Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

5 beste Japanse ASMR kanalen

De een krijgt er de kriebels van en moet er niks van hebben, voor de ander is het een van de manieren om tot rust te komen of zelfs in slaap te vallen: ASMR. 

Autonomous sensory meridian response

ASMR is een afkorting voor autonomous sensory meridian response en staat voor een bepaalde gevoelssensatie gekenmerkt door een aangenaam, tintelend gevoel in de hersenen, kippenvel, of rillingen. Voor diegene die graag een ASMR video opzetten ter ondersteuning van studeren, lezen, relaxen of zelfs slapen, kunnen zo’n gevoel krijgen bij het bekijken en/of beluisteren van zo’n video. Maar dat is niet voor iedereen zo. In sommige gevallen kun je er wel van tot rust komen, maar krijg je geen tintelend gevoel.

De ASMRtists, zoals de makers van ASRM video’s worden genoemd, doen hun best om de juiste trigger te vinden, waarbij de toeschouwer van de video’s een aangenaam gevoel ontvangt. Het advies die je vaak tegenkomt aan het begin van de diverse ASMR video’s is als volgt: doe oordopjes of een koptelefoon op om alles goed te kunnen horen, vooral omdat vele video’s stereofonish zijn opgezet.

Via YouTube, maar ook via Twitch, zijn de laatste jaren diverse ASMR kanalen opgestart met de intentie om video’s te maken waarbij de kijkers en luisteraars baat bij hebben. Wanneer je ASMR intypt bij YouTube krijg je zeker meer dan 10 miljoen resultaten en inmiddels is ASMR een aparte categorie geworden op Twitch. Deze positieve video’s kunnen misschien een beetje te intiem zijn voor sommigen en misschien een verkeerd beeld geven van de intentie van de videomakers, maar een ander kan hier juist profijt bij hebben en daardoor tot rust komen. En waarbij de een tot rust kan komen door te luisteren naar de regen die tegen het raamkozijn tikt, kan de ander dat bij de diverse ASMR video’s die momenteel bestaan.

Omdat de makers van ASMR video’s zich niet op een bepaald voorwerp of handeling focussen, kan de ene video van de ASMRtist helemaal niks voor je zijn, maar de andere video wel. Hieronder een aantal kanalen van Japanse ASMRtists die volgens AVO Magazine aan de top staan.

Hatomugi ASMR

Hatomugi is een jongedame die haar video altijd start met de woorden どうも、はとむぎです (Doumo, Hatomugi desu. Hallo, dit is Hatomugi). Hatomugi’s eerste ASMR video kwam online op 16 maart 2015. Tot op heden heeft ze haar gezicht niet laten zien, maar de focus in haar video’s liggen op haar handen en op de voorwerpen waarmee ze geluid maakt om de kijker en luisteraar rust, comfort en een slaperig gevoel te geven. In de jaren dat ze actief is, zijn er bijna 10 video’s (van de meer dan 225 video’s) die meer dan 2 miljoen keer afgespeeld zijn en heeft ze zelfs merchandise en een CD uitgebracht die te koop is via Village Vanguard. Hatomugi’s kracht zit in de rust die ze uitstraalt doordat ze alle tijd neemt per videoproject. Uiteindelijk zul je niet veel video’s tegenkomen die korter zijn dan 20 minuten.

Makoto ASMR

Makoto is momenteel al even niet meer actief op YouTube, waarschijnlijk omdat het echte leven doorgaat. Hij begon met het uploaden van kook- en kampeervideo’s, welke een bepaalde charme hebben, maar niet per definitie ASMR video’s waren, al konden ze wel rustgevend zijn voor de kijkers. Pas in 2013 bestempelde hij zijn opnames als ASMR video’s. Omdat de algemene bekendheid van ASMR pas begon nadat hij inactiever werd, zijn de video’s nooit zoveel bekeken als die van Hatomugi. In totaal heeft hij 760 video’s op zijn kanaal staan en is hij ook op Nico Nico Douga actief geweest, waarbij zijn rollenspel video’s zeker een aanrader zijn.

Yaachama J-ASMR

Yaachama’s video’s zijn geschikt voor diegene die een hekel hebben aan ASMR met gefluister. Wat opvalt aan de video’s van Yaachama, is de vormgeving van de video’s. Ze zijn donker opgezet en Yaachama gaat ook donker gekleed op beeld, alhoewel het gezicht buiten beschouwing wordt gelaten in de video’s. Het is fijner voor de ogen om naar donker beeld te kijken, zeker nu YouTube ook in nachtmodus gezet kan worden, mocht je kort daarna van plan te zijn om te gaan slapen. Inmiddels heeft Yaachama ruim 710 video’s online gezet, waarvan de eerste op 5 juli 2014 online kwam.

ASMR Emiko Ffujio

Terwijl andere ASMRtists video’s maken met diverse voorwerpen voor het creëren van aangename geluiden, houdt Emiko zich vast aan ‘Slime’ met styrofoam. De video’s starten met zicht op iets lekkers, maar binnen de kortste keren kom je erachter dat het helemaal niet eetbaar is. Het is heel interessant hoe Emiko de creaties helemaal tot een mengelmoes maakt. Verder weet Emiko heel goed de omgeving van haar speelterrein te decoreren, wat meteen een goede sfeer geeft en is het soms wel zonde dat ze er een rommeltje van maakt. Toch maakt deze, vaak korte, video’s het wel interessant om te zien en vermoed ik dat dit soort video’s ook best stress verlichtend kan zijn.

ShiroRea ASMR

ShiroRea is een groot fan van One Piece en dat is te zien aan onder andere zijn manga collectie. Verder weet hij het duidelijk te maken in de diverse ASMR video’s die hij heeft gepubliceerd. ShiroRea is sinds 18 augustus 2017 actief als ASMRtist en weet momenteel nog een kleine groep mensen te interesseren in zijn fluistervideo’s. De kwaliteit van zijn video’s zijn niet al te best, gezien hij voornamelijk in de avond lijkt te filmen (met zijn telefoon) vanuit zijn slaapkamer. Qua geluid zit het wel goed en fluistert ShiroRea wat af over zijn favoriete manga en anime en weet hij ook humor toe te passen in zijn video’s. Geregeld is hij ook live op YouTube.

Een aantal andere ASMRtists uit Japan die zeker het benoemen waard zijn: Coromo ASMR, karin ASMR, ASMR Alice en PASMO ASMR.

Exit mobile version