Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Haco in Europa 2015

De Japanse zangeres en geluidskunstenaar Haco zal deze februari en maart in Europa touren en slaat Nederland en België niet over!

Haco is één van de oprichters van After Dinner (1981-1991) en Hoahio. In haar live performances combineert ze op organische wijze haar stem met zelfgeprogrammeerde elektronica, vergezeld door videobeelden van Mariko Tajiri. Met een unieke gevoelszin heeft Haco haar eigen muziekgenre ontwikkeld, gebaseerd op de principes van de postpunk, electroacoustics, avant-garde, impro, postrock, field recordings en technologie. In 1999 richtte Haco View Masters op, een collectief dat geluiden uit het dagelijks leven oppikt en verzamelt.

De tourdata zijn als volgt:

Zaterdag 28 februari: Kunstraum Walcheturm – Zurich, Zwitserland
Zondag 1 maart: Signalraum – Munchen, Duitsland
Donderdag 5 maart: Opekta Ateliers – Keulen, Duitsland
Vrijdag 6 maart: Extrapool – Nijmegen, Nederland
Zaterdag 7 maart: Vrooom – Rotterdam, Nederland
Zondag 8 maart: Worm – Rotterdam, Nederland
Maandag 9 maart: Cafe OTO – Londen, Verenigd Koninkrijk
Woensdag 11 amart: University of East London – Londen, Verenigd Koninkrijk
Zondag 15 maart: Club 85 – Hitchin, Verenigd Koninkrijk
Dinsdag 17 maart: London College of Communication – Londen, Verenigd Koninkrijk
Donderdag 19 maart: Vooruit – Gent, België

Haco zal driemaal optreden in Nederland, waaronder in Nijmegen op vrijdag 6 maart. Daar zal de zangeres optreden met Tonic Train. Het optreden start om 21.00 uur en entree kost €5,-. Het eerste optreden in Rotterdam is in Vrooom op zaterdag 7 maart, een avond gevuld met diverse artiesten zoals BEEQUEEN uit Nederland en SINTA RUQYAY YUYANA aka TOMÁS TELLO uit Peru. Ook Tonic Train zal deze avond spelen. Deuren openen om 20.30 uur en een avondje uit kost €6,-.

Een dag later is het Internationale Dag voor de Vrouwen (zondag 8 maart) en heeft Worm er een avondje ‘Fuck You Friedrich’ van gemaakt met Haco als headliner. Avondje kost €7,- en naast Haco mag je dingen verwachten als: een clubbing sessie van Keren Levi | Never Like, performer Lilia Scheerder laat wat zien en horen met haar zelfgebouwede lawaai-apparaten, opvallende kostuums en meer, een improvisatorische optreden zijn van zes kunstenaressen aka Trickster, maar ook een optreden van Violet Fall en korte films Oslo Suscon 2011, Wings of Desire en Suspension met extreme body artieste Joan Dee met nagesprek. De avond gaat van start om 19.00 uur, maar de deuren zijn al open om 18.00 uur.

Aan het einde van de tour zal Haco optreden in Vooruit, namelijk op donderdag 19 maart. Op deze avond zullen Charles Cohen en Rabih Beaini ook een optreden geven, volgens de Vooruit één van de absolute muzikale hoogtepunten voor hen. Deuren openen om 20.00 uur en Haco zal meteen optreden om 20.30 uur. Kaartjes kosten €12,-.

Haco’s nieuwste CD heet Secret Garden en komt in maart uit via de Japanse label Nuovo. De op zang gebaseerde album is zelfgeproduceerd en bevat lange afstands samenwerkingen met muzikanten als Marcelo Radulovic (Verenigde Staten), Stuart O’Connor (Verenigd Koninkrijk) en Sigbjørn Apeland (Noorwegen).

Bron: Haco via Charles

Mobiele versie afsluiten