Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Anime Review: Kamisama Kiss

Kamisama Kiss

Kamisama Kiss, ook bekend als Kamisama Hajimemashita, is gebaseerd op de gelijknamige manga gecreëerd door Julietta Suzuki. Het verhaal begint wanneer Nanami Momozono net uit haar huis gezet is. Haar vader heeft haar achtergelaten nadat hij, met dank aan zijn gokverslaving, veel schulden heeft gemaakt. Terwijl ze probeert te bedenken hoe ze nu verder moet ontmoet zij Mikage, een man die zij ‘red’ van een hond die hem achterna zit. Mikage is dankbaar voor haar hulp en biedt haar zijn huis aan om in te verblijven. Aangezien Nanami geen andere opties meer heeft besluit ze gebruik te maken van zijn aanbod. Wanneer Nanami het huis bezoekt is ze echter verbaasd om erachter te komen dat het geen huis is, maar een tempel.

Tijdens haar bezoek ontmoet ze Onikiri en Kotetsu, de bewaarders van de tempel. Alhoewel ze verbaasd is om deze kinderlijke youkai te ontmoeten zijn de twee best vriendelijk. Hetzelfde kan helaas niet gezegd worden voor Tomoe, een vos youkai die boos is omdat Mikage hen achtergelaten heeft. Nanami komt erachter dat Mikage de god van deze tempel was en dat zij hem nu moet vervangen. In eerste instantie wil Nanami niet in de tempel gaan wonen, maar ze blijft toch omdat ze geen andere opties heeft. Gaandeweg voelt ze zich er steeds meer thuis en merkt ze dat haar gevoelens voor Tomoe zich ook steeds verder ontwikkelen.

In de loop van de anime leer je Nanami Momozono steeds beter kennen. Je leert iets meer over haar achtergrond, maar ziet ook dat ze zichzelf eindelijk ontwikkeld tot een bijna normaal schoolgaand meisje, als je de goden en youkai die ze tegenkomt niet meetelt. Ondanks een aantal obstakels geniet ze van haar leven en je ziet haar steeds sterker worden, in ieder geval mentaal. Ze wil haar krachten steeds verder ontwikkelen en wil duidelijk steeds minder afhankelijk zijn van andere. Dit zorgt ervoor dat ze soms wat minder doordachte en wat meer koppige beslissingen maakt, maar dit loopt uiteindelijk meestal goed af.
Tomoe zie je, naar mate het verhaal vordert, iets meer open staan naar anderen. Met name richting Nanami wordt hij toch iets meer bereidt om zich open te stellen. Ook zijn achtergrond wordt iets toegelicht in de anime, met name zijn angst om verlaten te worden. Hij mist Mikage duidelijk en vindt het dan ook lastig wanneer hij merkt dat hij een ander nodig heeft. De relatie tussen Nanami en Tomoe gaat vanaf het begin af aan niet zonder slag of stoot. De persoonlijkheden van de twee botsen nog wel eens, omdat Tomoe probeert Nanami te beschermen en zij juist voor zichzelf wil kunnen zorgen. Dit zorgt voor veel grappige momenten en maakt hun relatie des te interessanter.
Naast Nanami en Tomoe bevat het verhaal nog vele andere interessante karakters, die ook elk een goed uitgewerkte en vaak interessante persoonlijkheid en achtergrond hebben. Sommige achtergronden worden in de anime niet toegelicht, maar zijn wel uitgedacht en omschreven in de manga.

Helaas was er wel één ding wat me tegenviel bij deze serie. Er zitten een aantal mindere afleveringen tussen, op grafisch gebied. Toen ik dit voor het eerst merkte kreeg ik sterk het gevoel dat het hele teken- en animatieteam ziek was geworden en vervangen was. Dit was zonde, maar dit maakte het verhaal er gelukkig niet minder op.

Ik ben zelf redelijk gek op deze anime. De karakters en het verhaal zijn allemaal goed uitgewerkt. Voornamelijk de interactie tussen alle karakters zorgt voor een aantal hele leuke scenes. Ik ben er altijd wel een fan van als schrijvers van een verhaal hun karakters een beetje pesten en dit gebeurd hier zeker. Zo ontstaan er situaties waarbij zelfs de koppige karakters wel eens dingen toegeven, al is het maar aan zichzelf, die ze anders nooit toe zouden willen geven. Daarnaast vindt ik Nanami een karakter waarin je jezelf goed kan herkennen. Zij is niet instaat om alles in een keer goed te doen, net als iedereen, maar doet wel hard haar best.

De anime bestaat momenteel uit twee seizoenen, met totaal 25 afleveringen. Het is nog niet helemaal duidelijk of er een derde seizoen aankomt of niet, maar de manga gaat nog steeds door. Deze zit ondertussen al op hoofdstuk 131. De manga leest makkelijk en wijkt tot zover ik heb kunnen merken niet af van de anime, je kunt deze dus aansluitend verder lezen en dat raadt ik zeker aan!

Studio: TV Tokyo
Start uitzending: 2 Oktober 2012
Aantal afleveringen: 25

Score: 90/100

Mobiele versie afsluiten