Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

Boek Review: Roderick Leeuwenhart – Pindakaas en Sushi 3

Pindakaas en Sushi 3 is het laatste deel van de reeks boeken geschreven door Roderick Leeuwenhart. Vele fans keken ernaar uit het einde van de serie te kunnen lezen, maar tegelijkertijd is het jammer dat er dan toch een eind komt aan een spannende, afwisselende trilogie. Maar zoals bij alle leuke dingen in het leven moet er een einde komen.

Na alle turbulente gebeurtenissen in Japan die zich hebben afgespeeld in Pindakaas & Sushi 2, is hoofdpersoon Marle dan eindelijk aan haar Japanstudie begonnen. Waar ik persoonlijk nog steeds een beetje teleurgesteld over ben, door het einde van het vriendengroepje in deel 2 wordt door alleen al het eerste stukje van het eerste seizoen te lezen, onthult dat Marle nu een heel ander leven met andere vrienden tegemoet gaat. Dit betekent niet dat ze het heeft opgegeven met iedereen, want ondanks de voorgevallen drama’s is het niet zo dat alle contacten met haar oude vrienden stil liggen.. Ze is bezig met iets dat een grote impact zal hebben op haar toekomst en die van haar vrienden. Een souvenir dat ze heeft meegekregen uit Japan zal het ook niet makkelijker maken voor haar de komende tijd, iets dat me een gevoel gaf midden in een anime of J-drama beland te zijn. Het was erg humoristisch op zijn momenten naar mijn idee.

Het verloop van Marle’s jaar was erg leuk om te lezen, vooral omdat het verdeeld in seizoenen beschreven wordt en erg realistisch wordt weergegeven hoeveel veranderingen er in een korte tijd in iemands leven kunnen voorkomen. Ook haar manier van studeren en de belevenissen op de universiteit, inclusief Yosakoi, kwamen erg bekend voor en sluiten aan op de ervaringen van eigen vrienden die hun Japanstudie op de Universiteit in Leiden hebben gedaan. De aanwezigheid van actuele gebeurtenissen die aangehaald worden, zoals een zeker concert van een digitale diva, het noemen van Japanmuseum Sieboldhuis met hun bijzondere collectie,en een enorm populair online spel dat ter sprake komt, hebben een erg goede indruk achter gelaten. Daarnaast kun je ook een stukje geschiedenis meekrijgen dankzij het eerder genoemde souvenir uit Japan van Marle.

Iets wat me direct opviel is dat een belangrijk aspect van dit laatste deel van Pindakaas en Sushi gaat over vriendschap en wat deze waard is, maar ook Marle haar tocht richting volwassenheid. Misschien is dat verkeerd gezien, maar door de manier waarop ze zichzelf, situaties en anderen gaat bekijken ging er bij mij een lampje branden dat wees op groei van karakter. Nu is Marle niet echt mijn favoriete persoon, maar er is een sympathie met haar te vinden en het doel waar ze voor gaat.

Verrassend was de plotselinge terugkoppeling naar het eerder genoemde populaire online spel dat ook in het echte leven vele harten heeft gestolen. Ondanks dat er voldoende verwijzingen naar waren had ik de ontwikkeling hier niet verwacht en zat met omgedraaide gedachten hierover. Het is erg leuk gedaan met een mooi einde én begin aan iets dat toch voor veel leed heeft gezorgd in Marle haar vriendengroep!

Pindakaas en Sushi is een erg leuke boekenserie en ik ben dan ook blij dat ik de kans heb gehad deze voor AVO Blog te mogen lezen. Het is jammer dat het verhaal eindigt maar gelukkig kunnen we ons klaarmaken voor een nieuw verhaal van Roderick Leeuwenhart dat niet helemaal losstaat van Pindakaas en Sushi. Ik kijk er in ieder geval naar uit!

ISBN: 9789082220506
Taal: Nederlandstalig
Aantal bladzijdes: 260

Score: 87/100

Gemiddelde score: 82,5/100 (gebasseerd op Pindakaas en Sushi, Pindakaas en Sushi 2 en Pindakaas en Sushi 3)

Mobiele versie afsluiten