Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Boek Review: Roderick Leeuwenhart – Pindakaas en Sushi

promo_pindakaasensushiHet eerste boek in zijn soort over de Nederlandse anime conventie cultuur. Toen ik het boek op 14 Juni, vlak na de release op Anime 2014 in mijn handen kreeg, verwachtte ik nog niet echt iets. Ik was vooral nieuwsgierig aangezien de auteur, Roderick Leeuwenhart, het heeft aangedurfd een heel nieuw genre op de markt te brengen. Als liefhebber van Japanse cultuur en regelmatige bezoeker van anime conventies in Nederland, was ik erg benieuwd hoe deze in het boek beschreven zou worden.

Roderick Leeuwenhart is naar mijn mening een enorme uitdaging aangegaan door in eerste instantie dit boek al te schrijven en hem vervolgens te publiceren onder zijn eigen opgezette uitgeverij. Dit alles maakt het natuurlijk al best spannend.

Wat natuurlijk als eerste opvalt, is de titel van het boek. Pindakaas en Sushi: 2 totaal verschillende dingen bij elkaar gebracht. Wat zal deze mix voor een uitkomst brengen? De titel is precies wat je je erbij kunt voorstellen: het start element is dan ook dat de wereld van de hoofdpersoon Marle een totaal andere is dan de wereld die zich afspeelt op een conventie, die zij voor het eerst een volledig weekend zal bezoeken en mee zal maken. Wat Marle ervaart op weg naar de conventie zal velen, denk ik, bekend in de oren klinken of juist niet. Dat is het leuke eraan, het boek is niet geschreven vanuit het perspectief van iemand die met een positief gevoel voor het eerst een animecon gaat bezoeken, wat het voor mij direct al interessant maakte na het lezen van de eerste paar pagina’s.

Omdat ik het boek begon te lezen vlak na zelf een weekend op een conventie rondgelopen te hebben, kon ik me extra goed in de sfeer die het boek weergaf inleven. Het is erg leuk maar ook apart om over iets te lezen waar je je zelf eigenlijk ook mee bezig houdt. Het is allemaal bekend op een bepaalde manier. Vooral de beschrijving van de conventie locatie en ruimtes is een feest van herkenning. De mensen beschreven in het boek zijn natuurlijk fictief maar je kunt je een goed beeld maken van hoe zij eruit zien of wat hun persoonlijkheid is. Stuk voor stuk leer je ieder personage kennen en ontdek je meer over hun leven en wie ze zijn. Karakterontwikkeling speelt ook een grote rol in dit boek en dat is een van de dingen die mij enorm opviel. De hoofdpersoon is in de anime wereld gestapt met een bepaald perspectief en doel voor ogen, iets waar ze uiteindelijk helemaal niks meer mee kan, omdat dingen nou eenmaal anders lopen dan verwacht. Dat kan bij iedere lezer een andere reactie opleveren en dat is een mooi element, vind ik. Deze ontwikkeling voor Marle komt mede tot stand door de nieuwe mensen die ze leert kennen tijdens het weekend en de mensen die ze al kende uit haar dagelijks leven. Ze maakt grappige, leuke, vervelende, beschamende en spannende dingen mee in de 3 dagen dat ze aanwezig is op het festival maar naar mijn mening speelt de grootste uitdaging voor Marle zich af in haarzelf. Ik vind dat Roderick dit heel duidelijk laat zien en dat het iets is dat de dimensie van dit boek in een ander licht plaatst. Maar misschien ligt dat aan de verwachting die je wel of niet van dit boek kunt hebben. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik echt genoten heb van dit boek en de afloop ervan en stiekem hoop ik dat er een tweede deel komt.

Pindakaas en Sushi is een boek geschikt voor iedereen. Als je bekend bent met deze wereld is het een erg leuk en herkenbaar boek om te lezen, ben je niet bekend met de anime/Japanse cultuur evenementen in Nederland dan is dit boek ook erg leuk om te lezen. Juist omdat de hoofdpersoon nieuw is in de conventie wereld kan het je geboeid houden en wie weet maakt het je zelfs nieuwsgierig en bereid om de stap naar een conventie of Japans gerelateerd event te zetten.

Pindakaas en Sushi is te koop via de webwinkel van Uitgeverij LeeuwenhartArchonia en nog een aantal andere winkels. 

ISBN: 9789082220506
Taal: Nederlandstalig
Aantal bladzijdes: 216

Score: 80/100

Mobiele versie afsluiten