra is naar voren gekomen dat er verhoogde radioactiviteit is. Echter zijn de experts en de organisatie voorzichtiger. Ze melden dat er geen probleem is.

De actiegroep, die de testen ging uitvoeren is bezorgd om de honderdduizenden mensen die zichzelf in gevaar zouden kunnen brengen door massaal naar het evenement te komen. De verontreiniging zou voortkomen uit de vier beschadigde reactoren van de kerncentrale van Fukushima.  Er werd Cesium-137 gevonden op bijna elke locatie waar de groep metingen deed. Voor de ramp in Fukushima was er geen cesium te vinden, aldus activist Mitsuo Takana.

Er werden op maar liefst 39 sportlocaties metingen uitgevoerd. Al deze locaties zullen over zeven jaar onderdeel uitmaken van de Olympische spelen. Daaronder valt ook de Kasumigaseki Country Club, die namelijk de gastheer zal zijn voor het golftoernooi. Alsook de Asaka schietbaan, die zelfs zal dienen als nationaal stadion. Daar zullen dus ook de openings- en sluitingsceremonie plaatsvinden samen met nog enkele andere evenementen.

Naast de sportlocaties werden ook de locaties van het Olympisch dorp en het mediacenter getest en ook daar waren er verhoogde waarden. Ook de bodemmonsters waren verontrustend. Deze plek ligt vlak bij het Yumenoshima Stadion.

Natuurlijk moeten we rekening houden met de omstandigheden waarin de tests werden uitgevoerd en net dat punt is hetgeen waar deskundige nu hun twijfels over hebben.

Pieter Franken, oprichter van het Japan Office van de toezichthoudende milieuorganisatie Safecast vertelde dat het moeilijk is om een debat te hebben, terwijl het niet eens zeker is dat deze straling vanuit Fukushima komt. Hij zegt dat het mogelijk is dat het gaat om een natuurlijke achtergrond straling.

De resultaten vormen geen directe bedreiging voor de volksgezondheid, maar toch moet er stilgestaan worden bij deze verhoogde waarnemingen. Ze zijn namelijk hoger dan de door de overheid opgelegde grens waarbij men overgaat tot het instellen van een verboden zone.

De actiegroep probeerde in juli de keuze niet op Tokyo te laten vallen voor de spelen van 2020 door een brief te schrijven aan Jacques Rogge, toenmalig voorzitter van het IOC. De brief werd ontvangen, maar had weinig invloed op de keuze, want Tokyo2020 werd een feit!

Er moet op gewezen worden dat het stralingsniveau in Tokyo helemaal niet hoger is dan in andere grote steden zoals Londen, New York en Parijs. Men moet zich dus helemaal geen zorgen maken! De waardes vormen helemaal geen bedreiging voor bezoekers en de inwoners.

Daarnaast hoopt men met het geld dat Japan verdient met het organiseren van de spelen, dat men daarmee de 80.000 mensen kan helpen die hun huizen dicht bij Fukushima moesten verlaten. De wederopbouw laat al veel te lang op zich wachten. Hopelijk kan het versneld worden.

Bron: South China Morning Post

Mobiele versie afsluiten