Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Tentoonstelling in Musée Lalique: Art nouveau en Japonisme, een nieuwe golf.

Tot en met zondag 18 juni 2017 is er een tentoonstelling te zien in Société Musée Lalique Pays Bas in Doesburg, deze is afgelopen zondag 19 juni geopend. De tentoonstelling draagt de naam Art nouveau en Japonisme, een nieuwe golf.

Nadat er weer vrede was gesloten en de band tussen Amerika en Japan hersteld waren 1854, werd handel tussen het Westen en Japan weer mogelijk. Toen in 1868 Keizer Meiji aan de macht kwam was dat een voordeel voor het Westen, hij was zeer geinteresseerd in het Westen namelijk. In een hoog tempo zorgde de nieuwe keizer voor maatschappelijke veranderingen in Japan en daardoor werd het land een moderne staat zodat Japan kon concurreren met het Westen. Amerika en Europa maakten als gevolg hiervan kennis met de Japanse prentkunst. Deze was beïnvloed door de Japanse godsdienst genaamd Shintoïsme. Bijna iedereen in Japan volgt dit geloof. Shintoïsme gelooft in tegenstelling tot het Christendom, niet in god maar in de natuur en haar krachten.

Kunstenaars, zoals Van Gogh, Gauguin en Matisse kregen voor het eerst Japanse prenten te zien. Hier waren ze erg van onder de indruk en lieten zich erdoor inspireren in hun eigen kunst. De invloed van Japanse kunst was ook zichtbaar in de kunststroming arts & crafts, maar ook in de art nouveau, de stroming die is gebaseerd op de natuur. Uiteindelijk lieten Japanse kunstenaars zich vanaf de jaren tien van de twintigste eeuw inspireren door Westerse kunstenaars.

Tijdens deze tentoonstelling zal er een selectie van Japanse prenten uit de Meiji, Taisho- en Shôwa periode te zien zijn in combinatie met werk kunstenaars als Chagall, Gaugain en Matisse. Daarnaast zijn er originelen van Breitner, Mesdag, Mankes, Van de Velde, Horta, Mucha, Lalique en Van Dongen te zien, maar ook een grote collectie twintigste eeuwse Japanse prenten uit de Nihon-no-Hanga collectie.

Een groot aantal objecten is uit internationale particuliere collecties en heeft nog niet eerder het daglicht gezien. Er zijn werken van het “Metropolitan Museum of Art” uit New York, andere musea en privécollectioneurs naar het Lalique Museum in Doesburg gekomen.

Société Musée Lalique Pays Bas is te vinden aan de Gasthuisstraat 1 in Doesburg. De entree kost  € 12,50 inclusief koffie of thee voor niet-museumkaart houders. Met een museumkaart kost het € 10,00 inclusief koffie of thee. Het museum is geopend van dinsdag tot zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur.

Bron: Société Musée Lalique Pays Bas

Mobiele versie afsluiten