Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Nihon no Hanga mei 2017 tentoonstelling: Adventurous Artists

Fujishima Takeji - San Miguel, Mexico — メキシコ サン・ミゲール

Fujishima Takeji - San Miguel, Mexico — メキシコ サン・ミゲール

In mei gaan de deuren weer open van het Japans Prentenkabinet Nihon no Hanga en kan er een nieuwe tentoonstelling bezocht worden: Adventurous Artists: Depicting Japan and the World.

Het Westen bestudeert het Oosten en het Oosten bestudeert het Westen. Voor onze tentoonstelling van 2017 kijken we naar het ontstaan van 20e eeuwse Japanse prentkunst. In the 19e eeuw waren veel westerse kunstenaars bevangen door alles wat met Japan te maken had en doordat Japan haar deuren opende en met de komst van nieuwe manieren van transport, werd voor enkelen een reis naar dit intrigerende land een mogelijkheid.

Terwijl vele bekende westerse schilders de beelden en composities van Japanse prenten gebruikte ter inspiratie, waren er een aantal kunstenaars die zich verdiepten in het uitgebreide Japanse proces van het maken van houtsnedes. Onder de vroege 20e eeuwse pioniers die naar het verre Oosten reisde met de intentie om zichzelf onder te dompelen in de techniek van de Japanse prenten waren kunstenaars zoals Fritz Capelari (AU), Emil Orlik (AuH), Pieter Irwin Brown (NL, ook bekend als Pieter van Oort) Charles Bartlett (VK), Cyrus Baldridge (VS), Elizabeth Keith (GB, zie linkerafbeelding) en Paul Jacoulet (FR).

Fritz Capelari leverde de eerste ontwerpen die bekend werden als shin hanga (nieuwe prentkunst), gedreven door de uitgever Watanabe Shōzaburō. Weer anderen ontwierpen prenten voor hem gebaseerd op zowel hun Japans geinspireerde onderwerpen als schetsen van hun reizen door Azië. Emil Orlik staat er om bekend dat hij kunstenaars zoals Yamamoto Kanae en Ishii Hakutei direct inspireerde en zij werden de nieuwe generatie van Japanse prentmakers die zichzelf wijdde aan het zelf maken van prenten, wat bekend werd als de sōsaku hanga (creative prentkunst) beweging. Op hun beurt gingen kunstenaars behorende tot deze sōsaku hanga traditie op avontuur naar Europa en waren zij niet alleen beinvloed door westerse beeltenissen en stijl van prenten maken, maar reisde zei ook naar de uithoeken van Azië om nieuwe scenes te vinden die zij konden vertalen naar prenten.

Al deze kunstenaars, westers en Japans, waren onderdeel van een complex en vloeiend netwerk van vroeg 20e eeuwse prentkunst, dat reikte tot aan hedendaagse westerse kunstenaars die op hun eigen manier Japanse houtsnedes maakte zonder ooit zelf in Japan geweest te zijn.

De tentoonstelling kan van vrijdag tot en met zondag tussen 12.00 en 16.00 uur gratis bezocht worden. Daarbij is het mogelijk om rondgeleid te worden door een gids op de vrijdag, deze zijn in het Nederlands. Door het succes van deze rondleidingen wordt er een kleine bijdrage gevraagd van € 7,50, dit is inclusief geïllustreerde tentoonstellingsgids die je normaliter voor € 5,00 kunt aanschaffen. Wil je deelnemen aan een rondleiding, dan moet je reserveren. Nihon no Hanga is te vinden aan de Keizersgracht 586 in Amsterdam. Om binnen te kunnen komen is het handig om aan te bellen, zodat de deur voor je geopend wordt.

Bron: Nihon no Hanga

Mobiele versie afsluiten