Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

GangLioN verovert Nederland met vlag en wimpel

Aan het begin van dit jaar kwam GangLioN met de melding dat ze een Europese tour gaan houden! Niet veel later werden de data bekend en was het nog spannend of de dames 1 of 2 keer naar Nederland zouden komen. Uiteindelijk werd het 2 keer een groot spektakel in Nederland! Op donderdag 2 april was het Haarlemse Patronaat aan de beurt en op vrijdag 3 april tot mijn verbazing de Pul in het kleine dorpje Uden. Ik ben naar beide avonden geweest en deel graag mijn ervaringen met de lezers van AVO Blog!

Patronaat, Haarlem, 2 april

Ik was 1 keer eerder in het Patronaat geweest en wist de weg nog prima. De zaal ligt op ongeveer 10 minuutjes lopen van het centraal station van Haarlem. Eenmaal daar aangekomen waren er echt heel weinig mensen. Stuk of 5? Beetje triest voor een band waar in mijn ogen best wel interessant is! De zaal ging netjes optijd open en iedereen ging naar binnen. De dames hadden op deze avond 2 supportbands: Sway en Lesoir. Eerst speelde Sway die ik door omstandigheden niet hebben kunnen meemaken. Eén ding wel, het begon netjes optijd.

Lesoir heb ik wel mogen meemaken, ze zeggen invloeden te hebben van grotere bekende bands en dat was te horen. De muziek was naar mijn mening erg goed en de stem van de zangeres was zeker niet slecht. Lesoir gebruikten andere instrumenten dan alleen een gitaar, bas en drums zoals een dwarsfluit, dit maakte het bandje net even anders van andere bands. Lesoir was een prima voorprogramma! Onderhand was de zaal wel iets voller geworden maar nog steeds teleurstellend. Ook waren er een paar voor het voorprogramma maar die toch bleven, dat vond ik wel leuk!

Niet veel later klonk de SE van GangLioN en kwamen de meiden op. Ze begonnen met  追憶  (Tsuioku) wat een nogal rustig is maar zeker niet slecht. Oni liet in dit nummer al goed haar stem horen en de rustige gitaar van sagara creëerde een bepaalde sfeer. Al snel volgde het volgende nummer: 碧く揺れて(Aoku yurete) wat meer upbeat was en het publiek reageerde hier erg goed op. Je had het gevoel dat het concert echt eindelijk was begonnen. Het publiek zwaaide met de handen in de lucht en deed goed mee met de band. Je zag de meiden nu al lachen. Maar het ging nog ‘’harder’’ met BLACK OUT, het nummer waar ik graag op hoopte. Ik had niet veel van GangLioN geluisterd maar deze wel en het klinkt heerlijk in mijn oren! Live was deze net zo goed, je kon er goed op los gaan en dat heeft iedereen goed gedaan.  Ook een kleine bassolo van Ebi kwam erin voor.

Eventjes op adem komen want GangLioN wilde graag een praatje met ons doen. Er werd gevraagd of we het wel leuk hadden waarop groots geantwoord werd. Ook werd het publiek bedankt voor het komen, ze waren erg blij om ons te zien. Het concert ging verder met een bekender nummer DISTANCE. Met in het begin wat electro geluidjes tonen ze aan dat GangLioN het niet houdt bij 1 stijl.  Nog steeds neemt het instrumentale de overmacht terwijl er geluidjes hier en daar op de achtergrond nog doorgaan. Het is een prima nummer om op te springen, vooral het refrein is hier uitermate geschikt voor. Het publiek begreep die boodschap. Het electronische gaat door in 幸福のセオリー (Kōfuku no seorī) maar het nummer wordt zelf wat rustiger. Alhoewel er genoeg is om op los te gaan bleef ik rustig staan. Bij dit nummer kon je goed naar de zang en instrumenten luisteren. In het refrein moest het publiek met z’n allen meezwaaien wat een mooi gezicht geeft!

ピヨンド (Beyond/Beyond the Screen) was het nummer wat hierna volgde en dat klonk ook weer erg goed. En tevens een nummer dat niet op het nieuwe album INFINITY staat in tegenstelling tot de vorige nummers. リターンズ (Returns/Returns to you) die ook niet op het album staat maakte het rijtje van oude nummers groter. Na dit nummer was het weer tijd om een kleine pauze te houden. De band hield nog een praatje met het publiek om vervolgens aan de laatste paar nummers te beginnen. Go Straight On Your Way was de eerste van de laatste paar. Nog even wat liedjes met pit om het publiek wakker te schudden na wat rustige nummers. Alhoewel loser een negatieve titel heeft is het liedje dat helemaal niet! Loser is perfect om helemaal los te gaan. Snel ritme met tussendoor een break en een goede solo van de gitaar. Ook leuk vond ik dat drummer ViVi zo nu en dan aan het zingen was. Je voelde haar energie. 4Steps to Be volgde hierna waar ik me helaas niet meer veel van herinneren maar het laatste nummer tonight maakte dat weer goed. Het is een perfect nummer om als laatste te gebruiken. Het laat je zeker terug denken aan de avond. Ook hier werd door iedereen goed meegezwaaid en je merkte dat de band het naar de zin had, hierna vertrok de band van het podium na wat dingen het publiek in te hebben gegooid.

Het publiek was hier echter niet mee eens  en riep alweer snel om een encore. Ondertussen liep een man al wat op te ruimen, zou dit dan echt het einde zijn?! Dat wilden we niet dus we bleven door roepen en uiteindelijk kwam de band toch terug! Sagara die hield eerst een praatje over hoe geweldig ze Nederland vind en fan is van de polder. Haar droom was uitgekomen!  De rest van de band was ondertussen ook terug en met z’n allen maakte van ONE FEEL een feel die je nooit zult vergeten! Na het concert kon je nog wat merchandise kopen die zelf door de meiden werd verkocht en kon je eventueel ook erna het laten signeren. Ik ben echter al gauw weggegaan want ik had nog wat de volgende dag!

Setlist:

1. 追憶 (Tsuioku)
2. 碧く揺れて (Aoku yurete)
4. BLACK OUT

-MC-

5. DISTANCE
6. 幸福のセオリー (Kōfuku no seorī)
7. ピヨンド (Beyond the screen)
8. リターンズ (Returns to you)

-MC-

9. Go Straight On Your Way
10. Loser
11. 4Steps to Be
12. Tonight

-ENC-

13. One Feel

De Pul, Uden, 3 april

Een dag later speelden de dames in de Pul in Uden. Ook op deze avond werden ze vergezeld door Lesoir die doordat zij het enige voorprogramma waren wat langer mochten spelen. We hadden het geluk om meer van deze band te horen! Zo nu en dan liepen de dames van GangLioN even door het publiek door, er waren niet zoveel in en uitgangen om even een frisse neus te halen.

Eenmaal toen Lesoir afgelopen was werd het podium heringericht voor de hoofdact. Ik hoopte op een andere playlist dan de dag ervoor en ja hoor, mijn wens werd gehoord! Erg leuk was het om TWILIGHT live te horen en een andere volgorde van de nummers. Ook moest sagara nog even haar zelfde woorden over Nederland kwijt.

Helaas vond ik het publiek wat tegenvallen. Naar mijn gevoel waren er wel meer mensen, (ook visite uit Duitsland, vet leuk!) maar in het Patronaat ging iedereen toch wat meer los. Na het optreden verkochten de dames weer hun merchandise zelf en kon je ook met ze op de foto, je gekochte merchandise laten signeren en even babbelen. Zijn leuke enthousiaste dames!

Setlist:

1. DISTANCE
2. 幸福のセオリー (Kōfuku no seorī)
3. BLACK OUT

-MC-

4. 碧く揺れて(Aoku yurete)
5. TWILIGHT
6. ピヨンド (Beyond the screen)
7. リターンズ (Returns to you)
8. Go Straight On Your Way
9. Loser

-MC-

10. 追憶 (Tsuioku)
11. Tonight

-ENC-

12. One Feel


Na 2 avonden genoten te hebben kan ik concluderen dat GangLioN een superleuke vrouwenband is die met veel enthousiasme optreden. Hun muziek varieert en dat maakt het interessant! Ze hebben zeker potentie en als ze weer eens komen ben ik weer van de partij en hopelijk meerdere mensen!

Fotografie (Patronaat): Francisca Hagen

Mobiele versie afsluiten