CD Review: TRNTY D:CODE – GRAVITY

TRNTY D:CODE © KEIOS ENTERTAINMENT JAPAN

TRNTY D:CODE is het nieuwe project van ex-KILLANETH members 丐 (Kai) en 39. Voor iedereen die niet woonachtig is in Japan was er niet veel bekend over de activiteiten van dit project, aangezien het vooral live shows waren. Het meeste wat de fans buiten Japan kregen waren updates van de members via hun social media accounts en een foto hier en daar totdat het uiteindelijk stil werd tot laat in 2017. De eerste single GRAVITY werd aangekondigd, evenals een verandering in de lineup. ShiO (ex-LOVE LOCK als KAI) kwam erbij als gitarist en MST (ex-THE DC als miki) als bassist. 39 veranderde zijn naam in saku en zijn positie van drummer naar manipulator. Ze worden bijgestaan door een support drummer.

De band is getekend bij het label KEIOS ENTERTAINMENT, welke opgericht is door de Zweedse muzikant YOHIO (welke je wellicht wel eens van gehoord hebt vanwege zijn projecten Seremedy en DISREIGN).

Tracklist:
01. GRAVITY
02. No PAIN No GAIN
03. 喰row

Hoewel deze single alle vakjes aanvinkt voor een Visual Kei release zijn er een paar duidelijke verschillen met andere muziek die rond dezelfde tijd uit komt. Vooral saku’s positie als een manipulator. In ieder nummer is er een duidelijke moderne invloed van geprogrammeerde en gemanipuleerde muziek op meerdere manieren. Ook wordt er regelmatig gebruik gemaakt van autotune in deze drie nummers. Andere invloeden zijn rock, metal en hip-hop, welke samen een geluid produceren waarin TRNTY D:CODE tot zoverre uniek in is.

GRAVITY is een melodieus, krachtig openingsnummer welke absoluut geen tijd verdoet om je te vertellen waar het deze vier mannen om gaat. Krachtige instrumentals worden gecombineerd met 丐’s melodieuze vocals, maar ook met zijn screams, growls, grunts en natuurlijk de eerder vermelde autotune.GRAVITY heeft elementen van alle genres die gebruikt worden als invloeden omdit nummer tot een succes te maken. Rock, metal, hip-hop en programming worden samengebracht in een verrassend melodieus nummer waar je erg makkelijk in mee gaat, zelfs als het normaal niet jouw keuze is.

No PAIN No GAIN is wat “zwaarder” dan GRAVITY vanwege 丐’s vocals, die vooral de screamo-richting op gaan. Hier en daar wordt er van tempo en stijl gewisseld naar een rock-ballad voordat de eerst-gekozen stijl weer terug komt. Het eindigt nogal plotseling, maar rolt meteen door in het laatste nummer.

喰row heeft de minste electronische invloeden op deze single. Het is een echte rock-ballad met een wat hoger tempo, maar de aanwezigheid van 丐’s vocals zijn een stuk rustiger. Er is een wat “harder” gedeelte met een screamo-idee, maar er wordt ook vrolijk doorgespeeld met de autotune. Het is bijna, maar let wel, ik zeg -bijna-, genoeg om je te laten denken dat je naar een K-Pop nummer aan het luisteren bent voordat je er weer aan herinnerd wordt dat dit zeker niet het geval is met een rock gedeelte. Het is niet moelijk om te concluderen dat dit het meest vrolijke nummer op de single is.

Alsje een fan bent van de electronische muziek stijl dan is dit zeker een single om even te bekijken. Maar als je daar geen fan van bent en iets nieuws wil proberen wat niet specifiek in een bepaald genre binnen de Visual Kei wereld ligt dan moet je deze single ook zeker een kans geven.

Een leuk weetje: de mannen zelf zijn niet echt fans van de Visual Kei muziek, maar vinden de mode ervan wel leuk en hebben daarom voor zichzelf een grijs gebied proberen te creeëren met dit project. Wie weet, wellicht voel jij je ook wel thuis in dit grijze gebied!

Rating: 75/100

Exit mobile version