Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

Mountain Day: een nieuwe feestdag voor Japan

Op 25 april jongstleden werd door de Tweede Kamer in Japan een nieuwe feestdag goedgekeurd via een wijziging in de wetgeving omtrent nationale feestdagen. De nieuwe feestdag heet Dag van de Berg (Yama no hi). De wijziging dient nog wel te worden goed gekeurd in de Eerste Kamer, maar het vooruitzicht is positief!

Foto: David Mark

Het nieuws is een aangename verademing voor vermoeide werknemers, een zeer gekend fenomeen in Japan. De werkdruk is er namelijk erg hoog! Toch moeten we even bemerken dat heel wat Japanse feestdagen naar nogal willekeurige zaken lijken te verwijzen, zoals de oceaan. Ook nu, bergen, wat wil dat nu zeggen?

In de wetswijziging wordt uitgelegd dat Mountain Day bedoeld is om ‘mogelijkheden te bieden om dicht bij de bergen te komen en hun voordelen te waarderen’. De feestdag zou er komen in 2016 en zal dan gevierd worden op 11 augustus. Hij wordt daarmee de 16de officiële feestdag in Japan! Het Obon seizoen vindt meestal ook plaats in Augustus. Het moment waarop heel wat Japanse werknemers hun betaalde vakantie opnemen. Als de feestdag er inderdaad doorkomt is er in het gehele jaar maar één volledige kalendermaand zonder wettelijke feestdag, namelijk juni.

Natuurlijk verwijzen we ook even naar de berg Fuji (Mount Fiji), de hoogste berg in Japan. Fuji is een vulkaan die slaapt sinds 1709. In de zomermaanden, juli en augustus) mag deze beklommen worden, tot aan de top waar de krater te bezichtigen is. Heel wat Japanners maken een bedevaartstocht naar de top. Vaak plannen ze het zo in dat ze de zon boven kunnen zien opgaan. De berg wordt als heilig beschouwd in de Japanse cultuur. Aan de voet ligt onderandere het zelfdodingsbos Aokigarhara.

Leuke verwijzing is dag Mountain een Hard-Rock Powertrio ontstaan in de jaren ’70 is. De band is momenteel weer aan het touren en neemt een laatste album op. Andere Japanse feestdagen die lijken te verwijzen naar muzikale successen: Green Day (Midori no Hi) dat plaatsvindt op 4 mei, Sports Day (Taiiku no Hi) op de tweede maandag van oktober en Culture Day (Bunka no Hi) op 3 november. Respectievelijk de band, het album van Huey Lewis uit 1983 en de successen van androgynie in popmuziek.

Grappig? Ken jij de gewoontes en geschiedenis van deze Japanse feestdagen?

Bron: RocketNews24

Mobiele versie afsluiten