Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Film Review: Death Note 3: L: Change the World

L: Change the World © Warner Bros.

L: Change the World © Warner Bros.

Pas op, deze review bevat spoilers over de manga en anime Death Note!

De terugkeer van het meest favoriete Death Note karakter in Death Note 3 ofwel L: Change the World is een droom van elke Death Note fan en vooral van elke L fan. L: Change the World vindt plaats na de gebeurtenissen van Death Note 2: The Last Name en gaat over de laatste 23 dagen die L over heeft op de aarde. De film begint net voordat L naar Japan gaat om Kira te onderzoeken. In tijdsprongen wordt verteld wat er tijdens dat onderzoek gebeurde en belangrijker hoe het eindigde. L heeft zijn eigen naam, zijn volledige officiële naam, opgeschreven in de Death Note en heeft zichzelf zo 23 dagen gegeven zonder dat iemand anders hem eerder kan vermoorden. Hierdoor werd het mogelijk voor L om het Kira onderzoek af te ronden en de resterende dagen proberen andere onderzoeken te kraken. Vanaf daar is het begin van de originele verhaallijn van de film. Een collega van hem, F, deed onderzoek naar een erg besmettelijk virus die getest werd op inheemse volkeren. Een jongetje, die pas aan het einde een naam krijgt, is als enige overlever overgedragen aan L door F, waarna F zelf overlijdt aan het virus. De Blue Ship Environmental Group wil het virus gaan gebruiken om de bevolking uit te dunnen, als onderdeel van hun ‘Earth Cleansing Plan’. Zonder de genezing kunnen ze dat plan echter niet uitvoeren. Door meerdere problemen op hun pad moeten ze opzoek naar een genezing en een meisje, Maki, is daar een belangrijk onderdeel van. Maki is door haar vader, die werkte aan het virus, gestuurd naar L en samen met het jongetje en Maki gaat L op een queeste om de wereld te redden.

L: Change the World © Warner Bros.

L: Change the World is een film die elke Death Note fan moet zien, waarna ze niet teleurgesteld zullen zijn. Anders dan de Amerikaanse verfilmde Death Note is deze film Japans en blijft dichtbij de originele verhaallijn en karakters. De verhaallijn is complex en de aandacht van de kijkers moet echt gevestigd zijn op de film, omdat het heel snel mogelijk is een stukje informatie te missen en zo een heel stuk van de film niet meer te snappen. Deze complexe verhaallijn zorgt ook voor een gevoel van realisme, omdat er duidelijk sprake is van oorzaak-gevolg relaties in de hele film.

Dat gevoel van realisme in de film wordt ook bereikt door de casting. Ken’ichi Matsuyama, die L speelt in alle live-action films van Death Note, acteert met een perfecte impersonatie van het personage L uit de manga/anime. Daarbij zijn de kinderen die meespelen goed in het vertolken van emoties en blijven ze in hun rol, wat best moeilijk is door de diepte in de personages. Die diepe personages zorgen voor identificatie bij de kijker, omdat de personages zo gelaagd zijn dat ze als authentiek overkomen. Ook is er een karakterontwikkeling aanwezig in de film die zorgt voor identificatie met de karakters en dat maakt deze film nog zoveel beter.

In de film komt ook Ryuk, de Shinigami die de Death Note in de mensenwereld heeft laten vallen, terug en in een paar andere scènes wordt er gebruik gemaakt van animatie. Die animatie is perfect geïntegreerd in de shots, waardoor de animaties er realistisch uit zien. Hierdoor blijven kijkers ondergedompeld in de verhaalwereld en die verhaalwereld blijft zodoende gezien worden als echt.

Het enige waar een opmerking over gemaakt kan worden, is de grafische scènes met de nadruk op de figuranten/bijrollen. Aangezien de film gaat over een dodelijk virus, zijn er scènes waarin mensen daadwerkelijk overlijden aan dat virus. Dit wordt echter op zo’n manier vertolkt dat het er nep en overdreven uitziet. De grime die gebruikt wordt om het virus te verbeelden is echter erg realistisch en mooi aangebracht, dus het acteerwerk is wat er te theatraal uitziet.

L: Change the World is dus een prachtige, goed uitgewerkte film en perfect om de verhaalwereld van Death Note uit te breiden en fans meer leuke ervaringen te brengen met betrekking tot Death Note en L. Aanrader is wel om, als je dat nog niet hebt gedaan, de anime of de eerste twee live action films eerst te kijken, want deze film zit vol met spoilers. Voor de rest moet iedereen met een zwak voor L of natuurlijk een zwak voor Death Note deze film kijken!

Datum van uitgave: 7 februari 2008
Regisseur: Hideo Nakata
Score: 95/100

Mobiele versie afsluiten