Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

AVO Blog interview met Shota van ADAMS

Om de nieuwe single van ADAMS, Akisame, te promoten was Shota, gitarist van ADAMS in Europa. We ontmoetten hem op Schiphol waar we met hem spraken over ADAMS afgelopen Europese tour, de komende single en de verdere toekomst.

AVO Blog: Afgelopen Europese tour hebben jullie hebben opgetreden in Moskou in Rusland. We weten dat er in Rusland een anti-homowet geld. Hoe was het publiek in Moskou en hoe ging het concert? Moesten jullie nog veranderingen maken in de act voor dit optreden?
Shota: Ja, we moesten ons optreden aanpassen omdat we het aanraken en zoenen nu niet op het podium konden doen vanwege deze wet. Het concert in Moskou was wat serieuzer aangezien er niet een hele act omheen zat deze keer. Gewoonlijk bespeel ik de gitaar en zoen ADAM tussendoor, maar hier kon dat niet. Voordat de show begon was ik een beetje zenuwachtig, omdat onze merchandise niet verkocht kon worden vanwege naaktheid en het zoenen, op dat moment was ik erg gestrest. Als een fan iets van de merchandise wilde kopen moesten hun paspoorten gecheckt worden of ze ouder waren dan 18 jaar anders mocht er geen merchandise verkocht worden.

AVO Blog: SIXNINE werd uitgebracht voor de Europese fans en kwam uit aan het begin van de tour eerder dit jaar. Wat voor reacties gaven de fans op dit album?
Shota: De meesten gaven een zeer goede reacties. SIXNINE is op dit moment uitverkocht dus maken we een second press op het moment.

AVO Blog: Als we luisteren naar het album SIXNINE merk je al gauw de variatie tussen de nummers en de variaties in de nummers zelf. Er zijn ballads, dance nummers en rock nummers. Voor iedereen is er wel iets om van te genieten, was dit het doel van dit album?
Shota: Ja, dit was ons doel. Voor mij is het niet heel erg anders, het is een beetje hetzelfde als ons andere album NEOSEXUAL. Maar SIXNINE heeft meerdere nummers op de CD dus hier is wat meer variatie. NEOSEXUAL en SIXNINE brengen in feite hetzelfde verhaal. Als je de wereld van ADAMS wilt betreden zou je eigenlijk naar NEOSEXUAL moeten luisteren aangezien hier maar 7 nummers op staan. SIXNINE is als het ware een vervolg op NEOSEXUAL, de zelfde geschiedenis schuilt zich achter beide albums en de verhaallijnen vullen elkaar goed aan net als een verhaal.

AVO Blog: Het eerste wat opvalt aan dit album is de cover. Het ziet er erg bijzonder en interessant uit. De afbeelding is gemaakt door Ryota Sakai die, zover wij weten, al een connectie heeft met ADAMS sinds het begin. Hoe kwam je in contact met Ryota? Komt hij met de concepten voor jullie foto’s of doen jullie dit zelf?
Shota: Het idee voor de cover van SIXNINE was bijna helemaal zijn idee. ADAM en ik wilde een naaktfoto gebruiken en hij was hier akkoord mee. Zijn idee was om van de naaktfoto een soort mozaïek te maken die op een pauw leek. Met bijna elk werk bespreken we het concept met Ryota aangezien we hem goed vertrouwen met ons werk. Ik ontmoette Ryota 3 jaar voordat ADAMS bestond. De eerste keer dat ik hem ontmoette zag ik wat van zijn werken en vond deze erg mooi, hierna heb ik contact met hem gemaakt, ik gaf hem een foto van mezelf op het podium als voorbeeld en hij wilde graag samenwerken. Hierna vertelde ik hem dat ik ADAMS wilde creëren en Ryota wilde ons met alles helpen waar nodig.

AVO Blog: Nu hebben jullie een nieuwe single, Akisame. Dit zal jullie laatste werk zijn in de J-pop scene, hierna willen jullie de stijl van ADAMS veranderen in ‘pure electronic and digital sound’. Vanwaar de keuze om van stijl te veranderen?
Shota: ADAM en ik willen veranderen aangezien J-pop al goed liep voordat ADAMS bestond. We willen niet telkens de zelfde muziek maken, dit geldt ook voor de make-up en haarstijlen, we willen altijd veranderen. Maar over de nummers gesproken, dit keer zal het een grote verandering zijn. Eerst Visual Kei en J-pop, hierna gaan we meer de kant op van het genre electro, het is muziek waar je beter op kunt dansen. Als we niet zouden veranderen zou dat het einde betekenen van ADAMS. Zonder veranderingen kom je stil te staan en dit betekent het einde van je carrière.

AVO Blog: Laten we verder praten over de aankomende single. Kan je ons iets vertellen over de nieuwe single Akisame?
Shota: Ik denk dat allebei de nummers heel catchy(misschien pakkend als vervanging voor catchy?) zijn. Er is wel een verschil tussen beide nummers. Akisame is meer een pop nummer en NUDE is meer een rock nummer. Akisame past wat dat betreft iets beter bij het concept van ADAMS aangezien de songteksten gaan over een gebroken liefde etc… NUDE is bijna helemaal 100% mijn werk, ik denk dat er een goede balans is tussen beide nummers.

AVO Blog: Denk je dat er een groot verschil is tussen SIXNINE en Akisame?
Shota: Ik denk niet dat er een heel groot verschil tussen beiden zit, het is nog steeds een verhaal dat doorgaat. Akisame is een beetje als Boku no Sei en Seseragi, het zijn meer pop nummers.

AVO Blog: We weten dat ADAMS hun grootste inspiratiebron komt van Visual Kei artiesten. Welke band of artiest inspireert jou het meest en waarom?
Shota: Kiyoharu van Kuroyume, hij is God voor mij. Zijn kleding, de manier waarop hij spreekt, zijn look en charisma… hierom is Kiyoharu God voor mij! Andere Visual Kei artiesten zijn niet een hele grote inspiratie voor mij, misschien wat andere leden van Kuroyume. ADAM houdt van GACKT en Hyde, maar ik hou van Kiyoharu en ook van BUCK-TICK’s gitarist genaamd Hisashi Imai. Hisashi is ook heel charismatisch net als Kiyoharu. Ik ben erg geïnspireerd door de manier hoe hij op het podium speelt, Hisashi houdt zijn gitaar op een bepaalde manier beet en speelt ook niet als een computer. Ik vind het heel erg leuk dat hij veel danst en beweegt op het podium.

AVO Blog: Naast de Europese tour en de release van de Europese versie van SIXNINE is HIGHFEEL ook officieel gestart in Europa. Wat heeft HIGHFEEL ADAMS te bieden en steunt HIGHFEEL ook andere artiesten?
Shota: Ik moest sowieso al een label maken in Japan want ADAMS heeft hun eigen CD company omdat we al een heel sterk concept hebben achter de muziek. We kunnen niet zomaar een contract nemen met een ander label aangezien ons concept daar te sterk voor is. Zij zullen ons vertellen dat we iets niet kunnen dragen of kunnen doen omdat zij dat niet willen, hierom hebben we HIGHFEEL Japan gecreëerd, hierna kwam HIGHFEEL Europe, nu is het ook makkelijker voor mij om naar Europa te komen. Onze toekomstige plannen zijn om met andere artiesten te werken maar voor nu is HIGHFEEL alleen voor ADAMS bestemd. We werken sowieso wel samen met Ryota Sakai en in de toekomst met de band SAGA. SAGA is zeer interessant door alle verschillende combinaties van landen bij elkaar (Japan, Korea en China). SAGA heeft op dit moment getekend voor een tour, maar als dit goed uitpakt…wie weet komt er wel meer!

AVO Blog: Op het moment werken jullie hard als muzikanten, als jullie geen muzikant waren geworden… wat dan wel?
Shota: Als ik geen muzikant zou zijn….. dan was ik drugsdealer! Misschien vanaf de leeftijd 10-15 jaar zou ik drugs dealen, van 16-20 jaar zou ik drugsdealers voor mij laten dealer, ik werk mezelf langzaam omhoog, en van de leeftijd 20-30 jaar zou ik leren hoe ik in Colombia kan dealen en hoe ik pakketjes naar Colombia moet vliegen. Als ik geen drugsdealer kan zijn, dan zou ik een moordenaar zijn! Zoals je kan zien in onze video’s ben ik meestal de persoon die iemand vermoord. Ik zou grote business willen doen in het drugsdealen, dus als voorbeeld: ik zou iemand vermoorden en gelijk 200 kg coke bezitten! (GRAPJE!!)

AVO Blog: Laten we is naar de toekomst kijken, waar zie je ADAMS over 5 jaar?
Shota: Als we doorgaan met wat we nu doen, denk ik dat we over 5 jaar nog interessantere werken zullen hebben. Ik zou graag een concert DVD willen maken of bijvoorbeeld acteren met ADAMS, iets in die richting. En natuurlijk hoop ik dat we veel groter zullen zijn over 5 jaar.

AVO Blog: ADAMS gaat binnenkort naar Mexico, hoe voel je je daarbij?
Shota: Ik ben erg enthousiast en een beetje zenuwachtig omdat ik hier nog nooit ben geweest! Dit is de eerste keer voor mij daar, alles is fris en nieuw. Ik krijg een fris en nieuw gevoel als ik eraan denk om naar Mexico te gaan omdat ik ook niet weet hoe de fans daar zullen zijn!

AVO Blog: We zijn aan het einde gekomen van het interview. Zou je nog een bericht hebben voor de Nederlandse en Belgische lezers van AVO Blog?
Shota: Bedankt AVO. Alle fans, bedankt dat jullie ons altijd steunen, ik hou van jullie. Vergeet niet dat ik veel van jullie hou en ik het leuk vind jullie te ontmoeten, Ik ben Shota van ADAMS, als je tijd hebt….. catch our music!

Ik wil graag Shota bedanken voor zijn tijd, HIGHFeeL voor het organiseren van het interview en  Fran voor het ondersteunen en helpen met het interview. Want to read this in English? You can find it here

Mobiele versie afsluiten