Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

CD Review: GOATBED – V/A

Als je kijkt naar de hoes van het album dan kan je een aantal kanten op: of je ziet er niks in en denkt dat het een saai album is. Of je ziet er iets kunstigs in en raakt geïnteresseerd naar de inhoud van de CD. Of je raakt getriggerd door het Engels op de hoes: Please catch as a work in 2008 that smells purely new: Elegant & sensual. Je opent het hoesje en ziet daar een mooi vormgegeven CD met daarop V/A, de titel van het album. V/A staat voor Vanishing Alive.


Tracklist:

01. JAKE
02. YOUNG VANING
03. DECORATIBO
04. YOUR GRANDPA IS THE MOST ABNORMAL
05. BUDDY BEAT
06. BY PHERO MONDE
07. VOGUE MAN
08. GOOD LUCK DELETE

GOATBED bestaat vooral uit Shuuji Ishii (cali≠gari) en startte op het moment dat cali≠gari stopte met activiteiten (nu weer volledig actief). V/A werd in 2009 uitgebracht en bestond uit liedjes en remixen die nooit eerder waren opgenomen, maar wel ten gehore waren gebracht tijdens liveshows. Op het moment van uitbrengen was GOATBED (tijdelijk) gestopt met activiteiten, maar is in de tegenwoordige tijd is de band weer volledig actief. Ten tijde van V/A werkten gitarist en toetsenist Masuhisa Nakamura en drummer Makoto Takei mee aan het album, zij traden ook op tijdens liveshows.

Vanaf het begin van het album is de jaren 80 vibe te voelen, er wordt goed gebruik gemaakt van synthesizer en autotune. Al voel je die vibe naar mijn mening meer bij het eerdere album SYNTHESPIANS. Alle liedjes zijn behoorlijk dansbaar en fijn voor het gehoor, vooral bij liedjes als DECORATIBO, YOUNG VANING en BUDDY BEAT. Het meest opvallende liedje is het merendeel instrumentale liedje YOUR GRANDPA IS THE MOST ABNORMAL. Het liedje wijkt af van de rest van het album, doordat het rustig begint en naarmate de tijd verstrijkt het liedje steeds chaotischer wordt en je lijkt mee te nemen naar een gekke wereld met aparte geluiden en stemmen die door elkaar lijken te praten. Na dit liedje gaat het album verder met waar het mee bezig was: vrolijke up-beat liedjes waar je de neiging bij krijgt om mee te zingen. VOGUE MAN is de koploper van dit album, het heeft een perfecte combinatie van een up-beat liedje met alle toeters en bellen en achtergrondzang, heeft een meezing- en dansgehalte van 100% en de zang van Shuuji komt in dit liedje het beste naar voren.

Op het gebied van de lyrics is het nogal interessant te noemen. Dat er gebruik wordt gemaakt van Engels en Japans is misschien niet nieuw, evenals het gebruik van niet-correct Engels. Het is soms lastig uit te vogelen waar er soms over gezongen wordt. Hier kun je twee kanten mee opgaan: of je raakt teleurgesteld dat je favoriete liedje slecht Engels bevat of je lacht er even om, denkt er over na wat er precies bedoeld wordt en blijft vooral genieten van de muziek. Ik beschouw het als kunstig geheel: er is in ieder geval zeer creatief gespeeld met Engelse woorden.

Tegenwoordig is de CD nieuw nergens verkrijgbaar, maar wel tweedehands bij onder andere Amazon en Closet Child. Via laatstgenoemde heb ik deze CD vorig jaar in mijn handen gekregen, na lange tijd van zoeken en vooral wachten. Hij staat nu netjes in mijn kast en regelmatig plaats ik mijn CD in de stereotoren die nog steeds werkt. Het album is naar mijn mening één van de vrolijkste albums van de oude generatie van GOATBED. Ben je een liefhebber van de tegenwoordige tijd van GOATBED, dan kan het album V/A nogal lastig zijn om te verwerken. Maar mocht je een liefhebber zijn van liedjes met een jaren 80 vibe, dan moet je dit album zeker eens uitproberen!

Score: 90/100

Mobiele versie afsluiten