Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Boek Review: Roderick Leeuwenhart – Pindakaas en Sushi 2

Na het spannende en vermakelijke eerste boek genaamd Pindakaas en Sushi kondigde schrijver Roderick Leeuwenhart het 2e deel van de boekenreeks aan. Ik was enthousiast om eraan te beginnen, omdat het eerste deel je toch wel achterliet met het gevoel om meer te lezen over Marle en haar vrienden nu ze zichzelf geaccepteerd heeft in de toch wel wat nieuwe wereld van het anime/manga fandom.

Het verhaal begint op een punt waar vele lezers zich wel zouden willen bevinden, tijdens de reis naar Japan! Het land van de rijzende otaku zoals ernaar verwezen wordt in het boek.

De standaard bekende Japanse dingen uit anime en manga komen aan bod zoals het bekende Comiket, de Shinkansen en natuurlijk Matsuri. Vele andere spannende dingen komen je tegemoet. Dit maakt het allemaal vermakelijk om te lezen en blijft het frisse element van een nieuw soort genre houden.

Natuurlijk is dat niet de enige focus, zoals inmiddels wel een beetje gewend van Leeuwenhart komen ook hier de persoonlijke struggles van de hoofdpersonen goed in beeld. Er is inmiddels een aantal jaar verstreken na het laatste boek en je kunt merken dat de banden tussen de groep vrienden goed versterkt zijn maar ondanks dat zijn er toch dingen die onverwacht anders lopen dan gedacht. Daardoor zijn ze natuurlijk herkenbaar voor een ieder. Persoonlijk vind ik dit een van de leukste elementen in beide boeken. Het laat zien dat het nog steeds om mensen gaat met gevoelens en gedachten. Spoken uit het verleden laten zich opnieuw zien, op meer dan één manier en zelfreflectie, beheersing en keuzes spelen een belangrijke rol.

Ook ontbreekt Marle’s rijke fantasie niet in dit boek. Wederom ziet alleen zij dingen die voor anderen verborgen blijven, de Japanse volksverhalen dragen hier mooi aan bij, ook hier zal je veel herkenning ervaren en genieten van de rol die fictie in dit boek speelt. Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen die je met vraagtekens achter laten over het hoe en waarom juist dit onderdeel de aandacht krijgt. Iets geeft me het gevoel dat er dan ook nog veel gaat volgen na het verhaal in dit boek.

Al met al is Pindakaas en Sushi 2 een fijne mix tussen realistische, persoonlijke gebeurtenissen en fantasierijke ontwikkelingen. Het einde laat je zeker gissen naar wat er verder in hun leven gepland staat. Ik ben erg nieuwsgierig waar dit zal eindigen en ben dan ook heel benieuwd naar deel 3 van Pindakaas en Sushi!

ISBN: 9789082220513
Taal:
Nederlandstalig
Aantal bladzijdes:
268

Score: 80/100

Mobiele versie afsluiten