Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Anime Review: Kaichou wa Maid-sama!

kaichou_wa_maid-samaKaichou wa Maid-sama! was een best populaire serie toen deze zes jaar geleden uitkwam. De studio die het produceerde, J.C.Staff, staat ook bekend voor anime series zoals: Toradora!, Bakuman., Zero no Tsukaima en Nodame Cantabille. De studio heeft een hoop romantische anime gemaakt, wat heel toevallig mijn favoriete genres is. Kaichou wa Maid-sama! is gebaseerd op de gelijknamige manga door Hiro Fujiwara en bestaat uit totaal 26 afleveringen van elk 24 minuten lang.

De anime volgt Misaki Ayuzawa, de eerste vrouwelijke klassevertegenwoordiger op Seika high school, wat veranderde van een school voor alleen jongens naar een gemengde school een aantal jaar geleden. Hierdoor zijn het merendeel van de studenten jongens. Haar bijnaam word al snel “Demon President”, vanwege haar strikte vorm van discipline. Ze is niet bang om haar Aikido technieken, die ze meester is, te gebruiken om de jongens onder controle te houden. Misaki heeft een deeltijd baan waar niemand, nog, vanaf weet. Het is best logisch dat ze probeert verborgen te houden, aangezien ze als maid werkt voor Maid Latte, een maid café. Hoe hard ze ook probeert het een geheim te houden, een klasgenoot, Takumi Usui, komt erachter wat haar deeltijd baan is en gebruikt dit tegen haar, hij manipuleert Misaki wanneer hij daar zin in heeft.

Misaki komt over als een sterk persoon die alles aankan, wat duidelijk veroorzaakt is door alles wat ze heeft meegemaakt. Haar vader heeft haar, haar moeder Minako en haar zus Suzuna achtergelaten met grote schulden. Terwijl haar moeder worstelt om de schulden af te betalen, doet Misaki ook alles wat ze kan om van de schulden af te komen. Ze heeft een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en is duidelijk erg zorgzaam.

De goed uitziende en populaire Usui heeft vele talenten en lijkt overal het beste in te zijn. Hij lijkt ervan te genieten om een observeerder te zijn in andere mensen hun levens. Usui ziet ambitieuze Misaki als een gelijke en een uitdaging zodra hij verliefd op haar word. Terwijl Misaki denkt dat hij haar aan het lastigvallen is, geeft hij echt om haar en probeert hij haar te beschermen wanneer zij hem nodig heeft. Er is niet veel bekend over zijn achtergrond, behalve dat hij een broer heeft en op zichzelf woont in een appartement. Hij is een beetje mysterieus.

Naast Usui en Musaki zijn er ook een aantal bijpersonen in het verhaal. Deze complimenteren het verhaal en de setting goed. De interacties tussen Misaki en Usui zijn verreweg de meest interessante interacties in de serie. Ze lijken erg verschillend van elkaar, of althans; dat vind Misaki, maar ze voegen beide iets toe aan elkaars leven. Het is leuk om te zien hoe onbewust Misaki kan zijn van wat er allemaal speelt.

De genres van deze anime zijn komedie, school, shoujo en natuurlijk romantiek. Al deze thema’s vertegenwoordigen deze anime. Het is een grappige anime met een redelijk aantal romantische momenten.

Als het gaat om de ontwerpen van de karakters is het duidelijk dat ze vooral erg simpel zijn, maar ze zijn nog steeds makkelijk uit elkaar te houden. De persoonlijkheden van de karakters zijn duidelijk in hun individuele ontwerpen gestopt, een aantal ontwerpen springen er iets meer uit, zoals die van Misaki en Usui.

De animatie van de anime ziet er goed uit, zelfs als het beeld uitgezoomd is gaan er niet veel details verloren, wat het een stuk minder vervelend maakt. De kleuren die gebruikt worden in de anime passen goed bij elkaar, al helemaal de kleuren van de achtergronden. ‘Shoujo’ omschrijft de tekenstijl van de anime helemaal. Zowel de tekenstijl als de animatie in deze anime zijn redelijk consistent.

De anime opent met het vrolijke liedje ‘My Secret’ door Saaya Mizuno. Het past goed bij de thema’s van de anime en de animaties passen goed bij het liedje. De intro laat een hoop karakters en een aantal situaties die in de anime voorkomen zien. ‘Yokan (予感)’ by heidi., het eerste outro liedje, past goed bij de beelden die te zien zijn, ook al lijkt er soms niet genoeg te gebeuren om het snelle tempo van het liedje bij te houden. Deze eerste outro focust zich op Usui en, als je de outro gelooft, zijn eenzame en enigszins donkere bestaan. Het eindigt met Usui die Misaki tegenkomt en haar aanstaart, dit komt over alsof zij hem gered heeft van zijn verleden, of misschien van zichzelf. De tweede outro ‘∞ Loop (∞ループ)’, ook door heidi., lijkt de zelfde, kleine, problemen te hebben en focust zich ook voornamelijk op Usui en Misaki.

Mijn mening over deze anime is niet veranderd, ook al keek ik deze best een lange tijd geleden voor het eerst is deze nu nog steeds een leuke en erg schattige anime, naar mijn mening. De relatie tussen Misaki en Usui is soms hilarisch, maar ook interessant om te zien ontwikkellen en soms zelfs hartverwarmend. De animatie ziet er, naar mijn mening, nog steeds goed uit en de verhaallijn is ook nog redelijk origineel, voor zover ik weet.

Als je geen genoeg kan krijgen van deze anime kan je de gelijknamige manga lezen, deze heeft 98 hoofdstukken en is afgerond. Of je zou een van de twee specials kunnen kijken die uitgekomen zijn.

Studio: J.C.Staff
Start uitzending: 2 April 2010
Aantal afleveringen: 26

Score: 75/100

Mobiele versie afsluiten