Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

TomoPlay 2016: Knusse walhalla voor gamenerds

TomoPlay 2016 - Fotografie: Jess

Naast TomoParty, TomoFair, TomoTaste en TomoCon, is dit jaar voor het eerst TomoPlay! TomoPlay is all about the games. En niet alleen games op consoles, maar ook kaart- , bord-, roleplay- en outdoor games. Het is meer gericht op gamers uit de anime wereld, maar het doet zeker niet onder voor andere (tomo-)conventies. 

Na het bekijken van de plattegronden, leek het erop dat er op TomoPlay 3 verdiepingen waren, met mega veel activiteiten en tournamenten. Bij aankomst was het buitenterrein compleet leeg, gezien het helaas in de ochtend flink geregend had en de outdoor games stilgelegd waren. Eenmaal binnen was het een heel stuk kleiner dan in eerste instantie leek, maar er was zo veel te doen! Rechts waren er tafels met consoles en tv schermen, daarnaast een vak met stoelen en een beamer, race seats, Links van me had je de computers , WiiU, en DDR. ik kreeg meteen zin om alles uit te proberen!

Als je buiten het terrein op loopt kom je als eerst de dealer ’room’ tegen. De opzet was hetzelfde als op TomoCon, een tent. Een vreemde keuze, want in die tent was het snel ongelofelijk benauwd geworden, nadat het op TomoCon juist ijs koud is geweest. Dat mocht de pret niet drukken want je werd meteen afgeleid door de mooie producten van alle dealers. Er was tegen verwachting in een veel uitgebreider assortiment aan games en accessoires. De eerste dealer verkocht namelijk al Magic kaarten, Star Wars table-top materiaal en hand gemaakte hout-gesneden accessoires. Naast hem stond een kraam met de mooiste bordspellen en verder waren er kramen met o.a kaarten, zwaarden en game-collectibles. Helaas waren er daar in tegen niet veel console of PC games te vinden, en ook werd het Japans snoepgoed en de Japanse fashion gemist.

Verder waren er buiten, op een groot stuk gras, de outdoor games georganiseerd. Op zich was het leuk bedacht, maar het past naar mijn mening niet echt bij het thema van deze conventie. Het is wel een leuke manier om nieuwe vrienden te maken of om het ijs te breken als je nog niemand kent. Op de zondag was het te wisselvallig om buiten (en zeker niet op gras) iets te doen, en dus kwam er niet veel van terecht in vergelijking tot andere activiteiten.

Er waren op TomoPlay heel veel verschillende soorten activiteiten. Zowel anime- als game-activiteiten. Achteraf gezien was het het totaal waard geweest om de twee dagen te gaan. Het was namelijk onmogelijk om je te vervelen.


Bij de consoles leek wel alsof ze een game winkel beroofd hadden, alle nieuwste games waren beschikbaar om uit te proberen. Of het nou op de Wii was, de PC of de Playstation, het was er te vinden. Daarnaast waren er ook de retro consoles zoals de oudere Playstations, de Nintendo 64, GameCube, NES en de Dreamcast, met andere woorden, een uitgebreid scala aan game historie. De gamernerd in ons word er helemaal happy van.

Er waren natuurlijk ook ‘offline’ games zoals de kaartspellen Magic the Gathering en Yu-Gi-Oh. TomoPlay is dan een goede conventie om er kennis mee te maken als je het nog niet kent of nog nooit gespeeld hebt. Er waren namelijk genoeg mede-spelers die het je konden leren. Je moest dan wel op precies de goede tijd komen, want als er meer dan 4 mensen tegelijk hetzelfde spel deden, paste je er niet meer bij. Als ze in de toekomst nog een soortgelijke conventie willen organiseren, zouden ze dit gedeelte beter in een wat grotere ruimte zetten voor o.a bevordering van de offline games in het algemeen. Het kwam nu over alsof het niet belangrijk genoeg was tegen over de anime of console activiteiten. Ook kwamen een aantal mensen er achter dat ze meer wisten dan sommige game masters. Dat vond ik echt jammer, want ik had meer verwacht.

Ook was er Weerwolven van Wakkerdam wat eigenlijk meer classificeert als role-play, maar toch viel onder kaartspellen for obvious reasons. Alleen dit keer was het echter niet weerwolven, maar heksen. Om specifiek te zijn, de heksen uit de anime Soul Eater. Dit werd verzorgd door Erwin van Erp, naar mijn mening een van de leukste spellen weerwolven die ik tot nu toe heb gespeeld. Het werd zo druk bezocht, dat er op een gegeven moment niet genoeg kaarten meer waren om iedereen mee te laten doen.

De game-demo’s die ze hebben laten zien is een zeer goed initiatief om een aantal games meer onder de man te brengen. Ze hebben in dit geval gekozen voor League of Legends, Splatoon, Hearthstone en Final fantasy. Dit zijn jammer genoeg al grote namen en dus al heel bekend. Naar mijn mening hadden ze voor de minder bekende, of nieuwere games kunnen kiezen om de aandacht te trekken van geïnteresseerden. Dit keer, was er niet zo veel interesse.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk wat voor voedsel er beschikbaar is. Zoals op vele conventies stond ook hier de al bekende Maid Café Cherry Pie met big smiles hun producten aan te bieden. Op de horecaplein stonden de mensen van Osaka Cooking food om sushi, bubble tea en overige Japanse specialiteiten te serveren. Het was heerlijk en totaal je TomoCoins waard.

Op de website had je als plattegrond verschillende afbeeldingen met level 0 t/m 3, waarbij level 3 het buiten terrein was. Als je daarbij denkt aan het Engelse woord ‘level’ betekend dit verdieping. Op de conventie zelf bleken dit slechts aparte ruimtes te zijn, en bedoelden ze het waarschijnlijk als een knipoog naar het levelsysteem in de meeste games. Dit was echt mega verwarrend. De gophers aan de balie hadden ook standaard een plattegrond voor hun liggen, wat de indruk gaf dat zij het ook niet compleet doorhadden.

De verdere indeling van het evenement was prima geregeld in combinatie met wat ze te gebruiken hadden. Beneden waren alle activiteiten die veel ruimte nodig hadden geplaatst, zoals bijvoorbeeld DDR en alle consoles en computers. Boven was wel wat minder, omdat het niet duidelijk was waar wat was, en waar je kon komen. Je had kamers met andere activiteiten waaronder de kaart games, Dungeons & Dragons en mahjong. Er was dit keer genoeg ruimte voor geïnteresseerden, maar als het vol was, was het ook echt vol.

Er waren natuurlijk nog veel en veel meer dingen te doen dan alleen de beschreven dingen. Het was ook naast de kritiek zeker wel een leuke dag geworden.

Tomo is ook altijd al vernieuwend geweest met de lage toegangsprijzen, en de samenvoeging van de anime en de gamers-wereld maakt het nog toegankelijker voor het grote mainstream publiek. Wat meer promotie in de game community en dit heeft zeker potentie een goede hybrid-conventie te worden. Als er een volgende TomoPlay is, zou ik dus zeker nog een keer gaan!

Mobiele versie afsluiten