Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

CD Review: DIR EN GREY – 人間を被る (Ningen wo Kaburu)

In januari bracht DIR EN GREY hun greatest hits album VESTIGE OF SCRATCHES uit. Hiervoor selecteerde de band 44 nummers uit hun gehele carriére, gebasseerd op stemmen van fans. Dit alles om de 20e verjaardag van de band te vieren. Drie van deze nummers waren opnieuw opgenomen in de studio, speciaal voor deze release.
Hoewel iedereen met smart op dit album zat te wachten, konden de fans ook niet wachten op nieuwe muziek van de band.

Hun antwoord hierop is de single 人間を被る (Ningen wo Kaburu). Waarop een gloednieuw nummer, een nieuwe opname van een van hun allereerste nummers en een live nummer te vinden zijn. De single is uitgebracht in vier verschillende edities waarvan sommige alleen een CD bevatten, en anderen een DVD of Blu-ray disc met live beelden van verscheidene nummers van shows in 2014 tot 2017 en opnames in de studio van het opname proces.

Vandaag gaan we het echter hebben over de reguliere editie, de editie die enkel een CD bevat.

Tracklist:
01 – 人間を被る (Ningen wo Kaburu)
02 – ASH
03 – 詩踏み (Utafumi) [LIVE]

Voor degenen die bekend zijn met het recente werk van DIR EN GREY: deze single is precies wat je van de band verwacht. Ondanks dat hun genre nu in de heavy metal categorie gezet wordt spreken ze toch een breed publiek aan met hun experimental sound, welke gemakkelijk geaccepteerd wordt door de fans wereldwijd. Het is geen verrassing dat DIR EN GREY een groot publiek naar hun live shows weet te trekken. Het maakt niet uit of ze in Japan spelen, of in Europa of de Verenigde Staten. Je bent je er altijd van verzekerd dat het geen leeg zaaltje gaat worden.

人間を被る (Ningen wo Kaburu)
Dit nummer is het perfecte voorbeeld van het heavy sound van DIR EN GREY als een band bestaande uit vijf leden die elkaar perfect aanvoelen. Kyo’s diverse vocals van lange, hoge noten tot zijn lage growls en screams maken het een zeer prettig nummer om naar te luisteren. Hoewel het toch een nummer is waar een behoorlijk tempo achter gezet wordt in de zwaarde kant van het spectrum is het toch melodieus, en zeker een product van jarenlange ervaring. De heren hebben zeker gevonden waar ze goed in zijn en zich prettig bij voelen, en dit nummer geeft dat duidelijk weer.

ASH
ASH was voor het eerst uitgebracht in 1998, en je hebt waarschijnlijk geen uitleg nodig over hoe deze re-recording het nummer veranderd heeft in een moderne versie die past bij de DIR EN GREY die we vandaag de dag kennen. Als je bekend bent met het orginele nummer zul je deze er zeker in terug horen, aangezien de melodie die het nummer uniek maakt perfect bewaard is gebleven. Het nummer uit 1998 heeft een facelift gekregen en is helemaal klaar voor 2018, en ik kan geen beter voorbeeld geven van de 20 jaar aan muziek van deze band, samengevat in dit ene nummer. ASH is volwassen geworden, samen met de vijf mannen die het nummer geschreven, gecomponeerd en opgevoerd hebben aan het begin van hun carriére. En dat alles zonder zijn identiteit te verliezen.

詩踏み (Utafumi) [LIVE]
Hoewel dit een live nummer is in plaats van een nummer opgenomen in de studio, is het toch een perfecte introductie tot wat DIR EN GREY te bieden heeft tijdens een live show. Kyo’s vocals zijn zo divers als ze in de studio zijn, en je geniet er op precies dezelfde manier van omdat het bekend klinkt. Aan het begin van het nummer introduceert Kyo het “laatste nummer” van de live show waar deze track opgenomen is, maar het klinkt absoluut niet als “het laatste rondje”. Er zit net zoveel power en doorzettingsvermogen achter als in hun studio nummers, waar ze uiteraard meer tijd voor kunnen nemen en een extra opname kunnen maken totdat ze tevreden zijn met het resultaat. Als je niet bekend bent met hun live shows en je wil er toch wat over weten, dan is dit nummer een goede plek om te beginnen.

人間を被る (Ningen wo Kaburu) is een single waar je in een keer doorheen gaat zonder dat je door hebt dat het al voorbij is. Als je de “repeat” knop hebt aangevinkt merk je niet eens dat de single overnieuw begonenn is voordat je alweer halverwege het eerste nummer bent. Voor fans van DIR EN GREY is dit precies wat je kan verwachten van de band, zoals ik al eerder zei, maar voor nieuwe fans is dit ook een goede introductie tot een band die de afgelopen 20 jaar z’n eigen naam en identiteit heeft opgebouwd.

Of je nou een nieuwe fan bent of niet, je zou deze single zeker een keer moeten beluisteren. Al is het maar voor de diversiteit aan vocals en instrumenten die perfect op elkaar afgestemd zijn. Zelfs als je geen fan bent van heavy metal ben ik er vrij zeker van dat er iets in deze band is die je aandacht vastpakt en je zeker aan zal sporen om meer van hun werk op te zoeken!

Score: 85/100

Mobiele versie afsluiten