Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

MV Review: Lamiya – Puppet

© Lamiya

© Lamiya

Op 31 maart 2017 trad Lamiya (ラミヤ) voor het eerst op en bracht direct ook de eerste single, met als titel Lamiya, uit. Dit maakt de Visual Kei band gloednieuw en behoorlijk groen achter de oren. De band bestaat uit zanger Siyu, gitaristen n en Yu en drummer Reito. Bijna een jaar later komt de band met een mini-album, Marionette Overture, waarbij het liedje Puppet een muziekvideo kreeg.

Mocht je bekend zijn met de vorige muziekvideo van de band, escort, dan hoor en zie je een duidelijke metamorphose van Lamiya. De band weet, zoals het een Visual Kei band betaamd, het uiterlijk van de diverse bandleden te veranderen dat passend is bij het liedje, toch blijft de look nog steeds donker. De lange haren van de zanger Siyu zijn verdwenen en de drummer heeft een clownesque uiterlijk die perfect past bij de titel van het liedje.

De opzet van de muziekvideo is simpel met een focus op de band. Door bepaalde scenes in de video – waarbij de bandleden zich voordoen alsof ze een pop zijn – doet het denken dat de band een verhaallijn had uitgedacht, maar deze uiteindelijk niet heeft doorgezet. Het resultaat is een muziekvideo waarbij de band voornamelijk in bandformatie is te zien in een ruimte die doet denken aan een werk- of studeerkamer, vanwege de aankleding van de ruimte. Wat de kroonluchter doet in deze ruimte is een raadsel. Later lijkt de band verplaatst te zijn naar de andere kant van de ruimte, die geheel wit is qua aankleding.

Het gevoel die de melodie in Puppet meegeeft is alsof we ons bevinden op een circus en een wals dansen, in dit geval wel een met een heel moderne touch. Het zorgt er in ieder geval voor dat je automatisch mee begint de deinzen op de melodie.

Er is geen plaats voor grunts in Puppet, het zou alleen maar misstaan in het liedje. In ruil voor dat is de diversiteit in zang te horen van Siyu en dat is best wel een goede deal. Het neemt je, vanaf het begin van het lied, mee op sleeptouw waarin Siyu zonder pauze in het refrein duikt en de toonhoogtes van zijn stem van hoog naar laag aanpast met gemak. En dat is iets waar zeker aandacht aan geschonken mag worden, gezien het een erg goede indruk geeft van het kunnen van de zanger. Het is alleen wel oppassen dat je als luisteraar niet in ademnood komt.

Het resultaat van de samenspel van de zang en instrumenten is een lief liedje met een mysterieus randje. Dat laatste is iets waar Lamiya goed in lijkt te zijn. De muziekvideo werkt alleen versterkend doordat de bandleden een schouwspel laten zien van hun eigen kunnen en persoon, maar een verhaallijn had zeker een kers op de taart geweest!

Score: 75/100

Mobiele versie afsluiten