Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

Oosterse Dagen bij Nationaal Klok & Peel Museum Asten

DeOosterseDagen_KlokPeel2Na vorig jaar een Japans weekend – Het is Japan wat de klok slaat – gehad te hebben, organiseert Nationaal Klok & Peel Museum Asten in het weekend van 30 en 31 augustus De Oosterse Dagen. Het evenement van dit jaar heeft nu de focus op het Oosten, met onder andere Japan en China. Nationaal Klok & Peel Museum Asten heeft een aantal interessante activiteiten in petto.

Anne Schoffelmeer heeft een passie voor de kimono en dit zal ze laten zien tijdens De Oosterse Dagen door middel van een kimono expositie. Wat zij mooi vindt is juist in deze tijd, waarbij het schoonheidsideaal door de bladen richting maatje 0 wordt gepraat òf dat er juist rondingen getoond worden, voor een kimono niet echt een schoonheidsideaal is. Het is juist mooier als iemand in kimono een rechte lijn heeft. Om dit te verkrijgen zijn er zelfs accessoires in de handel die dit ‘padden’ (opvullen) bewerkstelligen.

Eric Snijders is geïnteresseerd in culturen van onder andere Japan, Mongolië en het Siberische Altaj zoals het ZEN-boedhisme, Lao Tzé’s TAO, Sjamanisme en de Tsuru/de Aziatische kraanvogels. Momenteel is hij een kunstenaar met fascinatie voor kraanvogels (tsuru’s) en abstracte schilderijen. Zijn kunst met de combinatie van abstracte schilderijen en gevouwen tsuru’s laat hij zien tijdens De Oosterse Dagen.

Het museum heeft enkele bijzondere Japanse bellen in haar collectie. Deze kunnen niet ontbreken tijdens dit evenement en staan dan ook in de schijnwerpers.

Ook is er een tentoonstelling van kunst op porselein. Deze schildervorm wordt al eeuwen toegepast in porseleinfabrieken om serviezen en objecten te decoreren voor koningshuizen, adel en welgestelden. Tijdens De Oosterse Dagen kunnen er werkstukken bekeken en gekocht worden die gemaakt zijn door de porseleinschilders van het Porselein Schiler Genootschap.

Op De Oosterse Dagen is het ook mogelijk om te ontspannen: Jolanda Dekkers zal aanwezig zijn om Guasha therapie te geven, ter ontgifting van het lichaam. Ook zullen er matjes klaarliggen voor yoga en is het mogelijk om mee te doen aan de Chi Neng Qigong workshops van Saskia Vermeesh. Ook is het mogelijk om een workshop te volgen voor Zentangle, een meditatieve kunstvorm, deze wordt gegeven door Maria Vennekens.

De taiko kan ook niet uitblijven, er zal dan ook een optreden zijn door taiko drummers op de zondag. Verder is er een tentoonstelling van de bekende bonsaiboompjes, samurai demonstraties op het plein in de museumtuin, ikebana en origami, maar ook heerlijke Oosterse hapjes.

Op beide dagen is het evenement te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang tot het museum is €7,-, met een CJP-pas krijg je €1,- korting. Meer informatie over de toegangsprijzen is hier te vinden. Nationaal Klok Peel Museum Asten is te vinden aan de Ostaderstraat 23 in Asten, Noord Brabant.

Bron: Nationaal Klok & Peel Museum Asten

Mobiele versie afsluiten