Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Anime Review: InuYasha

InuYasha is één van de bekendere namen in anime, deze werd uitgezonden van 2000 tot 2004 en eindigde met een totaal van 167 afleveringen, van elk 25 minuten. Het ontving de ‘Property of the Year’ prijs in ICv2’s Anime Awards, zowel in 2004 als in 2005 en won de derde plaats in Animage’s Anime Grand Prix’s ‘Best Anime’ categorie in 2003. De serie is geproduceerd door Sunrise, wat een studio is die ondertussen al meer dan 400 anime heeft gemaakt. Ze staan bekend om, onder andere, Code Geass, Cowboy Bebop, Tales of the Abyss, Gintama en Mai-HiME. De serie is gebaseerd op de gelijknamige manga door Rumiko Takahashi, die de 47ste Shogakukan award won in 2001. Aangezien ik deze anime als een van de klassiekers zie, vond ik een review van InuYasha hoognodig.inuyasha

Tijdreizen, demonen en een middelbare scholier

De serie begint met een scene waar Inuyasha, een half-demon, de Sacred Jewel steelt, deze word ook wel Shikon Jewel of Jewel of the Four Soulds genoemd, en vastgepind word aan een boom door een priesteres haar pijl. De naam van deze priesteres is Kikyo, nadat Inuyasha buiten bewustzijn raakt verliest zij haar leven. Voordat dit gebeurd verteld ze haar kleine zusje Kaede om de Shikon Jewel te verbranden met haar eigen lichaam. Al lijkt dit een hele simpele scene, schuilt hier toch veel meer achter. In het verloop van de serie, tijdens de vele afleveringen, kom je erachter wat er echt gebeurde op die dag en waarom dit alles verliep zoals het deed.

De anime volgt een vijftienjarig meisje, Kagome Higurashi, terwijl haar redelijk normale bestaan drastisch veranderd, nadat ze de put van haar familie hun Shinto schrijn in word getrokken door een demon. Ze krijgt het voor elkaar om van de demon af te weren tijdens haar val, maar vraagt zich af wat het Sacred Jewel is waar het monster het over had. Wanneer ze eindelijk de bodem van de put raakt klimt ze eruit en tot haar verbazing bevind ze zich middenin een bos, in plaats van haar familie hun schrijn. Ze is 500 jaar terug in de tijd gegaan en bevind zich nu in Japan’s gewelddadige Sengoku periode met dit mysterieuze Sacred Jewel dat in haar herboren is.

Terwijl ze zoekt naar een manier om thuis te komen vind ze Inuyasha bewusteloos en gepind aan de Sacred Tree. Kagome krijgt het voor elkaar om hem wakker te maken en alhoewel dit slechts het begin van hun relatie is, lijken ze beide initieel erg gretig om hun kennismaking zo snel mogelijk te beëindigen. Helaas breekt de Sacred Jewel, per ongeluk, in vele kleine scherven uiteen. Ze moeten samen werken om alle stukken te vinden en het juweel te herstellen. Gaandeweg komen ze Sango, een demon slachter, en haar nekomata huisdier Kirara, Shippo, een jonge vos-demon en Miroku, een perverse monnik tegen. Deze drie voegen zich bij Kagome en Inuyasha om hun queeste te voltooien. Ze hebben elkaars hulp nodig om alle scherven te vinden en om de gevaren die ze gaandeweg tegenkomen af te slaan.

Ook al is de serie vernoemd naar het karakter Inuyasha, is Kagome net zo’n groot karakter in het verhaal, zo niet een grotere. Je krijgt veel inzicht in Kagome’s, voorheen, normale leven, haar familie en vrienden. Ze komt soms een beetje egocentrisch en dwars over, maar uiteindelijk doet ze wat juist is en geeft ze erg veel om het welzijn van haar geliefden. Het is interessant om haar in zowel het heden als het verleden te zien, haar gedrag wil best nog wel eens anders zijn in beide tijd periodes, maar dit lijkt vooral te liggen aan haar gezelschap. Tijdens het verloop van de serie zie je Kagome groeien van een bange tiener naar een sterke en vrij onafhankelijke jonge vrouw.

Inuyasha is even dwars, zo niet dwarser. Hij heeft een gecompliceerd verleden waar je alles van te weten komt tijdens het kijken van deze anime, wat verklaard waarom hij andere zo weinig vertrouwd. Zoals verwacht, krijg je ook een hoop inzicht in zijn familie, relaties en hoe hij zijn leven graag leid. Inuyasha lijkt andermans gevoelens niet erg goed te begrijpen, maar wanneer hij om iemand geeft probeert hij zo hard mogelijk zijn best te doen om goed voor hun te zorgen. Langzaam maar zeker veranderd hij in iemand die meer vertrouwen heeft en liefhebbend is.

De persoonlijkheden van de vele karakters in InuYasha zorgen zeker voor een hele hoop interessante interacties, waarvan sommige erg grappig zijn. De romantische koppels die zich vormen bestaan uit mensen die best tegenoverstelt van elkaar zijn op een aantal manier, maar uiteindelijk toevoegen aan elkaars sterke punten. De interacties tussen de karakters en het inzicht in wie hun zijn zorgt ervoor dat je om hun en hun welzijn gaat geven. Alhoewel er ook momenten zijn dat dit er juist voor zorgt dat je ze wil slaan, vooral Inuyasha die nog wel eens ongevoelig wil zijn.

Hartverscheurende en hartverwarmende momenten vullen deze serie, samen met een hoop grappig en best een aantal serieuze of verdrietige momenten. De genres van deze anime zijn actie, avontuur, komedie, drama, fantasie en romantiek. Een aantal thema’s die behandeld worden in deze anime zijn demons of youkai, driehoeksverhouding en natuurlijk tijdreizen. De serie behandeld best een aantal onderwerpen.

Ik vind je stijl nog steeds leuk!

Alle karakters hebben iets unieks en ook al zijn Kikyo en Kagome gerelateerd aan elkaar, bijvoorbeeld, lijken ze niet te veel op elkaar. Dit helpt je om te onthouden wie wie is, wat belangrijk is als je een serie kijkt met zoveel bijkomende karakters en zoveel afleveringen. Inuyasha springt er best uit, maar dat doen de meeste andere hoofdpersonen ook, vanwege hun kledingstijl, hun haarstijl of hun persoonlijkheden.

De animatie in deze serie ziet er nu nog steeds redelijk vloeiend en goed uit, wat een groot pluspunt is als je een oudere serie kijkt. De tekenstijl is niet precies hetzelfde als de manga’s tekenstijl, maar is nog wel herkenbaar. Het is duidelijk, als je het nu kijkt, dat de tekenstijl al wat ouder is dan de stijlen in de meeste nieuwere anime. Dit stond mij echter niet tegen, omdat het nog steeds een mooie stijl is, het mist alleen een beetje detail wat veel van de modernere anime wel hebben.

De serie heeft vele intros en outros gehad, die allemaal goed geanimeerd waren en best pakkende liedjes hadden. De opening die er uitsprong voor mij was de eerste, het liedje ‘Change the World’ door V6, deze bleef het meest in mijn hoofd zitten. Alhoewel ik moet toegeven dat het ook de eerste opening van de anime was en dit kan meewegen in mijn voorkeur hiervoor. Van alle eindes ging mijn voorkeur uit naar ‘Brand New World’ door V6, wat de laatste outro was. Ik vond het ritme fijn en de beelden die te zien waren leken te passen bij dit best langzame maar toch pakkende liedje. Veel van de eindliedjes vond ik een beetje te zeurderig of emotioneel, als het ging om de songteksten en stemmen.

Kleine ergernissen

Één ding wat me tegenstond, toen ik delen van de serie terugkeek, waren de Japanse stemmen. Specifiek vond ik de stem van Inuyasha storend, deze klonk een beetje geïrriteerd of zeurderig, naar mijn mening. Ik schaam me om dit toe te geven, aangezien ik iemand ben die van de Japanse taal houd, maar de eerste keer dat ik deze serie keek was dit de Engelse dub versie. Ik ben zo gewend geraakt aan die stemmen bij de karakters dat het lastig is om de Japanse versie te kijken, wat de reden kan zijn dat de Japanse stemmen mij een beetje irriteren.

Aangezien de serie best oud is ga ik deze niet te hard beoordelen op animatie of de snelheid van het verhaal, alhoewel de anime best goed stand houd zoals ik al aangaf. Het viel me nu wel tegen, kijkend 16 jaar nadat de serie uitkwam, hoe langzaam de set up van sommige scenes was. Sommige erg recente anime hebben dit zelfde probleem nog steeds en ik vraag me sterk af of een monster die je probeert te vermoorden stilletjes zou afwachten tot jij je zin hebt afgemaakt.

Mijn grootste ergernis over deze serie is het aantal afleveringen. De serie stopte voordat het verhaal afgelopen was, wat veel fans teleurstelde. Dit probleem is opgelost door het uitkomen van de serie InuYasha: The Final Act in 2009.

Een anime om van te genieten, ook nu

Als één van de eerste anime series waar ik verliefd op werd, zal InuYasha altijd een special plekje in mijn hart houden. Ik heb de serie twee keer eerder gekeken en heb recent een aantal delen ervan teruggekeken om mijn geheugen wat op te frissen voor deze review. Wat ik het leukste vind aan deze serie is de goed uitgedachte verhaallijn en de vele karakters, die allemaal goed uitgewerkt en doordacht zijn. Er is duidelijk veel gedachte en toewijding in het verhaal gestopt door Rumiko Takahashi, wat denk ik iets is wat iedereen het liefste ziet.

Wanneer ik nu terugkijk zijn er een aantal dingen, zoals het tempo van sommige scenes, die niet geheel staande blijven, maar zoals ik al aangaf: veel nieuwere anime series doen precies hetzelfde. Het verbaasde me al toen ik de serie voor het eerst keek, ongeveer 10 jaar geleden, hoe leuk deze serie was om te kijken, ook al was deze toen al vijf jaar oud. Zelfs nu houd de serie zichzelf goed staande en genoot ik nog steeds van de karakters en de interacties tussen hen. Ik hoop dat ik de serie eer aan heb gedaan met deze review.

Als je wil weten hoe het verhaal eindigt raad ik je aan om InuYasha: The Final Act te kijken en als je erover wil lezen zou je de manga moeten lezen. Er zijn meerdere InuYasha films en een special uitgekomen, dus er is zat om te kijken!

Studio: Sunrise
Start uitzending: 16 Oktober 2000
Aantal afleveringen: 167

Score: 80/100

Mobiele versie afsluiten