Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

AVO blog op Nishicon 2013

Nishicon 2013 - Fotografie: Francisca Hagen www.furanshisuka.nl

Het weekend van 16 en 17 november was het tijd voor de 3de editie van Nishicon 2013. Het thema was dit jaar Colors and Craziness en werd gehouden in Partycentrum Dekker te Zoetermeer.

Bewapend met videocamera, fotocamera, notitieblokje en een voicerecorder waren Fran en ik daar als “razende” reporters. En geraasd hebben we zeker, door alle gangen en rooms waar er ook maar iets te doen was. Nog voordat de openingsceremonie begon hadden wij ons eerst interview al te pakken met een schitterende cosplayer.

De zaterdag begon met een openingsceremonie. Deze was kort maar wel heel grappig. De “Joker” zette samen met Harley quinn een leuke  duo voorstelling neer. Met veel grappen en een liedje “If you’re happy and you know it clap your hands” vermaakte ze het publiek.
Nadat Nishicon voor geopend was verklaard zochten Fran en ik, in het programma boekje, naar de eerste activiteit die we zouden bezoeken.

We besloten om te gaan kijken naar Evil Jan-Ken-Pon in de Kinjin Room. Dit is een iets wat hardere versie van steen, papier, schaar. Hierbij gaat het niet om wie de afwas moet doen, maar wie er op zijn hoofd word geslagen met een grote papieren waaier. Het was super grappig en gelukkig hebben we er ook een filmpje van dat zeker wel een goed beeld geeft van hoe het eraan toe ging.

Na gelachen te hebben om dit gekke spelletje zijn Fran en ik naar het Maidcafé te gaan voor een kopje koffie. Het Maidcafé was in de diner zaal van het partycentrum en bij de dansvloer stond de karaoke machine voor de dappere mensen die een liedje wilden zingen. Ik had nog nooit echt meegemaakt hoe een Maidcafé in elkaar zat. En ik heb ervan genoten. Prachtige maids en butlers die koffie, gebakjes en koekjes aan ons tafeltje brachten. Een klein feestje al zeg ik het zelf. Het Maidcafé werd deze keer verzorgd door Monokuro en na de rekening te hebben betaald mochten we een Pokémon mini figurine uitzoeken en met de maid’s en butlers op de foto. En als klap op de vuurpijl kregen we ook nog een lolly mee. Beter kan het in mijn ogen echt niet.

Na ons kopje koffie was het tijd om naar de mainstage te gaan voor een Samurai en Ninja demonstratie. De demonstratie werd verzorgd door The Iga Warrior. Na een korte introductie door de oprichter, grondlegger en grootmeester van The Iga Warrior, G.W. Lekanne dit Deprez, begon de demonstratie werkelijk waar explosief. De studenten en ook de grootmeester demonstreerden verschillende technieken en wapenkunsten. Maar ook hoe je een wapen van je tegenstander kunt afpakken. Ik was dan ook echt onder de indruk en met mij de rest van het publiek ook. Heel veel “ooeeh’s”, “aaah’s” en “auws!” waren te horen in de zaal. Je kon ook de workshop volgen die The Iga Warrior zou geven later op de dag. Maar aangezien ik geen zin had in blauwe plekken hebben we die overgeslagen.

Het volgende wat we bezochten was de Cosplay Music Video competitie. Via een projectie scherm konden we genieten van 4 ingezonden filmpjes. Elk filmpje had een klein verhaaltje op de muziek die ze hadden uitgekozen. Ik vond het allemaal erg knap in elkaar gezet. Op de eerste plaats kwam Timmie Ng. Met zijn filmpje Sayonara No Tsubasa-Wings of Goodbye won hij met vlag en wimpel. Op de tweede plaats kwam Renee Zonneveld en Cindy Paul. Met Hetaween Red Riding Hood, gaven zij een andere draai aan het verhaal van roodskapje. Als je de filmpjes wilt zien die de winnaars hebben ingezonden, klik dan op de namen van de makers.

Het volgende op ons programma was de Dealer room te bezoeken. In de sporthal die aan het Partcentrum Dekkers vast zit stonden de standen van de dealers. Ook stonden er stents met vertegenwoordigers van andere cons en Aniway. Ook al leek het misschien bij binnenkomst het aanbod aan de kleine kant was, niks was minder waar. Er waren stands met pruiken en bijhorende accessoires, stands met figurines, stands met kleding, stands met knuffels en leuke mutsen er was zo veel. Kawaii Deluxe had ook een stand en daar ben ik ook even rond blijven hangen om vervolgens te vertrekken met circle lenzen en nog meer hebbedingetjes. Ook zagen wij de stand van Roppongi. Daar verkochten ze snacks, drankjes en super leuke spullen voor in de keuken. Zoals een “doe-het-zelf kit” waarmee je een panda beertje van rijst kan maken en mooie bento boxen. De Dealer room en de dealers boden voor ieder wat wils een groot aanbod en mijn portemonnee was dan ook veel te snel leeg.

Na het bezoek aan de Dealer room was het toch echt tijd om wat te eten in de dinerzaal. Daar waren veel mensen die tussen de programma’s door zich vermaakten met kaartspelletjes en het zingen van liedjes op de karaoke machine. Sommige deelden hun frietjes met hun vrienden. Ik kreeg er een fijn huiskamergevoel door, ook al was de zaal groot en werd je bestelling via nummertjes naar je toegeroepen.

In de Event room kon je Kitsune oortjes maken. Dit was georganiseerd door Antwa van Abunai en de oortjes waren ook geïnspireerd op de mascotte, een vosje, van Abunai. Dikke pret met vilt, pluis en lijm pistolen.

Na het knutselen was het tijd voor het concert van Hatsune Miku and friends. Deze digitale zangeres is razend populair en werd begeleid door de live band UK39 uit Groot Brittannië. De zaal was dan ook goed gevuld met afwachtende mensen. Helaas liep niet alles zoals gepland en duurde het wachten nog 40 a 50 minuten langer, dan de aanvangstijd stond aangegeven in het programma boekje.  Maar toen het eenmaal begon zat de sfeer er wel meteen in. De eerste 3 nummers waren nogal rustig qua energie maar bij het vierde nummer kwam iedereen echt los. Ik betrapte mezelf erop dat ik ook stond mee te bewegen. Handen gingen de lucht in en er werd gedanst. De live band speelde goed strak mee met Hatsune Miku, wat ook wel hoorde bij de verwachting van het concert. Het vervelende was wel dat het podium niet zo hoog was. Daardoor was het projectie scherm, waarop Hatsune Miku werd geprojecteerd, niet goed zichtbaar was voor iedereen. Maar voor de rest was het een leuk concert om de zaterdag mee af te sluiten.

Op de zondag begonnen wij de dag met het kijken naar de Para para dans in de Kinjin room. Dit hebben we ook opgenomen op film. Het was erg leuk te zien dat er zoveel mensen aan het dansen waren. Lang konden we niet blijven, want wij wilde heel graag kijken naar de Japanese Fashion Show.

En wat was ik blij dat we de Japanese Fashion Show hadden gezien. Wat een stijlen, kleuren en hoe mooi. Nadat alle modellen hun “runway walk” hadden gedaan werd er uitleg gegeven over de verschillende stijlen die ze lieten zien. Over hoe de stijlen zijn ontstaan en uit welke kenmerken ze bestaan. Hier hebben wij ook een filmpje over gemaakt, later deze week is deze online.

Aansluitend op de Japanese Fashion Show kwam Yosakoi. Yosakoi is een Japans festival dans die heel energiek is, met veel geschreeuw en er wordt gebruik gemaakt van houten kleppertjes. De dans werd gedaan door de studentengroep Raiden, uit Leiden. En wat een show. Na een korte introductie van de groep en een kleine uitleg over wat Yosakoi is, begon de groep met hun spectaculaire optreden. De energie werd letterlijk in je gezicht geschreeuwd. Het was echt gaaf om te zien dat ze hele grote sterke bewegingen neer zetten met heel hun lijf. Heel het podium trilde ervan en aan het einde van de tweede dans sprongen ze ook van het podium af en renden de zaal in. Daarna werd iedereen ,die in de zaal zat, uitgenodigd om ook even een dansje mee te doen. En dus ging deze reporter het podium op en heeft kunnen proeven van de energie die vrij komt tijdens het dansen. En geloof me, dat smaakte goed. Met een grote grijns ben ik dan, na het dansen, van het podium af gegaan.

Na Yosakoi zijn Fran en ik voornamelijk bezig geweest met filmen van verschillende rooms waar activiteiten werden gehouden. Ook hebben wij interviews afgenomen met verschillende cosplayers. Hiermee vulde wij de tijd goed op tot het moment daar was dat de Cosplay Fashion Show begon.

De Cosplay Fashion Show was een sprookje op zich zelf. Prachtige zelfgemaakte cosplays en mooie acts kwamen het podium op. Jammer genoeg was het licht niet helemaal optimaal. Maar dat haalde zeker niet het indrukwekkende element weg van de show. Ook al vond ik echt iedereen goed was, toch is er altijd maar 1 winnaar. Dit jaar was dat Sophie van Dodeweerd. Zij deed een cosplay uit de game Alice the Madness Returns. Met een schietgrage pepermolen zette ze een mooi stukje acteren neer. Inclusief wolken van zwitsal talkpoeder, die uit de pepermolen kwamen. Op de tweede plaats kwam Jessica Rutjens. Zij speelde de vrouwelijke versie van Keizer Kuzco. Met een swingend dansje op de openingstune van de film Keizer Kuzco, wist zij het het publiek in te palmen en kreeg daarna ook een daverend applaus. Op de derde plaats kwam Alina Wimmers. Een derde plaats was eigenlijk niet helemaal de bedoeling, maar omdat jury haar kostuum en act zo goed vonden, hadden ze deze plaats toch in leven geroepen. Alina Wimmers cosplayde Sirika uit Sword Art Online. En haar act was zo schattig. Samen met haar Pina knuffel stal zij mijn hart. Ik was dan ook erg blij dat zij ook in de prijzen was gevallen.

Na de Cosplay Fashion Show was aansluitend de Closing Ceremonie. Deze was aan de korte kant maar gezien de uitloop van de programma’s kon ik me er wel iets bij voorstellen. Iedereen die mee had gewerkt werden bedankt en wij werden weer uitgenodigd om volgend jaar weer te komen.

Ik wil volgend jaar echt wel weer naar Nishicon. Wat een gezelligheid was het dit jaar. Er was veel te doen en misschien was het. Maar met het programma wel wat makkelijker geweest om overal een half uurtje pauze tussen te zetten zodat als er iets uitloopt niet meteen alles uitloopt.

Verwacht de komende dagen nog meer Nishicon fun, hou AVO blog in de gaten!

Mobiele versie afsluiten