Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

CD review: LOKA – QUATTRO

loka_quattroMet hun laatste Europese tour, presenteerde LOKA ook hun nieuwste album QUATTRO. En wat ben ik blij dat ik dit album mag reviewen. Het eerste album van LOKA, CRISS x CROSS, was in mijn ogen al een dijk van een plaat. Ik was bij QUATTRO ook erg benieuwd of ze op dezelfde “noot”door zouden gaan, of dat ze met nieuwe sounds zouden komen.

We beginnen met de playlist.

1.SEITEN NO AKATSUKI
2.ARISE
3.BREATHE ME OUT THE SHADOW
4.FROM YESTERDAY
5.ELEVENTH HOUR
6.DAEDALUS
7.GHOST
8.TSUBASA TRIGGER
9.EDEN
10.MAYBE

We beginnen natuurlijk met SEITEN NO AKATSUKI. Het is een intro met traditionele Japanse geluiden, met toch een modern tintje door de geluidseffecten die zich door het intro weven. Een vrouwen stem die heel veel aaahaaaahaaaa zingt. Niet onprettig maar even onwennig. Je krijgt bij het intro ook niet echt een goed beeld van de rest van het album. Ik denk ook dat de intro meer een boodschap is dan echt een muziek nummer. Aan het einde hoor je de zanger zijn boodschap door zingen. Al met al een lekker intro’tje maar niet echt een reflectie van de rest van het album.

Na de intro van geluidseffecten en drums in ARISE heb je echt weer een lekkere LOKA vibe. Stevig, hard met een strakke melodie. Een power nummer met ook een sterke boodschap erachter. De zang is strak en ligt weer erg prettig in het gehoor. Fijn aan dit nummer vind ik dat je echt hoort dat er met kracht op de drums wordt geslagen. Naast dit heerlijk strakke drumwerk vind ik het erg leuk dat aan het einde van het nummer de zang van Engels ook Japans zingt. Iets wat LOKA niet vaak doet maar zeer welkom is voor deze luisteraar.

BREATHE ME OUT THE SHADOW is een mond vol, maar je hoort deze zin ook vaak terug in dit nummer. Als een leus wordt het d0oor meerdere stemmen naar je toe geschreeuwd. Je wordt meteen aan het begin van het nummer overdonderd door de muziek. Als een galopperend paard dendert die over je heen met drums en gitaarspel. Dit zet meteen een sterk gevoel bij dit nummer neer. In dit nummer komt er na ongeveer twee minuten een soort tussenpauze met een pianostuk. Zelf vind ik dit een beetje apart, maar als je door luistert hoor je na de pauze ineens een donderstorm aan gitaren en drums. Een heerlijk stukje metal, als zeg ik het zelf. Na de donderstorm voegen ze de piano samen met het drum en gitaarspel. Hierdoor worden de twee delen van het nummer samen gevoegd. Erg mooi gedaan voor het einde van het nummer.

Het vierde nummer van het album zal bij de LOKA fans al wat bekender staan. FROM YESTERDAY is het eerste nummer van dit album waar LOKA een muziekvideo van heeft gemaakt. De intro is een strak gitaar-rifje wat vrijwel meteen wordt aangevuld door de drums. Leuk is het gebruik van vioolspel. Het geeft het nummer bijna een klassiek tintje. Fijn aan dit nummer is de bas die na de intro echt een super nette flow geeft aan het nummer. Van bijna hectisch naar een rustiger vaarwater. Vergis je niet door deze zin het blijft een lekker rock nummer.

11TH HOUR is het vijfde nummer van het album. En man, wat een lekker nummer is dit! Het begint snel, strak en hard. Hierdoor heb je meteen zin om te springen en te headbangen. Wat mij opviel in de vorige nummers, komt hier ook naar boven. Een sterke boodschap in de muziek teksten. Hier wordt de nadruk gelegd op “what doesn’t kill you makes you strong”. Een erg sterke boodschap die zeker veel mensen aanspreekt. Positief in een strak metal jasje. Erg lekker om mee te zingen/schreeuwen in de badkamer.

En dan zijn we al over de helft van het album met DAEDALUS. Dit nummer voelt bijna als een dance-nummer aan. Door veel computergeluid effecten en een up-beat tempo van de drum en gitaar. Ik heb ook aan het begin een beetje het gevoel dat de bass verder naar de achtergrond verdwijnt. Dit gevoel wordt weg gevaagd bij het eerste couplet waarin je de basslijn zeer goed kan horen. Het geeft mij niet echt het oer harde LOKA gevoel. Maar desalniettemin is dit wel een ontzettend lekker dans nummertje een ook een leuke afwisseling binnen het album. Erg gaaf vind ik dat binnen het nummer er een gitaar solo wordt verweven met een stukje rap. Dit geeft het nummer toch weer een nieuwe impuls.

Dan krijgen we GHOST. Het zevende nummer begint met een sterk stukje gitaar- en drumwerk. Deze is wel vermengt met een synthesizer sound. Dan begint het rappen en ben ik niet meer bij het nummer. Het is niet zo dat ik rap niet waardeer, maar bij dit nummer kan ik er niet omheen dat ik dit teveel als gangster rap vind klinken. Bij het refrein wint dit nummer mij weer terug. Mooie zang en qua muziek tekst lijkt het bijna de rap in de coupletten tegen te zingen. Ook is het beatbox soundmixer idee terug gewerkt naar de achtergrond en komen de drum, de bass en het onvervalst gitaarwerk beter naar voren. Helaas dit nummer is niet mijn favoriet.

En toen was er TSUBASA TRIGGER. En met nummer acht op de teller wordt ik weer helemaal vrolijk en blij. Dit nummer heeft het helemaal. Een intro met drum en filtereffecten wat door loopt in een stevig doordreun geluid. Strak gitaarspel en een heerlijke bass lijn. De zang pakt hier meerdere kanten. Grunten, filter, schreeuwen en die heerlijk melodische geluiden. Ook in dit nummer wordt er zowel Japans als Engels gezongen. Na iets minder dan drie minuten krijg je een heerlijk rustig ritme. Hierin hoor je voornamelijk drum, gitaar en een super relaxte basslijn . Lekker ook dat de zang in het relaxte ritme mee gaat. Van headbangen gaat het als het ware naar hoofd deinen. En dan gaat het ritme weer omhoog en krijg je ineens een ontlading. Dit kan je gewoon in je binnenste voelen. Dit is een nummer wat je kan blijven luisteren. Een onvervalste en heerlijk LOKA sound.

Het op één na laatste nummer is EDEN. Dit nummer pakt je meteen en geeft je een lekker positief gevoel. Handen de lucht in en lekker mee dansen op de beat van de muziek. Ook hierin is de tekst een sterke boodschap. Vergeet je problemen en voel hoe je je wilt voelen. Bij dit nummer zie ik ook voor me hoe een compleet festival helemaal uit zijn dak kan gaan. Dus ga ik er ook niet veel woorden aan verspillen. Dit is een luister en dans nummer.

En dan zijn we bij het laatst nummer van het album. MAYBE is de hekkensluiter. En hoe kom je nu verrassend uit de hoek na een album vol elektrische gitaren en synthesizer effecten? LOKA heeft gekozen voor akoestisch gitaarspel, een peppy basslijn en strakke drums. Heel basic vergeleken met de rest van het album. Maar zo ontzettend lekker om naar te luisteren. De zang is ook echt prachtig en komt zo mooi naar voren in dit nummer. Een verrassend en  heerlijke “feel good” afsluiter van dit album.

Al met al is QUATTRO een lekker luisterbaar album. Het heeft de LOKA vibe die ik gewend ben van hun vorige album. Toch is het vernieuwend en pakt LOKA meerdere nieuwe elementen erbij om hun sound te ondersteunen. Eigenlijk ben ik alleen maar benieuwd naar nieuw werk van LOKA en hoop ik dat ze verder gaan met het ontwikkelen van hun sound. Tot die tijd vermaak ik mij prima met de 2 albums die ze al gemaakt hebben. Het album is inmiddels verkrijgbaar via CD Japan.

Mobiele versie afsluiten