Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

Jazzband Kurofune op hoofdpodium 18de Japan-Tag Düsseldorf

© Kurofune

© Kurofune

Voor het eerst sinds jaren staat er weer een niet (geheel) traditionele Japanse muziekgroep op het hoofdpodium van de 18de editie van Japan Tag in Düsseldorf. Niet geheel traditioneel omdat Kurofune (黒船) traditionele Japanse én jazzmuziek combineert. Hun traditionele muziek vindt zijn oorsprong in twee Japanse regio’s. De beroemde driesnarige shamisen komt uit het noorden van Honshu en hun zang is geïnspireerd op de traditionele muziek van de Amami-eilanden ten zuidwesten van Kyushu. De groep bestaat sinds 2013 en hun eerste album werd via crowdfunding gerealiseerd. Vorig jaar tekenden ze een contract met Universal Music en dat resulteerde in het album Journey.

Overigens betekent Kurofune zwarte schepen, vernoemd naar de Amerikaanse zwarte schepen die in 1853 voor het eerst Japan bezochten om handel tussen Japan en Amerika af te dwingen. Kurofune wil met haar muziek een brug slaan tussen traditionele Japanse en Amerikaanse muziek.

Het optreden in de buitenlucht op op het kasteelplein (Burgplatz) tijdens de Japan-Tag begint om 21.40 uur. Onlangs verscheen hun zesde officiële videoclip Promised Land. Dit nummer is terug te vinden op het derde album Journey.

Zoals gebruikelijk treedt een topact van Japan-Tag een dag eerder op in Keulen. Dat geldt dus ook voor Kurofune die vrijdag 24 mei om 19.00 uur te gast is bij het JKI: Japanisches Kulturinstitut. Het optreden is gratis bij te wonen. Je kunt geen kaartje(s) reserveren en er is vrije plaatskeuze. De zaal is om 18.30 uur open.

Andere programmaonderdelen Japan Tag

De organisatie van de Japan-Tag Düsseldorf is er weer in geslaagd een aantrekkelijk programma neer te zetten. Uiteraard ontbreken de vaste programma onderdelen niet: de informatiemarkt, de Pop Cultuur markt, talloze demonstraties, workshops en uitvoeringen van traditionele Japanse muziek, sporten en ambachten, de eettentjes en het spectaculaire afsluitende vuurwerk.

Cosplay- en Tabi sokken wedstrijden

Ook dit jaar kun je weer reizen en vliegtickets naar Japan winnen door de cosplay of Tabi sokken wedstrijd te winnen. Helaas is er dit jaar geen verkoop van tweedehands kimono. Uiteraard kun je wel genieten van de talloze jongeren die alleen, als duo of in een groepje als cosplayer gekleed zijn. Er zitten meestal geweldige creaties tussen en om 14.00 uur start de cosplay wedstrijd. De prijsuitreiking is om 16.00 uur en de winnende act is om 18.15 uur op het hoofdpodium te bewonderen.

Marktaanbod en toeristische informatie

De verkoopmarkt voor manga, anime, boeken en andere zaken is niet zo groot maar zeker interessant genoeg om je in onder te dompelen. Op deze markt is er ruimte gemaakt voor een demonstratie van Japanse mascottes: Yuru-chara. Het is een prima manier om je te oriënteren op een reis naar Japan omdat er diverse regionale en landelijke toeristenbureaus aanwezig zijn. Japan Railways is van de partij met informatie over de bekende Tōkaidō-lijn.

Bron:  Japan-Tag

Mobiele versie afsluiten