Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

Europese primeur in Japanmuseum SieboldHuis: Overzichtstentoonstelling Utagawa Kunisada

Japanmuseum SieboldHuis toont van 9 december 2016 tot en met 5 maart 2017 de overzichtstentoonstelling ‘Kunisada. Drama en schoonheid’. Hiermee heeft Japanmuseum SieboldHuis een primeur, want nog nooit eerder  werd er een overzichtstentoonstelling in Europa gemaakt van de meest veelzijdige, succesvolste en productieve Japanse prentkunstenaar uit 19de eeuw: Utagawa Kunisada. 

Utagawa Kunisada (1786-1865), ook bekend als Toyokuni III, was de meest productieve en succesvolste Japanse kunstenaar van de eerste helft van de 19de eeuw. Kunisada’s reputatie oversteeg die van zijn beroemde tijdgenoten Hokusai, Hiroshige en Kuniyoshi. In zijn lange carrière van 55 jaar heeft hij zich ontwikkeld als veelzijdig kunstenaar en was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van zo’n 25.000 prenten. De meeste van de ruim 130 prenten en schilderingen zijn voor het eerst in Leiden te zien.

Het Japanmuseum eert de prentkunstmeester 230 jaar na zijn geboorte met deze tentoonstelling. Topstukken uit museale- en privécollecties uit de hele wereld zijn in bruikleen gegeven voor deze overzichtstentoonstelling, waarin vrouwen en acteurs centraal staan. Ook Philipp Franz von Siebold, naamgever van het Japanmuseum, heeft tussen 1823-1828 tijdens zijn verblijf in Japan uitmuntende Kunisada-prenten van courtisanes en geisha aangeschaft.

‘Kunisada. Drama en schoonheid’ geeft een chronologisch overzicht, waarbij verschillende genres voor het voetlicht komen. Er zijn prenten van vrouwen in weelderige kimono’s, kleurrijke acteurs, krachtige helden, pure landschappen en thema’s als het populaire verhaal van Genji. Ook surimono, de in kleine oplage gedrukte luxe prenten omlijst met poëzie en waaierprenten zullen in dit overzicht niet ontbreken. Let ook op de gedetailleerde triptieken die Kunisada in samenwerking met de belangrijkste landschapskunstenaar Utagawa Hiroshige (1797-1858) gemaakt heeft, waarvoor Kunisada de treffende portretten maakte en Hiroshige de adembenemende landschappen.

De tentoonstelling is in twee delen te bezichtigen. Bezoek beide delen om de artistieke ontwikkeling van Kunisada optimaal te ervaren. Zijn vroegste werken worden gekenmerkt door zacht, natuurlijk kleurgebruik en een rustige compositie. Met het verstrijken van de jaren wordt zijn kleurgebruik feller, intenser en het beeld complexer.
Deel I: 9 december 2016 t/m 22 januari 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1805 tot 1828
Deel II: 24 januari 2017 t/m 5 maart 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1829 tot 1865

Gelijktijdig met ‘Kunisada’ zijn er fotografische werken van Casper Faassen. ‘De dingen die voorbij gaan. Fotografisch werk van Casper Faassen’ toont meerdere werken gebaseerd op de tijdelijkheid van het aardse. Geïnspireerd door de Japanse prentkunst zijn Faassens werken opgebouwd uit verschillende lagen fotografie en schilderkunst. De laag craquelé waarmee de tijd aan het werk is toegevoegd, benadrukt het contrast tussen schoonheid en verval. Verdwijnen en verschijnen vormt de rode draad in deze serie werken, waarin de vergankelijkheid vereeuwigd wordt in schilderkunst en fotografie.

Japanmuseum Sieboldhuis is te vinden aan de Rapenburg in Leiden. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Entree is €8,00 euro voor volwassen, €4,50 voor CJP en studenten (op vertoon van collegekaart).

Bron: Japanmuseum SieboldHuis

Mobiele versie afsluiten