Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Recept: One Piece Chocolaatjes

One Piece is een redelijk populaire serie, nou moet ik eerlijk bekennen dat ik maar weinig afleveringen gekeken heb. Maar vrienden van mij vinden de serie erg leuk en vandaar ook dit recept, wat ik voor één van hun verjaardagen bedacht en gemaakt had. Als samenwerking tussen AVO Blog en MunchMunchies deel ik graag recepten met een Japans tintje, maar dit zijn niet mijn enige recepten.

Ik heb er voor gekozen om chocolaatjes te maken, maar je kan ze ook van royal icing maken.

Moeilijkheidsgraad: ✩✩

Dit is gebaseerd op de lange bereidingstijd (exclusief de wachttijden tussendoor), het feit dat ik de chocolade niet tempereer en het aantal stappen die er zijn. Het tempereren van chocolade kan voor sommige nog wel eens moeilijk zijn dus dan zou er een ster bijkomen.

Benodigdheden:

♡ Template (Link)
♡ 2 Planken, ongeveer A4 formaat
♡ Bakpapier of Acetaatfolie (8cm hoogte, niet kleiner)
♡ Saté prikkers of Barbecue prikkers
♡ 1 Kookpan (met een iets kleinere diameter dan je glazen kom)
♡ 1 Glazen (hitte bestendige) kom
♡ 1 of meerdere Pannenlikkers
♡ 5 (wegwerp) Spuitzakken (of 1 spuitzak die je tussendoor steeds goed schoonmaakt en droogt)
♡ Optioneel: 1 Klein Spuitmondje (bijvoorbeeld Wilton tip 1)

Ingrediënten:

♡ Zwarte Chocolade

♡ Gele Chocolade

♡ Witte & Rode Chocolade

♡ Blauwe Chocolade

De pure of melk chocolade kan eventueel vervangen worden met witte chocolade, dan zou je wel zwart kleurstofpoeder moeten gebruiken om het zwart te maken. Je zal af en toe wat gesmolten chocolade over hebben, dit kan je ook uitspreiden op een plank met bakpapier eroverheen en in de koelkast leggen zodat je dit later op kan eten.

Methode

TIP: Je kan kiezen tussen bakpapier of acetaatfolie met strips van een hoogte van 8 centimeter. Bakpapier wil nog wel eens opkrullen en niet goed plat blijven wanneer je hier chocolade op spuit. Aangezien wat direct op het papier komt de voorkant gaat worden bij deze chocolaatjes geeft bakpapier dus niet het mooiste resultaat. Acetaatfolie is bedoelt voor het maken van chocolade decoraties, het zal je een gladder resultaat geven.

In dit recept tempereer ik de chocolade niet, dit wil zeggen dat de chocolade op kamer temperatuur niet goed hard blijft, maar smelt. Als je wel wil dat de chocolade hard blijft bij kamertemperatuur kan je hier online gemakkelijk verschillende goede manieren voor terugvinden. De reden dat ik dit niet deed was het weer: Als het erg warm is dan smelt chocolade sneller en mijn huis was rond de 26 a 28 graden Celsius.


TIP:
Als je een spuitmondje gebruikt kan je kijken of deze goed is door te kijken of het gaatje van de spuitmond net iets kleiner is dan de dikte van de lijnen op het template. De opening mag zeker niet groter zijn.


Voorbereiding: Leg het template op een plank en plak deze vast met plakband. Vervolgens plaats je hier het bakpapier of acetaatfolie overheen en plak je deze aan de achterkant van de plank vast.


Snij je chocolade in kleine stukjes, als je chocoladerepen gebruikt. Als je smeltchocolade gebruikt zijn de stukjes meestal al klein genoeg.


Je kan je spuitzak alvast van te voren voorbereiden. Dit kan je het beste doen door het puntje van de spuitzak te knippen, het spuitmondje erin te doen en dan de spuitzak om een glas of maatbeker heen open te vouwen. Je hoeft geen spuitmondje te gebruiken, dan knip je nog geen puntje eraf en vouw je deze ook om een glas heen open. Het puntje knip er dan pas vlak voor het spuiten van de chocolade af.

TIP: Zorg ervoor dat er genoeg ruimte in je koelkast is voor je planken!


♡ Stap 1:
Doe de pure of melk chocolade in een glazenkom, zet deze op een pan met een klein laagje water erin. De kom met chocolade mag niet in het water hangen, dan verbrand je chocolade namelijk erg snel. Zet de pan met de kom erop op een klein pitje op het fornuis, op laag vuur. Gebruik een pannenlikker om af en toe voorzichtig in de chocolade te roeren, totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Als je te hard roert ontstaan er luchtbellen in je chocolade. Als het water eenmaal  kookt kan je ook het vuur uitzetten, de kom houd de warmte gevangen dus de chocolade smelt zo toch.

TIP: Deze methode heet au bain-marie, maar je kan natuurlijk ook je magnetron gebruiken om chocolade te smelten. Als je de magnetron wil gebruiken doe je je chocolade in een warmte bestendige kom, zet deze in de magnetron en zet de magnetron op een hoge stand. Zet de magnetron aan voor 20 a 30 seconden, dan haal je de chocolade eruit en roer je deze voorzichtig. Hierna doe je de chocolade er weer in voor 20 a 30 seconden. Je blijft dit proces herhalen totdat alle chocolade gesmolten is, aan het einde zal je minder lange tijdsintervallen nodig hebben (tot zelfs 5 seconden). Het tussendoor roeren doe je om te voorkomen dat de chocolade aanbrand.

♡ Stap 2: Haal de kom van de pan af en droog de bodem van de kom af met een theedoek. Zet de kom neer op het aanrecht of op een onderzetter op een tafel. Wees voorzichtig terwijl je de kom van de pan afhaalt omdat er hete stoom vrijkomt en de hete kom.

♡ Stap 3: Voeg nu eventueel zwart kleurpoeder toe en roer dit rustig door de chocolade. Doe de chocolade, nadat je de gewenste kleur bereikt heb, in een spuitzak waar een klein spuitmondje op zit.


♡ Stap 4:
Spuit voor beide ontwerpen nu de lijnen op het acetaatfolie of bakpapier. Neem rustig je tijd en zet niet te veel druk op de spuitzak, want dan komt er misschien te veel tegelijkertijd uit. Doe de planken in de koelkast en wacht tot de chocolade helemaal hard is. Maak ondertussen het spuitmondje, als je er maar één hebt, alvast goed schoon en droog deze met keukenrol. Je kan je volgende spuitzak ook alvast voorbereiden, zoals je dat eerder ook deed.

♡ Stap 5: Zodra de chocolade goed hard is kan je met de volgende kleur beginnen. Geel is het handigst, aangezien één van de twee logo’s alleen zwart en geel bevat. Doe de witte chocolade bestemt voor de gele kleur, in een glazenkom, zet deze op een pan met een klein laagje water onder. De kom met chocolade mag niet in het water hangen, dan verbrand je chocolade namelijk erg snel. Zet de pan met de kom erop op een klein pitje op het fornuis, op laag vuur. Gebruik een pannenlikker om af en toe voorzichtig in de chocolade te roeren, totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Als je te hard roert ontstaan er luchtbellen in je chocolade. Als het water eenmaal  kookt kan je ook het vuur uitzetten, de kom houd de warmte gevangen dus de chocolade smelt zo toch.

♡ Stap 6: Haal de kom van de pan af en droog de bodem van de kom af met een theedoek. Zet de kom neer op het aanrecht of op een onderzetter op een tafel. Wees voorzichtig terwijl je de kom van de pan afhaalt omdat er hete stoom vrijkomt en de hete kom.


♡ Stap 7:
Voeg nu geel kleurpoeder toe en roer dit rustig door de chocolade. Doe de chocolade, nadat je de gewenste kleur bereikt heb, in een spuitzak waar een klein spuitmondje op zit.


♡ Stap 8:
Vul de lijnen die je eerder gemaakt hebt in waar het geel hoort te zijn. Neem rustig je tijd en zet niet te veel druk op de spuitzak, want dan komt er misschien te veel tegelijkertijd uit. Tik de plank zachtjes tegen de tafel aan na elk logo wat je ingevuld heb met zijn gele delen, aangezien de plank koud is kan de chocolade anders hard worden terwijl er nog lucht onder zit. Wacht tot dit helemaal droog is, dit kan je eventueel versnellen door het even in de koelkast te leggen. Maak ondertussen het spuitmondje, als je er maar één hebt, alvast goed schoon en droog deze met keukenrol. Je kan je volgende spuitzak ook alvast voorbereiden, zoals je dat eerder ook deed.


♡ Stap 9:
Herhaal stap 5 tot en met 8 voor de overige kleuren: rood, blauw en wit. Gebruik wel de bijpassende hoeveelheden gram aan witte chocolade! Wacht telkens tot de kleur droog is voor je weer chocolade gaat smelten.

TIP: Om te zorgen dat de botjes niet snel afbreken kan je als je helemaal klaar bent nog een keertje hierover heengaan met de kleur waarmee je eindigt. De aansluiting, namelijk de donkere lijnen, zijn anders redelijk makkelijk te breken en het is zonde om na zoveel werk je chocolaatje te zien breken.

♡ Eet smakelijk!

TIP: Gebruik de chocolaatjes als cupcake toppers, decoreer er een taart mee of plak er één bovenop een koekje, met behulp van een beetje gesmolten chocolade.

Vergeet niet MuchMunchies te liken op Facebook & te volgen op Tumblr voor meer foto’s en recepten!

Mobiele versie afsluiten