Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Fan Base Project 2015: Interviews met de mensen achter de cosplays

Op de eerste editie van Fan Base Project waren tal van verschillende cosplays te zien. De eerste editie verliep zeer goed en natuurlijk was AVO ook aanwezig. Wij namen even de tijd om met wat cosplayers te gaan zitten voor een kort interview over hun zelfgemaakte outfits. Dus pak wat lekkers en wat te drinken en lees meer over deze cosplayers en hun outfits.

AVO Blog: Kunnen jullie in het kort vertellen wie jullie zijn en wie jullie cosplayen?
Jonathan: Mijn naam is Jonathan van Hees, ik werk bij een techniekbedrijf als monteur en ik hou veel van knutselen. In mijn vrije tijd pak ik graag een stuk metaal en maak er iets cools van, zoals een Assassin’s Creed logo. Sommige delen van de cosplays maak ik. Waar mensen dan dingen met karton maken kan ik het van ijzer maken.

Anouk: Ik ben Anouk de Baan en ik ben net afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum aan de opleiding Mediavormgeven Grafisch. Ik maak sinds kort vanaf scratch kostuums en cosplays. Ik kijk hoe het in elkaar zit en dan probeer ik het zelf te maken. Eigenlijk is deze cosplay van Elly gewoon bij elkaar geraapt en wat aangepast maar normaal maak ik alles zelf.

Wij cosplayen Elly en Joel van de videogame The Last of Us. Het speelt zich af in een apocalyptische wereld waar mensen eerst ziek worden en vervolgens muteren in een soort zombies. In het verhaal moet Joel Elly naar de andere kant van Amerika brengen dus dan komen er gehele avonturen. Elly kan namelijk tegen het virus en daarmee willen ze een antigif creëren.

AVO Blog: Hoe kwamen jullie op het idee om deze cosplay te gaan doen?
Anouk: Dat idee kwam van mij! Vanwege mijn vader, hij is hardcore gamer sinds de Playstation 1. Ik ben eigenlijk altijd wel opgegroeit met de Playstation om mij heen en toen eenmaal The Last of Us uitkwam leek ons dat een heel gaaf spel. Ik was er helemaal weg van.

Jonathan: Aan mij werd vaak de vraag gesteld of ik een keer iemand ging cosplayen, maar ik vond mijzelf nooit goed genoeg lijken op een personage. Dat is mijn ding niet, maar toen ik Joel zag leek het mij wel leuk als duo cosplay. Deze cosplay leek me wel leuk om te doen en goed passen bij ons.

AVO Blog: Hoelang hebben jullie erover gedaan om de cosplay zo te krijgen tot het eindresultaat?
Jonathan: Ik deed er 3-4 volle dagen over om het geweer te maken. Dat had ik eigenlijk gedaan tijdens mijn zomervakantiewerk. De laatste paar dagen had ik vrij genomen en kwam ik wel naar het bedrijf, puur om te knutselen aan het wapen. De baard komt van een bontjas er af, we hadden het er afgeknipt en gewoon opgeplakt.

Anouk: Het moeilijkste voor mij was om de tassen van Elly en Joel te vinden. Want die moesten wel goed lijken. Ik heb mijn tas zelf geverfd en de tas van Joel hebben we uiteindelijk gevonden bij de Xenos! En het blousje van Joel was ook lastig om te vinden. Ik heb zelf de lijnen en alles erop geverfd, de mouwen korter gemaakt en de zakjes erop gezet. Ik denk dat we er totaal 2 tot 3 weken over hebben gedaan om alles compleet te krijgen.

AVO Blog: Sinds wanneer houden jullie je bezig met cosplay?
Anouk: Ik zit al sinds groep 6 van de basisschool in de anime. Ik ging Googlen en toen vond ik mensen in mooie kostuums en toen zocht ik weer verder en kwam ik uit op cosplay. Maar echt cosplayen doe ik sinds 2012, dus ook al weer drie jaar nu.

Jonathan: Ik vond anime altijd heel leuk maar ik kende niemand die het leuk vond. Op internet zag ik altijd van die conventies enzo en dat leek me heel gaaf, maar ik kende totaal niemand dus ging ik nooit. Toen leerde ik Anouk kennen en zij trok me er eigenlijk in mee.

AVO Blog: Zijn jullie momenteel nog bezig met nieuwe cosplays?
Anouk: Ja ik heb nog heel wat plannen! Ik wil nu eerst Azula afmaken van Avatar.

Jonathan: Ik moet hele strenge regels opstellen zodat ik niet teveel ga maken anders loopt het uit de hand. We willen ook graag Sora aanpassen van Kingdom Hearts, dan maak ik de Keyblade van Sora. We willen niet graag met half afgemaakte cosplays rondlopen. We hebben anders toch nog genoeg andere dingen om aan te trekken.

AVO Blog: Wie ben je en wie cosplay je?
Mijn naam is Hakan en ik cosplay Death van Dark Siders 2 en mijn cosplaynaam is Deathstrike Cosplay.

AVO Blog: Hoe kwam je op het idee voor deze cosplay?
Games! Wanneer je gamed heb je het soms dat je erg onder de indruk bent van een character en dan wil je dat gewoon graag werkelijkheid maken. Ik cosplay eigenlijk een beetje elk character wat mij aanstaat. Sommige personages daar voel ik wel wat mee en dan cosplay ik die, of ze nou goed of slecht zijn.

AVO Blog: Hoelang heb je erover gedaan om je cosplay zo te krijgen tot het eindresultaat?
Als je gemiddeld 2 uurtjes werken per dag zou aanhouden dan moet je al gauw denken aan zo’n 2 maanden. Het meeste is gemaakt van crafting foam, eva foam en papier. Eigenlijk wat ik maar kan krijgen daar werk ik mee, dus het is ook een beetje bij elkaar zoeken.

AVO Blog: Sinds wanneer hou je je bezig met cosplay?
Ik ben door een vriend meegenomen en toen zag ik de community en dat stond mij wel aan. Dat is ook al weer 2 jaar geleden, ik ging toen gewoon simpel met een colbertje en een vlinderdasje en ik ging er gewoon voor. Maar dat was allemaal op een dag verzonnen, ik werd dezelfde dag gevraagd als dat ik er heen ging. En zodoende ben ik begonnen, ik begon heel moeilijk maar dat lukte natuurlijk niet. Mijn eerste cosplay was van Naruto.

AVO Blog: Ben je momenteel nog bezig met nieuwe cosplays?
Ja, ik heb nog stapels ideeën. Ik ben nu met twee plannen tegelijk bezig. Maar je moet wel realistisch blijven met wat haalbaar is. Het moet wel een hobby blijven en niet je leven gaan lijden. Ook op elke conventie wil er wel weer iemand met mij samenwerken. Dus ik heb nog genoeg plannen!

AVO Blog: Wie ben je en wie cosplay je?
Ik ben Robin Zanoni en cosplay nu Luffy van One Piece.

AVO Blog: Hoe kwam je op het idee voor deze cosplay?
Ik had eerst het begin van de serie gekeken en ik dacht bij mezelf, ik mag dit niet leuk vinden ik mag dit niet leuk vinden, maar uiteindelijk vond ik het karakter echt geweldig. Luffy paste ook gewoon goed met mij wat betreft mijn doen en laten en ik vond hem heel leuk.

AVO Blog: Hoelang heb je erover gedaan om je cosplay zo te krijgen tot het eindresultaat?
Alles bij elkaar, het bij elkaar zoeken en maken duurde in totaal denk ik toch wel 3 weken. Het in elkaar naaien duurde ongeveer een week en de rest bij elkaar zoeken ook nog wel 2 weken. De vlag heb ik zelf met de hand gemaakt. Op de vlag staat het originele logo en aan de andere kant het logo dat Luffy zelf ooit had getekend.

AVO Blog:  Sinds wanneer hou je je bezig met cosplay?
Ik doe het nu 3 jaar ongeveer. Het kwam door een vriendin van mij, zij liet mij allemaal dingen zien en toen ging ik een keer mee naar een conventie en dat vond ik gewoon echt geweldig. Toen werd het van kwaad tot erger en kreeg ik een enorme cosplaylijst.

AVO Blog:  Ben je bezig met een nieuwe cosplay?
Ik wil ook nog van One Piece meerdere cosplays maken en ook van de Final Fantasy serie heb ik nog wat op mijn lijst staan. Ook heb ik nog veel ideen ook met mijn Luffy cosplay. Ik wil nog een groot stuk vlees maken voor op zijn rug en ook nog verschillende outfits van hem.

Fotografie: Sally Bullock

Mobiele versie afsluiten