Vier Yayoi Kusama’s 90ste verjaardag bij Museum Voorlinden

De tentoonstelling met de werken van Yayoi Kusama is te zien vanaf 22 maart

Detail: Dots, 1999 © Yayoi Kusama at Museum Voorlinden

Op vrijdag 22 maart 2019 wordt een van de belangrijkste en meest spraakmakende hedendaagse kunstenaars, Yayoi Kusama, 90 jaar oud. Om dit te vieren toont Museum Voorlinden enkele iconische werken uit hun eigen collectie in de tuinkamer, inclusief de reflectieve Infinity Room tot haar wereldberoemde gestippelde pompoen en monumentale Infinity Nets. De presentatie wordt aangevuld met enkele bruiklenen van privécollecties en musea.

Het werk van Yayoi Kusama is gebaseerd op conceptuele kunst en vertoont enkele attributen van feminisme, minimalisme, surrealisme, Art Brut, pop-art en abstract expressionisme en is doordrenkt met autobiografische, psychologische en seksuele inhoud. Ze is erkend als een van de belangrijkste levende kunstenaars die uit Japan komt. Van jongs af aan wist ze al dat ze kunstenaares wilde worden. De Japanse kunstenaares wordt ook wel the princess of polka dots genoemd. Al haar schilderijen, sculpturen, installaties en uitvoeringen hebben één ding gemeen: stippen. Sinds haar jeugd heeft ze te maken met psychoses. Om haar angsten te overwinnen, vulde ze de kamer met stippen.

Voorlinden is een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op een prachtig landgoed in de duinen van Wassenaar, op steenworp afstand van Den Haag. Zakenman en kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh opende hier in 2016 zijn droom: een museum van internationale allure dat zijn vermaarde kunstcollectie herbergt. Het stralende witte gebouw biedt onderdak aan Van Caldenborghs rijke en verrassende collectie, permanente kunstwerken speciaal voor het museum gemaakt en tijdelijke tentoonstellingen.

Je kunt de tentoonstelling bezoeken tot en met 1 september 2019. Het museum is elke dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Bron: Voorlinden

Exit mobile version