Recept: Melon Pan

Melon Pan is een recept wat ik altijd al heb willen maken en heb willen eten. Daarbij past dit recept natuurlijk perfect op AVO Blog! Met dit recept maak je 8 Melon Pan. Ik hoop dat het goed lijkt op Melon Pan zoals het in Japan verkocht word, maar kan hier natuurlijk niet zeker van zijn omdat ik het nooit ergens heb kunnen eten, behalve als ik het zelf gemaakt had. Als samenwerking tussen AVO Blog en MunchMunchies deel ik graag recepten met een Japans tintje, maar dit zijn niet mijn enige recepten.


Moeilijkheidsgraad:

Dit is gebaseerd op de korte bereidingstijd (exclusief de wachttijden tussendoor) en de simpele stappen.

Benodigdheden:

♡ Grote Mengkom (minimaal 1)
♡ Elektrische Mixer + Deeghaken
♡ Pannenlikker (minimaal 1)
♡ Deegroller
♡ Mes of Deegschraper
♡ Steelpan
♡ Huishoudfolie
♡ Bakpapier
♡ Handdoek
♡ Optioneel: Garde

Ingrediënten:

♡ Vanille Koekdeeg (als je alle 8 met dit deeg wil bedekken dan verdubbel je de ingrediënten en heb je de ingrediënten van het chocolade koekdeeg niet nodig)

♡ Chocolade Koekdeeg (als je alle 8 met dit deeg wil bedekken dan verdubbel je de ingrediënten en heb je de ingrediënten van het vanille koekdeeg niet nodig)

♡ Brooddeeg

* Deze ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
** 6 gram chocolade was één blokje van een 200 gram pure chocolade reep, voor mij. Je kan naar wens ook meer of minder chocolade in een broodje stoppen.

Methode

TIPS: Je zou chocolade stukjes door het koekdeeg heen kunnen doen, maar dan is het lastiger uit te rollen. Ik heb kleine chocolade strooisels gebruikt. Na het uitrollen van het koekdeeg kan je deze op het koekdeeg leggen en hier nog een keer overheen rollen.

Schraap tussendoor, bij stap 1 tot en met 3, met de pannenlikker goed langs de zijkanten van de kom zodat je alles goed door elkaar kan mixen.

♡ Stap 1: Als eerste maak je het vanille koekdeeg. Doe de boter en de suiker die bedoeld zijn voor dit deeg in de mengkom en mix dit met de elektrische mixer goed door elkaar.

♡ Stap 2: Hierna voeg je het ei en de vanille extract toe. Mix dit goed door elkaar met de elektrische mixer.

♡ Stap 3: Voeg nu de bloem toe en mix ook dit weer goed door elkaar met de elektrische mixer.

♡ Stap 4: Hierna haal je het deeg uit de kom en leg je dit op wat huishoudfolie. Gebruik het huishoudfolie om het tot een cilinder vorm te vormen. Leg het deeg hierna in de koelkast, laat het minimaal 30 minuten koelen.

♡ Stap 5: Herhaal stap 1 tot en met 4 voor het chocolade deeg, voeg bij stap drie alleen nu de bloem en de cacao poeder toe.

♡ Stap 6: Nu ga je het brooddeeg maken. Doe de boter en melk in een steelpannetje en verwarm dit op het gas totdat de boter gesmolten is. Laat dit hierna 15 minuten afkoelen, zodat het niet gloeiend heet meer is maar nog wel warm.

♡ Stap 7: Doe de bloem, suiker en gist in de grote mengkom. Meng dit door elkaar met een pannenlikker of, als je dat liever hebt, een garde. Maak hierna een kuiltje in het midden.

♡ Stap 8: Voeg de melk en gesmolten boter toe. Meng alles goed door elkaar met een pannenlikker.

♡ Stap 9: Bedek de kom met huishoudfolie en leg hier een handdoek overheen, om het goed warm te houden. Laat het deeg rijzen voor 1 uur.

♡ Stap 10: Verdeel in de tussentijd elk koekdeeg in 4 gelijke stukken, hiervoor kan je een keukenweegschaal gebruiken. Mijn koekdegen wogen beide 186 gram, dit heb ik met behulp van de keukenweegschaal in vier gelijken stukken verdeeld per koekdeeg. Rol de totaal 8 stukjes koekdeeg tot balletjes.

♡ Stap 11: Leg elke bal op een eigen stukje bakpapier en rol elke bal uit tot een platte cirkel met een diameter van 12 centimeter. Rol het deeg uit met een deegroller waar je een beetje bloem overheen gewreven hebt. Na het uitrollen van het koekdeeg kan je chocolade strooisels of stukjes op het koekdeeg leggen en hier nog een keer overheen rollen.

♡ Stap 12: Leg de uitgerolde deeg cirkels op een bord, bovenop elkaar met het bakpapier ertussen. Eventueel kan je dit nog even in de koelkast leggen, als je het bedekt met wat huishoudfolie. Als je ze in de koelkast legt haal ze dan 10 minuten voor je met het brooddeeg gaat werken uit de koelkast om weer wat zachter te worden.

♡ Stap 13: Haal het brooddeeg uit de kom met een pannenlikker, als deze ongeveer twee keer zo groot geworden is, dit duurt ongeveer 1 uur. Duw de extra lucht er goed uit.

TIP: Bij de volgende stap kan je zorgen dat je mes of deegschraper, welke van de twee je ook wil gebruiken om het deeg te verdelen, niet blijft plakken door deze in wat bloem te dopen. Als het deeg plakkerig is gebruik dan een heel klein beetje bloem, bijvoorbeeld alleen op je vingertoppen. Het is geen erg plakkerig deeg en met te veel bloem word het snel droog.

♡ Stap 14: Verdeel het brooddeeg in 8 gelijke stukken, totaal woog mijn brooddeeg 550 gram, per broodje is dat dus 68 gram. Maak er hierna balletjes van. Als je chocolade in het brooddeeg wil doen kan je dit nu in het deeg plaatsen en het deeg vervolgens tot een bal rollen.

♡ Stap 15: Bedek elke deegbal met een cirkel koekdeeg, vorm dit goed om de deegbal heen.

TIP: Zoals je verderop kan zien zijn de stukken koekdeeg bij mij uit elkaar gegaan bij het rijzen, maak je indrukken in het deeg wat minder diep als je dit wil voorkomen. Of je zou geen indeukingen kunnen maken, wat je zelf fijner vind.

♡ Stap 16: Maak met een mes of deegschraper de indeukingen die horen bij Melon Pan. Rol daarna de Melon Pan door wat suiker heen en plaats deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat er redelijk wat ruimte tussen de Melon Pan is, deze worden namelijk nog wat groter.

♡ Stap 17: Laat de Melon Pan nog 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm ondertussen je oven op tot 200 graden Celsius.

♡ Stap 18: Bak de Melon Pan voor 12 minuten op 200 graden Celsius, nadat ze ongeveer twee keer zo groot zijn geworden tijdens het rijzen. Elke oven is anders, controleer of je Melon Pan klaar zijn door te kijken of er beetje goudbruine kleuring op de vanille variant zit.

TIP: Als ze eenmaal afgekoeld zijn kan je ze in individuele plastic zakjes bewaren, en binnen enkele dagen opeten, om ze niet uit te laten drogen.

♡ Eet smakelijk!

Uiteraard had ik dit recept al eens eerder getest, ik moet zeggen dat ik erg blij ben met het resultaat. De smaak van het brood vind ik zelf erg lekker, ik hou niet heel erg van zoet brood en gelukkig is dit brood niet overdreven zoet. Daarbij is het heerlijk luchtig. Het koekdeeg voegt een heerlijk krokant laagje toe aan. De Melon Pan met vanille koekdeeg, chocolade stukjes erop en in het midden chocolade vond ik zelf het lekkerst. Zowel afgekoeld als warm zijn Melon Pan lekker!

Vergeet niet MuchMunchies te liken op Facebook, te volgen op Tumblr en je te abonneren op MuchMunchies’ kanaal op Youtube voor meer foto’s, video’s en recepten!

Exit mobile version