Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

CD Review: girugamesh – chimera

Ah girugamesh, dat is lang geleden. Ondanks dat ik deze band echt goed vind vergeet ik hen toch een beetje. Gelukkig brachten ze een nieuw album uit en ik kan alvast verklappen: Het is een om aan te raden!

De album cover laat aan de verbeelding over. De rode bollen of parels of wat het ook mag zin :p Komen mooi uit met focus in het midden waar een hoek in gebrand is. De betekenis van dit ontgaat mij echter. Iemand die me dit kan/wilt uitleggen is welkom om te reageren.

Het album is een speciale Europese editie, met als dankjewel alle liedjes van hun laatste EP gravitation als bonus tracks op de fysieke CD. Daarnaast komt met deze CD de live DVD 2015/3/14 Live at Studio Coast mee waarbij de tour finale te zien is van girugamesh’s vijf maanden lange jubileum tour. Maar de focus van de review ligt bij het album met de bonus tracks!

Tracklist
1. Introduction
2. slip out
3. -chimera-
4. wither mind
5. Horizon
6. END

Bonus tracks (alleen op CD)
1. Big Bear Remix from gravitation
2. Go Ahead
3. Gravitation
4. Not Found
5. Reflection
6. Vortex

Het album toont mooi de vaardigheden van girugamesh. Er zijn goede en leuke afwisselingen tussen zware rock sound gemixt met digitale muziek. En ik denk dat girugamesh de hulp van de Chickmunks heeft gevraagd!

Het nummer Slip out brengt je meteen in een zalig rocknummer, naar mijn gevoel een perfecte start voor dit album. Dit is ook al een voorbeeld waar gespeeld wordt met digitale bewerking. De harde sound wordt kort onderschept door digitale stem, speciaal maar bij dit nummer werkt het wel! ‘Chimera’ volgt de rock sound mooi op maar laat het digitale achterwegen. Doordat ik Chimera al langer kende via YouTube vind ik het moeilijk om dit nummer in combinatie met de rest te zien. Misschien wel het beste nummer volgens girugamesh gezien voor dit nummer een pv is gemaakt. Naast Chimera is er ook nog een ander nummer waar ik hetzelfde probleem mee heb, namelijk ‘Wither mind’. Dit nummer mag zich gelukkig stellen met een lyrics video. Dit nummer heeft ook zware gitaar riffs maar heeft toch iets luchtiger dan de voorgaande nummers. In dit nummer hou ik van de meerstemmigheid op sommige momenten, zorgt voor meer diepgang in het nummer.

Een dubstep momentje? Dat gooien de mannen van girugamesh er ook in met ‘Horizon’! Dit nummer verbaasde me in het begin. Het begin is heel anders en heeft een dubstep gevoel. Toch loopt deze trend niet in het nummer door of toch niet helemaal. De gitaar, bass en drum worden geïntroduceerd waarna ook de zang zijn intrede maakt. In de momenten van zang komt het dubstep gevoel weer een beetje naar boven behalve bij het refrein.
Als dubstep niet goed is, chickmunks dan wel? Big Bear Remix from gravitiation deed me direct aan chickmunks denken. De hoge pitch stemmen is iets heel speciaal en heel verschillend van de andere nummers. In deze remix wordt ook gespeeld met herhaling en is veel instrumentaler, digitaler dan de andere nummers. Dit nummer is hiermee ook het uniekste van allemaal en ook de langste! Zo’n 8 minuten.

Go ahead is zeker mijn favoriet van het album. Het begin lijkt een beetje verdrietig en saai maar dat is het nummer helemaal niet! Er is een super afwisseling tussen instrumentaal, screamo en een begeleidende vrouwenstem. Dat is één van de redenen waarom dit nummer mij aanspreekt.

Ook Not Found behoord tot mijn favoriete. De afwisseling tussen vrolijk en rock vind ik geweldig bij dit nummer. Het refrein is gemakkelijk mee te zingen en ik zie zo het hele publiek meezingen op een concert.

De overige nummers gravitation, END, Reflection en Vortex zijn goede rocknummer maar zijn naar mijn gevoel minder speciaal dan de andere nummers. In Reflection hebben we nog een goede mix van screamo en zang en lijkt het een beetje op Not Found door het gemakkelijk mee te zingen refrein. gravitation is al wat langer bekend tegenover de andere nummers, maar het heeft een vergelijkbare sound en gevoel als chimera.

Al bij al een supertof album! Zeker aan te raden, het album laat zien waar de mannen van girugamesh tot in staat zijn. Mooi afwisselingen tussen instrumentaal, zang en digitale muziek!

Cijfer: 90/100

Mobiele versie afsluiten