Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

MV Review: URBANGARDE – AKUMA DES AKUMA

Trauma techno-pop band URBANGARDE komt begin januari met een single あくまで悪魔 (Akumade Akuma) en heeft hiervoor alvast een muziekvideo uitgebracht om de fans enthousiast te maken.

URBANGARDE is actief sinds 2002 en maakt muziek die gekarakteriseerd kan worden als een mix van electronic, pop en rock met hier en daar wat andere muzikale stijlen. Daarnaast is er een mix van een mannelijke zanger en vrouwelijke zangeres van Matsunaga Temma en Hamasaki Yoko die vaak sociale onderwerpen in Japan bespreken zoals de hoge zelfmoordcijfers, tiener prostitutie, tienerzwangerschappen, dood en ziektes. Door deze onderwerpen hebben de lyrics en muziekvideo’s de reputatie van dat ze schokkend zijn en provoceert tot het nadenken over dit soort onderwerpen.

In de video AKUMA DES AKUMA is het ‘gevecht’ tussen donker en licht te zien terwijl er een catchy liedje te horen is, die in principe makkelijk mee te zingen is. De video heeft een religieus tintje, gezien er een non aan de kant van het licht staat – zelfs heilig gemaakt door een aureool – zangeres Yoko Hamasaki verschijnt als een duiveltje, terwijl er aan de andere kant een donkere partij gekleed is: het verlangen.

Op de achtergrond is het mooie gebouwenlandschapvan Tokyo te zien, terwijl er op de voorgrond een dans- en zingspektakel plaatsvindt. Op het einde verliest iedereen; of beter gezegd we zijn allemaal duivels tot het einde.

URBANGARDE gebruikt hun karakteristieke woordspeling voor de video specifiek voor YouTube Akuma des Akuma waarbij er meerdere betekenissen aan gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld met behulp van het Franse woordje des (van) en het Japanse woord desu (het is/ik ben) En dat terwijl de titel van de single Akumade Akuma is welke een woordgrapje is die vaak voorkomt in het Japans en die mag begrepen worden als alleen de duivel en de duivel in de duivel. Het concept van de video is in principe simpel, maar zeker niet saai om naar te kijken en ondersteunt het aanstekelijke liedje perfect.

Score: 75/100

Mobiele versie afsluiten