Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Fotograaf restaureert 750.000 door ramp beschadigde foto’s

July 15 - June 1, 2012 CCP - Melbourne, VIC, Australia

Drie jaar na de grote aardbeving en tsunami in de Tohoku regio, freelance fotograaf heeft ongeveer 750.000 foto’s gerestaureerd en hierdoor heel wat mensen blij gemaakt die dachten dat hun herinneringen voor altijd verloren waren.

De 33-jarige Munemasa Takahashi gelooft dat “het terugwinnen van hun foto’s ervoor zorgt dat zij hun verleden terugwinnen”. Net als veel mensen in Japan en over de gehele wereld, dacht Takahashi over het helpen van het (her)bouwen van huizen in de nasleep van de rampen. Hij realiseerde zich dat hij met zijn speciale vaardigheden als fotograaf ook handig kon zijn voor andere doeleinden, vooral in het helpen van de slachtoffers door het te “herenigen” met hun foto’s die gered zijn door de Japanse Zelfverdedigingskrachten tijdens hun opschoningsmissies.

Het merendeel van de foto’s die de fotograaf heeft gerestaureerd komen uit de stad Yamamoto in Miyagi prefectuur, één van de zwaarst getroffen regio’s. Natte foto’s zijn erg moeilijk om te restaureren. Je moet heel voorzichtig aan het werk gaan om te voorkomen dat de foto’s nog meer beschadigd worden. De fotograaf doet de foto’s in water en borstelt zeer voorzichtig het modder ervan af. Hij maakt ook digitale foto’s van de werkelijke foto’s, upload ze naar een database, zodat de eigenaren van de foto’s het makkelijk kunnen opzoeken. Bijna de helft van de 750.000 foto’s die gerestaureerd zijn zijn nog steeds niet geclaimd.

In de tentoonstelling Lost & Found Project heeft de fotograaf een aantal van de foto’s laten zien in zeven steden en vier verschillende landen. Daarnaast heeft Takahashi afgelopen februari een boek uitgebracht met de titel Tsunami, Photographs, and Then bij uitgeverij Akaaka Art Publishing Inc.. In het boek wordt gesproken in Japans en Engels over hoe je beschadigde foto’s op een goede manier kan herstellen. Royalties die hij uit het boek ontvangt worden gedoneerd aan de stad Yamamoto.

Bron: Asahi Shimbun

Mobiele versie afsluiten