Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

AVO Blog interview met Zel en Hoshi

MEIKO & KAITO (Wintry Wind)

MEIKO & KAITO (Wintry Wind)

Zoals gisteren werd aangekondigd zijn Zel en Hoshi de speciale gasten op de tweede editie van Formula Cosplay Europe, naast Lei Sakuragi. AVO is partner van dit evenement en ter promotie van het aankomende evenement is besloten om Zel en Hoshi te interviewen. Het is een zeer uitgebreid mailinterview geworden, dus pak een kopje thee en wat lekkers erbij en maak kennis met Zel en Hoshi!

AVO Blog: Gezien dit het eerste interview die we hebben met jullie twee, kom maar op met een introductie!
Zel en Hoshi: Hallo, wij zijn Zel en Hoshi, een getrouwd stel cosplayers uit Italië, die nu in Nederland wonen om werk redenen. We weten dat het raar klinkt, maar we zijn ongeveer 19 jaar geleden begonnen met deze hobby, omdat cosplay al bestaat in Italië sinds halverwege ‘90.

In al deze jaren zijn we nog nooit gestopt met het maken van kostuums en deelnemen aan wedstrijden, en nu kunnen we wel zeggen dat cosplay een belangrijk deel van ons leven is en iets waar we misschien wel nooit mee gaan stoppen, aangezien we geloven dat er kostuums zijn voor elke leeftijd, je moet ze alleen weten te vinden.

AVO Blog: Jullie cosplayen al bijna 20 jaar, Hoshi startte in 1998 en Zel een jaar later. Wanneer kwamen jullie voor het eerst in contact met cosplay en waarom besloten jullie te starten met cosplayen, wat was de precieze reden?
Hoshi: Mijn eerste contact met cosplay was toen ik studeerde aan de International Comic School in Florence. In 1997 bezocht een schoolgenoot van mij de herfst editie van de Lucca Comics & Games conventie en daar zag zij drie meiden die karakters van de anime/roman Slayers cosplayde. Aangezien Slayers mijn favoriete anime is, dankzij mijn man Zel, kwam mijn vriendin van school naar mij toe en na een paar minuten keek ik naar mijn vriendinnen en zei: “Hey meiden, zullen wij ook zulke kostuums maken voor de volgende Lucca Comics editie?”. Mijn vriendinnen waren het met mij eens en toen zijn we gestart met dit project. Aangezien ik in die jaren rood haar had en mijn gedrag best impulsief was toentertijd was de keuze van het karakter best duidelijk. Ik moest en zou het kostuum van Lina Inverse dragen, die ik ook al is ze een karakter erg leuk vond. Ik moet toegeven dat ik altijd droomde om het kostuum van Amelia Wil Tesla Seyruun te dragen, mijn echte favoriete vrouwelijke karakter en als je de serie kent en kijkt naar de nickname van mijn man snap je wel waarom, maar mijn beste vriendin was minder lang dan ik en had zwart haar dus was een logischere keus voor het karakter Amelia.

Ik en mijn vriendinnen begonnen te werken aan de kostuums, we verdeelde de taken; het naaien was vooral mijn taak, mijn moeder was een kledingmaker en ik heb van haar geleerd om te naaien, en binnen een aantal maanden waren we klaar met onze jurken.

In die tijd waren de pruiken en andere materialen erg slecht, dus beeld je alsjeblieft niet in dat het heel mooi werk was, ik zie ze als acceptabel voor die tijd maar niet als goed. Eindelijk was het zover; de conventie en ik droeg het Lina Inverse kostuum, mijn eerste officiële cosplay, ik zeg officieel omdat ik in 1992 het harnas van Shiryu van Saint Seiya gemaakt had voor carnaval, maar aangezien ik carnaval niet als een cosplay event zag denk ik dat mijn echte debuut in de cosplay wereld in 1998 was met Lina.

Ik herinner me de geschokte blikken van de oude dametjes, toen ik de trein instapte, trots op mijn kostuum. Ik was slechts 20 jaar en had nog niet de wijsheid om de jurk pas bij de conventie aan te doen, misschien omdat er nog geen verkleedkamers waren or misschien omdat ik heel blij was om de jurk te dragen van één van mijn favoriete karakters en blij was om mijn liefde voor de serie te laten zien aan de wereld.

Ik was zo blij toen ik eenmaal binnen was bij de conventie en iemand mijn kant op renden om te vragen voor een foto en mij bij de naam van het karakter noemde die ik aan het cosplayen was. Ik denk dat ik op dat moment door had dat dit het leven was wat ik wou: om voor een dag iemand anders te zijn en in een soort droom te leven.

Zel: Ik begon het jaar nadat Hoshi begon en alleen omdat ze het mij vroeg. Ik wist niet echt zeker of ik wou cosplayen omdat ik een introvert ben, maar ik heb het toch geaccepteerd aangezien ze erg overtuigend was toen ze het aan me vroeg. Toentertijd ware we slechts vrienden die elkaar ontmoet hadden op Slayers Mailing list, we kende elkaar eigenlijk niet in het echte leven, dus het idee van een cosplay groep klonk voor mij niet erg geweldig. Maar uiteindelijk heb ik toch meegedaan, maar ik zie dat niet als mijn debuut in de cosplay wereld, aangezien het kostuum niet door mij gemaakt was, slechts geleend.

Mijn officiële debuut was in hetzelfde jaar en ook dankzij Hoshi. Ze vroeg me om een stel cosplay met haar te maken van de anime Lost Universe. Dus het eerste kostuum wat ik droeg was die van Kane Blueriver als stel met Hoshi die Canal Vorfeed cosplayde.

Na een aantal maanden waren Hoshi en ik een stel geworden in het echte leven en aangezien zij doorging met cosplay, begon ik veel plezier te hebben met het creëren van cosplay attributen. Recent heb ik ook een passie voor cosplay fotografie ontdekt, dus nu kleed ik me niet alleen graag als mijn favoriete karakters maar vind ik het ook leuk om foto’s te nemen van mijn vrouw en andere cosplayers bij conventies en evenementen.

AVO Blog: Wat was jullie eerste cosplay en op welke cosplay zijn jullie het meest trots op?
Hoshi: Zoals ik al eerder aangaf was mijn eerste cosplay Lina Inverse van Slayers. Er zijn meerdere cosplays waar ik erg trots op ben. Zo moet ik denken aan Sura, Archbishop, Aliot en Allysia van Ragnarok Online, Rikku van Final Fantasy X-2, MEIKO (Banica Conchito en Momiji versie) van Vocaloid en onder de crossplay kostuums zijn het zeker Edward Elric van Fullmetal Alchemist en ook Zelgadis Greywords van Slayers die ik nu opnieuw aan het maken ben met nieuwe technieken. Dit was een oud kostuum wat gemaakt was in 1999, maar mijn favoriete mannelijk karakter van Slayers dus vond ik dat ik die gefixt moest worden en er wat degelijke foto’s van gemaakt moesten worden.

Zel: Mijn eerste cosplay was uiteraard Kane Blueriver. Onder de kostuums waar ik het trotst op ben vallen: Kiel-D-01 van Ragnarok Online, Auron van Final Fantasy X en Alphonse Elric van Fullmetal Alchemist.

AVO Blog: Aan welke cosplay outfit hebben jullie het langste aan gewerkt?
Zel en Hoshi: Kiel-D-01 van Ragnarok Online, dit was het kostuum waar wij de meeste tijd aan hebben besteed, het koste ons bijna een jaar.
Er is veel hard werk in gestopt aangezien we het zo groot hebben gemaakt, zo groot dat wij er zelfs problemen mee hadden om hem on stage te krijgen tijdens Japan Expo 2010

AVO Blog: Hoeveel cosplay outfits hebben jullie tot nu toe gemaakt?
Zel en Hoshi: Om eerlijk te zijn kunnen we ons het exacte nummer niet meer herinneren, maar het zou rond de 200 kunnen zijn inclusief originele of middeleeuwse costuums en ook een variatie van een zelfde karakter.
Ik (Hoshi) had bijvoorbeeld van Edward Elric zes verschillende versies gemaakt, aangezien hij verschillende outfits heeft gedurende de serie.

AVO Blog: Wat is het meest belangrijkste wat je hebt geleerd dankzij cosplayen?
Zel en Hoshi: Er zijn verschillende dingen die wij uit cosplay hebben geleerd, als eerste het werken met verschillende materialen. Ik (Hoshi) heb al eerder in de kunst en restauratie branche gewerkt dus ik was al bekend met materialen zoals hout, metaal en dergerlijke.

In de cosplay wereld is de laatste tijd al veel veranderd, zo zijn er nieuwe matrialen verschenen waar wij weer meer over konden leren en open konden denken om nieuwe manieren te proberen om props te maken. Aan de emotionele kant hebben wij dankzij cosplay geleerd om kalm te blijven, ook in lastige situaties zoals op het podium staan en tegen de verlegenheid te vechten. Het heeft voornamelijk Zel veel geholpen, het maakte hem ook sterker in het alledaagse leven zoals op werk. We hebben ook geleerd om als een team samen te werken, in het verleden hebben wij in een groep gezeten en als je je project goed wilt maken moet je goed samen kunnen werken met anderen.

Nog iets dat cosplay ons geleerd heeft is om voor ons fysieke uiterlijk te zorgen, hiermee bedoelen wij dat het ons helpt om ons aan een dieet te houden en te starten met sporten. Vooral in mijn (Hoshi) geval, ik heb verschillende been problemen in 2011 ~ 2012, dit heeft mij nogal teer gemaakt aangezien ik niet goed kon lopen. Als ik cosplay niet had had ik na dat incident niet de kracht gehad om een streng dieet te volgen en te gaan sporten (Ik hou van boksen en crossfit) en weer op gewicht te komen. De wens om mijn oude costuums aan te trekken en nieuwe te maken geeft mij de kracht om dit te doen.

Dus wij zijn dankbaar voor cosplay, dat het ons helpt om in goede conditie te blijven ook op onze leeftijd. Het laatste, maar niet het minste, is dat wij op onze leeftijd hebben ontdekt dat je hobby er voor is om plezier te hebben of voor jouzelf als plezier, competities helpen jou om beter te worden maar om boos te worden op de jury is nutteloos. Ieder persoon ziet dingen vanuit een ander perspectief, dus ookal beslist de jury iets anders is het belangrijk om hun besluit te respecteren ookal ben jij het er niet mee eens. We kunne zeggen dat we dit ook hebben geleerd, het respecteren van anderen hun mening.

AVO Blog: Welk advies zou je willen geven aan mensen die willen beginnen met cosplayen of die net begonnen zijn met cosplayen?
Zel en Hoshi: Het eerste wat wij mensen willen zeggen die beginnen met cosplay of op de eerste stap daarvan zijn: heb blezier, maak er geen gevecht van. Helaas komen wij uit een situatie waar mensen hebben gevochten om te winnen, in de jaren dat wij in Itali・hebben gewoond (wat meer dan 10 jaar geleden was, dingen zijn nu anders) waren de mensen heel competetief. Ookal helpt dit bij het verbeteren van je costuum ruineerd het aan de andere kant ook relaties die je ment mensen hebt. Vanwege deze reden vinden wij het belangrijk om nieuwe cosplayers het volgende te leren: ga ermee om als een hobby, iets waar je veel plezier uit kan halen alleen of met je vrienden of om jouw liefde naar een pebaald character te laten zien. Je kan ook op een professionele manier cosplayer maar blijf ervan genieten met even veel plezier als wanneer je je costuum voor het eerst aantrok. Dit is wat cosplayen voor ons is en we willen graag dat mensen die met deze hobby beginnen dat zelfde gevoel snappen. Stop niet met dromen.

AVO Blog: In de bijna 20 jaar dat jullie beide actief zijn als cosplayers hebben jullie aan heel wat competities meegedaan en prijzen gewonnen. Wat betekent het winnen van cosplay competities voor jullie?
Zel en Hoshi: Nou, de voornaamste reden om mee te doen aan de competities was om onze kostuums aan het publiek te laten zien, niet om te winnen. Behalve een aantal keren. Cosplay is een kunst en de kunst moet gemaakt worden voor anderen en niet alleen voor jezelf, dus het laten zien van je jurk, de liefde dat je erin gestoken hebt en dat voor het karakter die je cosplayt voor de andere personen, zou op de eerste plaats moeten staan. Maar winnen is een mooie bijkomstigheid, het applaus van het publiek geeft het idee dat je goed werk hebt gedaan en dat je je doel heb behaald, maar de prijs van de jury is een andere confirmatie ervoor. Maar voor ons is het belangrijker om mee te doen aan de competitie dan om het te winnen, maar een prijs is altijd een prijs en het maakt je blijer, denk ik.

AVO Blog: Jullie zijn speciale gasten tijdens de tweede editie van Formula Cosplay Europe. Wat hopen jullie te zien en te doen tijdens deze conventie, naast het feit dat jullie jury zullen zijn tijdens competities?
Zel en Hoshi: We zijn erg blij dat we speciale gasten zijn en in de jury mogen zitten op dit leuke evenement. We danken daarom ook de organisatie die ons de kans hebben gegeven om hier te komen. We waarderen het enorm.

We zijn er zeker van dat we leuke cosplayers, en geweldige optredens zullen zien, maar ook dat we een leuke tijd zullen hebben tijdens de conventie. Wanneer je niet hoeft mee te doen aan een competitie ben je meer relaxed en kan je ook echt genieten van het evenement om je heen en wij zijn zeker dat we dat gaan doen. We denken ook dat dit evenement geweldig is, iets dat gedaan is voor cosplayers is altijd goed. Het zou leuk zijn om zo’n zelfde evenement te hebben in Italie. (Helaas zijn er in ons eigen land, zelfs al zijn er zoveel cosplayers, diverse mensen die het helemaal niet leuk vinden en denken dat wij conventies kapot maken, vanwege deze reden zouden we graag willen dat ook in Italië de cosplayers kunnen genieten van evenementen zoals deze, die speciaal voor hen is gemaakt)

AVO Blog: Welke cosplay outfit zullen jullie aantrekken tijdens Formula Cosplay Europe?
Zel en Hoshi: Sorcerer (Hoshi) en Shadow Chaser (Zel) van Ragnarok Online. We dachten dat deze outfits het beste werken voor het evenement. Maar we zijn niet zeker, misschien gaan we juist iets dragen wat meer in de richting van casual gaat in de tijd dat we rondlopen op de conventie. We hebben een aantal ideeen, maar we zijn er nog niet zeker over. Het ligt aan de tijd die we nodig hebben om het te maken, anders dragen we alleen de Ragnarok Online kostuums.

We willen nog iets zeggen over de game. We hebben zoveel diverse kostuums ervan, omdat we veteranen zijn in dit spel. We begonnen met spelen meer dan 12 jaar geleden, en werkten als vrijwilligers voor Gravity Interactive (het Amerikaanse bedrijf dat de internationale server beheert) in de rol als quest schrijvers en in specifiek voor Hoshi ook als NPC illustrator. Ook vandaag de dag kun je sommige van haar quests/NPCs vinden in de game als je iRO bezoekt. Dus je kunt misschien wel begrijpen dat deze game een belangrijk onderdeel is in ons leven en het daardoor ook onze cosplay garderobe heeft beïnvloed. Een vergelijkbaar ding gebeurde met de Final Fantasy series. In het verleden hebben we een grote site gerund over Final Fantasy cosplay, dus dit is de reden waarom we diverse kostuums hebben van die serie. We doen onze cosplays nooit willekeurig, als we hen maken is het altijd met een goede reden, want we houden ervan.

AVO Blog: Wat willen jullie zeggen tegen de mensen die van plan zijn te gaan komen naar de tweede editie van Formula Cosplay Europe?
Zel en Hoshi: Geniet van het evenement zoveel je kunt, en laat je liefde zien voor je kostuum, de karakter die je speelt en de blijkheid om er te zijn. We hopen om heel veel deelnemers te mogen ontmoeten, hun wijsheid te ontvangen en hopen dat het mogelijk is om onze geesten te verbreden naar een nieuw horizon, en om een goede tijd met hen te hebben.

Ik wil graag Zel en Hoshi bedanken voor hun tijd om de vragen uitgebreid te beantwoorden, daarnaast wil ik Formula Cosplay Europe bedanken voor de mogelijkheid om Zel en Hoshi te mogen interviewen en Team AVO met de steun, vooral dank voor het meehelpen met vertalen! Volg Zel en Hoshi via hun website, Facebook en Twitter. Je kunt Zel en Hoshi ontmoeten op 6 mei 2017, kaartjes kun je kopen via de website van Formula Cosplay Europe.

Mobiele versie afsluiten