Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Louis Couperus Museum is in de ban van Japan

Naar aanleiding van de rijk geïllustreerde heruitgave van het boek Het snoer der ontferming van Louis Couperus, is er momenteel een tentoonstelling te bezoeken die gaat over Couperus en Japan. De locatie van deze tentoonstelling is het Louis Couperus Museum in Den Haag.

In oktober 1921 reisde Louis Couperus met zijn vrouw voor een jaar als ‘speciaal correspondent’ van het weekblad de Haagsche Post door Nederlands-Indië en Japan. De resulterende reisbrieven werden na Couperus’ dood in twee bundels uitgegeven: Oostwaarts (1923) en Nippon (1925). In de winter van 1922/23 schreef Couperus bovendien een reeks verhalen onder de titel Het snoer der ontferming en Japansche legenden (1924). Hiervoor liet hij zich onder andere inspireren door prenten van beroemde Japanse schilders als Utamaro, Hiroshige, Motonobu en Hokusai.

De expositie is gecentreerd rond vier thema’s: de natuur, De Yoshiwara oftewel het Red Light District van het oude Tokyo, het Noodlot en en Japanse mythen en legenden. Een apart gedeelte wordt ingeruimd voor de Japanse theeceremonie, een kernmotief van Couperus’ verhaal ‘De aestheet.’ Aan de muren zijn de relevante prenten te bewonderen, naast de teksten van Couperus zelf.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 20 mei 2019. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Bron: Louis Couperus Museum

Mobiele versie afsluiten