Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Japanse films op World Cinema Amsterdam 2015

world_cinema_amsterdam2015Van vrijdag 14 tot en met zondag 23 augustus vindt het World Cinema Amsterdam festival plaats. Tijdens dit filmfestival zullen diverse films te zien zijn die volgens de organisatie in de categorienen mooiste, leukste of meest bijzondere vallen die het afgelopen jaar in Latijns-Amerika, Azië en Afrika zijn gemaakt.

De Japanse films die op dit festival te zien zal zijn, staan op een rijtje! Bekijk het gehele programma hier.

岸辺の旅 (Journey to the Shore, 2015) is een film van Kiyoshi Kurosawa. Het Japans kent een bijzonder werkwoord: mitoru, het proces waarbij iemand een stervende naar de dood begeleidt. Dit concept heeft de regisseur Kiyoshi Kurosawa als uitgangspunt gebruikt in deze film, een ingetogen en sober verhaal over liefde, afscheid en rouwverwerking.

Mizuki is weduwe, haar man Yusuke verdronk drie jaar eerder. Maar op een dag staat hij weer voor de deur. Mizuki is nauwelijks geschrokken, maar eerder verbaasd over dat het zo lang geduurd heeft voor hij weer opdook. Ook al lijkt alles volkomen normaal aan Yusuke, feitelijk is hij een wezen dat tussen het leven en de dood zweeft, Mizuki weet dat hij de gene zijde al bezocht heeft. Daarom stemt ze er mee in hem op een reis te begeleiden, die hen langs de plekken voert waar hij de afgelopen drie jaar heeft doorgebracht. Daar ontmoeten ze vele mensen, van wie sommigen ook al overleden zijn. In een dorpje geeft Yusuke een lezing over de aard van de materiële werkelijkheid, waarbij Einstein, kwantumfysica en de oerknal de revue passeren.

Journey to the Shore is donderdag 20 augustus in Rialto te zien vanaf 21.45 uur en zondag 23 augustus in De Balie vanaf 21.30 uur.

In 海街diary (Our Little Sister, 2015) van regisseur Kore-eda Hirokazu, voor een Gouden Palm genomineerd, staat zoals in zijn andere films familierelaties centraal.

De drie zussen Sachi, Yoshino en Chika leven samen in een huis in Kamukura, een stad ten zuiden van Tokyo. De drie hebben zo hun eigen beslommeringen: verpleegster Sachi is een affaire begonnen met een getrouwde arts, Yoshino werkt bij een bank, maar voelt zich daar niet op haar plaats, terwijl schoenverkoopster Chika zich zorgen maakt over de alpinistische hobby van haar vriend. Maar echt grote problemen zijn er niet, over het geheel zijn de drie gelukkig.

Dan sterft hun vader – een man die 15 jaar eerder de benen had genomen. Bij zijn begrafenis ontmoeten ze voor het eerst Suzu, hun 13-jarige halfzusje. Omdat Suzu’s moeder niet in staat is voor haar te zorgen, besluiten haar drie halfzussen zich over haar te ontfermen.

Maar zo eenvoudig is blijkt dat in de praktijk niet te zijn. Vooral Sachi heeft het moeilijk met de nieuwe situatie, want zij heeft het haar vader nooit vergeven dat hij haar en haar zussen in de steek heeft gelaten.

Our Little Sister is op donderdag 20 augustus vanaf 19.15 uur en zaterdag 22 augustus vanaf 16.45 uur te zien in Rialto. Op zondag 23 augustus is de film in De Balie te zien vanaf 19.00 uur.

Tijdens dit festival is er ook een competitie gaande, er kan namelijk een World Cinema Jury Award gewonnen worden, waaraan een flink geldbedrag verbonden is. Dit jaar zijn er negen films genomineerd uit neven verschillende landen. Opmerkelijk detail: voor vijf van de genomineerde titels geldt dat het om een debuutfilm gaat. Genomineerd zijn Jayro Bustamante (Guatamala), Anna Muylaert (Brazilië), Sibs Shongwe-La Mer (Zuid-Afrika), Fabián Suarez (Cuba), Deniz Gamze Ergüven (Turkije), Kore-eda Hirokazu (Japan), Diego Lerman (Argentinië), Jacques Audiard (Sri Lanka/Frankrijk) en Donald Mugisha (Oeganda).

Kaartjes voor dit festival kosten € 9,50 en € 8,- met een CJP pas, 65+ pas, studentenpas of stadspas. Meer informatie over de kaartjes, kaartverkoop en locaties zijn hier te vinden.

Bron: World Cinema Amsterdam

Mobiele versie afsluiten