Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

GAKA van Tomoko Mukaiyama in première tijdens Oerol Festival

GAKA © Tomoko Mukaiyama

GAKA © Tomoko Mukaiyama

In samenwerking met gerenommeerde internationale artiesten presenteert Tomoko Mukaiyama haar nieuwe rituele theatervoorstelling GAKA (雅歌), een woord dat ‘nobel lied’ betekent in het Japans. De voorstelling tour naar Kochi en Kozu eiland in Japan, en gaat in première tijdens Oerol, het grootste openlucht performance festival in Europa.

De productie is geïnspireerd op de betoverende repetitieve ritmes van de Kagura, een eeuwenoud shinto oogstritueel. Naast het danken van de natuurgoden voor de jaarlijkse premie, wil het ritueel de grote vragen begrijpen: waar komen we vandaan? En waarom zijn we hier?

GAKA probeert een eigentijds natuurlijk ritueel te creëren en tegelijkertijd te vragen of zoiets mogelijk is. Omdat vrouwen traditioneel worden uitgesloten van de Kagura, zal ons theatrale gebed bestaan ​​uit negen Japanse vrouwendansers, waaronder voormalig NDT-danseres Ema Yuasa. GAKA zal ook Tomoki Kanzaki, een jonggetrainde Kagura-artiest die zijn theatrale debuut maakt, opnemen.

Na zonsondergang beginnen componist Maxim Shalygin, de dansers, gechoreografeerd door Un Yamada, en ontwerper Ting Gong de prille Boschplaat en de aangrenzende wateren in een heilige arena. Dan zal het ritueel beginnen.

GAKA tourschema 2018
15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 juni Oerol Festival (Terschelling, Nederland)
13 en 14 juli The Museum of Art, Kochi (Kochi, Japan)
21 en 22 juli Kozushima (Tokio, Japan)

Tomoko Mukaiyama is een Nederlands-Japanse pianist, performer en beeldend kunstenaar uit Amsterdam. Door verschillende disciplines in haar kunst-en-muziekstukken te integreren, onderzoekt Mukaiyama het concept van de uitvoering en de grenzen van de concertzaal zoals wij die kennen. Als pianist en beeldend kunstenaar heeft ze een fascinatie voor onconventionele hedendaagse kunstprojecten en speelt ze met de conventies rondom haar instrument, haar beroep en prestaties in een bredere zin. Ze heeft samengewerkt met filmregisseurs, ontwerpers, architecten, dansers en fotografen, zoals Marina Abramovic, MERZBOW, Jiří Kylián en Michael Gordon.

Bron:: Tomoko Mukaiyama

Mobiele versie afsluiten