Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Focus op Japan tijdens Unseen Photo Fair in Amsterdam

Van donderdag 18 tot en met zondag 21 september 2014 is er de Unseen Photo Fair. Het is een festival met allerhande activiteiten. Er worden verscheidene, niet eerder tentoongestelde, collecties vertoond, waaronder ook heel wat jong talent. Ook buitenlandse talenten komen aan bod. Daarnaast worden er ook awards uitgedeeld. Graag werp ik even een licht op enkele specifieke activiteiten en voorstellingen die jullie kunnen bezoeken.

Ik begin graag met een fototentoonstelling die je op donderdag 18 september gedurende de gehele dag kan bezoeken op de festivalgrond, namelijk in het Machinegebouw, één van de mogelijke locaties. Het gaat om Diorama Map Amsterdam, onderdeel van het ‘Sohei Nishino: Cities’ project. Sohei Nishino is een jonge Japanse fotograaf die van heel wat iconische steden diorama’s maakte. De meest recente is Amsterdam zelf! Hij zal dan ook voor het eerst vertoond worden op dit festival, echt nog ongezien dus!

Sohei Nishino @ Rachel Sato-Banks

Voor zijn werken maakt hij steeds in de loop van enkele maanden foto’s van de stad uit elke mogelijke hoek. Hiervan maakt hij dan een diorama, een fotografisch plan van de stad. Het samenstellen van dit plan is een heus werk, na het maken van de foto’s. Amsterdam is opgedeeld in wel 1000 foto’s van 10 op 16 cm. Deelnemers kunnen een foto kopen uit dit werk. Je kan 10 foto’s uitkiezen, die dan uit het werk komen. Er zijn 100 stuks van het gehele werk. Dit project zal ook verder ontwikkeld worden in een online web-app cities.goliga. Die web-app is vrij toegankelijk en te gebruiken vanaf donderdag 18 september 2014. Je kan het wat vergelijken met Google maps, want ook hier kan je gaan inzoomen en dus alle prachtige foto’s zelf bekijken. Amsterdam is maar 1 onderdeel van het project. Ook London, New York en Tokyo zitten in het project. Ze zullen steeds te zien zijn in de stad waar ze werden gemaakt! Zeer uniek dus!

Ook de tentoonstelling 10×10, die plaatsvindt op dezelfde dag in de Living Room wil ik even toelichten. Deze tentoonstelling is ook weer op donderdag 18 september de hele dag te bekijken. Het gaat hier om een reizende leeszaal met 100 Japanse boeken die werden gesponsord door de non-profit organisatie 10×10 fotoboeken in samenwerking met hete International Center of Photography Bibliotheek en de Fotoboek Facebook-groep.

De leeszaal zal een overzicht geven van de naoorlogse Japanse fotoboeken, en dit wel uit het perspectief van 10 specialisten. Die specialisten zijn dan fotografen, lezers, redacteurs, uitgevers, curatoren, critici, boekverkopers en galerijhouders. Aan elk van hen werd gevraagd om 10 Japanse fotoboeken te selecteren. Naast de fysieke leeszaal 10×10 is er ook nog een virtuele leeszaal, waarop gespecialiseerde bloggers telkens hun favoriete tien boeken aan bevelen. Deze tentoonstelling komt ook een tweede keer aan bod, namelijk op 20 september, er zullen dus eigenlijk 200 boeken te zien zijn. In dit kader komen er ook enkele specialisten komen spreken. Er kunnen vragen gesteld worden.

Gelijk met de eerste tentoonstelling die ik aanhaalde zal op diezelfde locatie meer Japans werk te zien zijn, namelijk Anima on Photo. Hierbij richt men zich op de functie van animisme in de hedendaagse Japanse fotografie. Dit door werken van vooraanstaande kunstenaars tentoon te stellen vanaf de 20e eeuw tot heden. Japanners geloven dat alles een geest of een ziel heeft, ook niet levende objecten. We schenken dus aandacht aan de geest, de gevoeligheid die vastgelegd wordt op de werken. Japan had in de moderne tijd al veel te verwerken zoals de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, de grote aardbeving en tsunami van 2011 met als gevolg de ontploffing in de nucleaire installaties. Toch blijft er een positieve benadering bestaan. Uniek, mooi en deze veranderingen en transfiguraties vormen onderdeel van deze tentoonstelling. Het begrip van de cyclus van wedergeboorte, het onsterfelijke idee, zal worden vertoond aan de hand van de werken van 16 kunstenaard uit de naoorlogse generatie, met inbegrip van Daido Moriyama, Shomei Tomatsu, Nobuyoshi Araki en Kishin Shinoyama aan een jongere generatie kunstenaars zoals Daisuke Yokota, Taisuke Koyama en Nao Tsuda, die geboren zijn na de jaren 1970. De werken zullen worden gemengd en gepresenteerd in vier secties. Curator Shigeo Goto zal een korte openingsspeech geven van 17.30 uur tot 18.30 uur.

Als laatste wil ik graag de ronde tafel discussie ‘Eye on Japan’ aanhalen. Tijdens deze discussie zullen verschillende specialisten uit deze wereld de discussie meet elkaar aangaan. Zo zal Dr. Jörg M. Colberg als eigenaar van de populaire blog ‘Conscientious’, gewijd aan hedendaagse kunstfotografie zijn zeg doen. Alsook Dr. Simon Baker, die Curator is van Photography and international Arte, Tate. Hiervoor gaf hij ook les in de geschiedenis van fotografie, surrealisme en beeldende kunst. Ook de directeur van de galerij Priska Pasquer in Keulen, Duitsland genaamd Ferdinand Brueggemann, zal aan bod komen. De eerder genoemde Japanse curator Shigeo Goto die al vaak bij kunstprojecten betrokken was zal deelnemen aan deze discussie. Hij was al editor, interviewer en creatief directeur in eerder projecten en nam dus al heel wat verschillende rollen aan in deze wereld. Hij is ook professor aan de universiteit van Kyoto sinds 2003. Als laatste deelnemer noemen we Ivan Vartanian, auteur, editor en stichter van Goliga books, inc. Deze laatste woont tegenwoordig in Tokyo in Japan. Deze discussie kan je bijwonen van 15.45 tot 16.45 uur op donderdag 18 september.

De openingsuren zijn als volgt:
Donderdag 12.00 – 20.00
Vrijdag 12.00 – 22.00
Zaterdag 11.00 – 20.00
Zondag 11.00 – 17.00

Op donderdag 18 september 2014 ligt de focus duidelijk op Japan, maar ook de andere dagen kan je dan het festival bezoeken. Er zijn verschillende types entree kaartjes. Een Passe partout geeft je toegang tot de fair en het festival op alle dagen. Een dag ticket geeft hetzelfde, maar dan enkel voor die dag. Een festivalticket geeft je enkel toegang tot het festival. Er zijn nog studentenkortingen mogelijk.

Bron: Unseen Photo Fair via Japanese Events NL

Mobiele versie afsluiten