Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

Noh theateroptreden Aoi-no-Ue in BOZAR

Zaterdag 12 november zal er een noh theateroptreden plaatsvinden in het Brusselse BOZAR: Aoi-no-Ue (Lady Aoi). 

Hoewel de titel Aoi-no-Ue (Lady Aoi) is, komt de dame zelf niet op het podium. Een kosode wordt geplaatst in het midden vooraan op het podium dat Lady Aoi belichaamd, die lijdt aan de spook zonder lichaam. De kern van deze drama is de liefde en jaloezie van Lady Rokujo, die het niet kan helpen een boeman te zijn. Sinds ze een ex-kroonprinces is moet de acteur de waardigheid in haar angstaanjagende geest uiten, zelfs nadat ze is getransformeerd in een boeman. Aan het einde van maeba, gooit ze een waaier en verdwijnt ze terwijl ze zichzelf bedekt met een kimono. Vooral in deze scène moet de acteur haar emotionele opleving uitdrukken tijdens het sierlig verplaatsen om haar waardigheid te behouden.

Dit drama bevat diverse apparaten om de sfeer van Tale of Genji verzorgen. Het hoogtepunt van utai in de eerste helft van de drama bevat namen van de hoofdstukken van Tale of Genji.

Noh is een belangrijke vorm van klassiek Japans muzikaal drama dat sinds de 14e eeuw wordt uitgevoerd.  Samen met de nauw verwante kyogen-farce (samen ook wel Nogaku-theater) evolueerde het uit diverse populaire en aristocratische kunstvormen, waaronder dengaku, shirabyoshi en gagaku. Het Nōgaku-theater (en het kabuki) staat sinds 2001 vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

Het optreden is in het kader van het 150 jaar vriendschap tussen Japan en België. Toegang voor dit theateroptreden is gratis, maar er is wel een ticket fee van € 1,00. Aoi-no-Ue gaat van start om 17.00 uur in Hall M. BOZAR is te vinden aan Ravenstein straat 23 in Brussel.

Bron: BOZAR via Ambassade van Japan in België

Mobiele versie afsluiten