Editor’s Letter: (Kersen)bloesem parade

Photography: Francisca Hagen

Wanneer ik rondfiets in de stad waar ik momenteel woon, mijn huidige thuis, Den Haag, kom ik veel tegen. Van de onbenullen die niet door hebben dat ze aan het spookrijden op het fietspad tot aan automobilisten die iets te veel haast hebben en je bijna omver rijdt. Tussendoor zijn er ook mooie dingen in de stad te zien, zoals de vele toeristische plekken en het strand. Wanneer de lente begint begint al het grauwe weer op te leven na een lange winterslaap. De omgeving wordt groener en sommige bomen toveren bloesems tevoorschijn.

Het is mij weer niet gelukt om dit jaar tijdens de lenteperiode in Japan te zijn. Helaas geen hanami-praktijken in een park in Tokyo, maar in principe kan ik daarvoor ook richting het Amsterdamse Bos om de 400 Japanse kersenbloesems te zien, die gedoneerd zijn door Japan’s Women Club uit Amstelveen. Maar het lukt mij vaak niet om richting het bos te gaan wanneer de lente begint, want op het vlak van de diverse evenementen en de voorbereidingen ervoor starten zo ongeveer ook in deze periode. Dat zorgt ervoor dat ik veelal in de grote stad achter de duinen vertoef in plaats van dat ik mijn rust kan nemen en even ga afreizen naar het Cherry Blossom Park. Maar gelukkig is er genoeg te vinden qua bloesems in Den Haag. In bepaalde wijken zijn er straten gevuld met kersenbomen. Eenmaal als ik ze weer zie, kan ik weer enorm ervan genieten en baal ik niet zo hard meer dat ik ook dit jaar niet in Japan ben. Misschien moet ik gewoon later dit jaar vooruit gaan plannen?

De diverse bomen gevuld met bloesems doen mij eigenlijk denken aan de bomen die in de straat, waar ik opgroeide, te vinden waren. De straat waar ik opgroeide bestond uit twee pleintjes met in het midden grasveldjes. Daar stonden een aantal kleine bomen op. In die tijd mochten wij, de kinderen uit de straat, in principe niet op de grasvelden komen, uit angst dat er iets beschadigd zou worden. Er werd uiteindelijk ook een heg van boompjes omheen geplaatst, om de pleintjes te beschermen. En het interessante was ook dat wat je niet mocht bij het ene pleintje, bij het andere pleintje door de vingers werd gezien. Al was een picknick niet echt mogelijk. Tegenwoordig zitten de buurtbewoners wat gauwer in de plantsoenen. Het bijzondere aan deze pleintjes waren de bomen die in de lenteperiode volop in bloei raakten. De roze bloesems gaven de start van het mooie weer aan en wanneer de bloesems op de grond vielen, raapte ik de bloesems bij elkaar om het weer in de lucht te gooien. Het is toch mooi om zulke fijne dingen te kunnen herinneren in connectie met de lente. Ik ben blij dat de lente weer van start is gegaan!

Exit mobile version