Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Groepstentoonstelling over katten in de Japanse fotografie bij IBASHO Gallery

Yoshinori Mizutani, Colours 44, 2013. Archival Pigment Print © Yoshinori Mizutani. Courtesy IBASHO Gallery, Antwerp

Yoshinori Mizutani, Colours 44, 2013. Archival Pigment Print © Yoshinori Mizutani. Courtesy IBASHO Gallery, Antwerp

In een grote groepstentoonstelling waarbij de kat het thema is, toont IBASHO werken van fotografen die al verbonden zijn met IBASHO, zoals Mika Horie, Hiromi Kakimoto, Yoshinori Mizutani, Naoyuki Ogino, Kumi Oguro en Shinji Otani. Ook werken van andere gevestigde of soms minder bekende fotografen, waaronder Koji Onaka, Takahiko Nakafuji, Toshiko Hashimoto en Yuko Fukagawa, zullen worden gepresenteerd. Ten slotte bevat IBASHO twee werken en een fotoboek van Masahisa Fukase van zijn geliefde boek Sasuke en Nobuyoshi Araki (eerste editie) Chiro, My Love is te vinden in de boekenwinkel van de galerie, evenals andere fotoboeken over katten. De tentoonstelling wordt geopend op 1 juni tot 4 augustus.

Japanners hebben een lange relatie met katten gehad. Meer dan 1000 jaar geleden woonden mensen in de upper class al met katten. Gewone mensen begonnen ook enkele honderden jaren geleden met het voeren van huiskatten en Japanse mensen zijn sindsdien op verschillende manieren bij katten betrokken. Er zijn heiligdommen die katten als goden in heel Japan aanbidden en katten hebben ook door de eeuwen heen een rol gespeeld in volksgeloof. Het populaire Japanse kattenbeeldje Maneki Neko (招き猫, “wenkende kat”) wordt verondersteld goede zegeningen te brengen.

De mate waarin Japanse mensen betrokken zijn geweest bij katten blijkt uit de hoeveelheid kunstwerken waarop katten het hoofdonderwerp zijn. In de Edo-periode (1603-1868) schilderden de Ukiyoe-virtuozen Hiroshige Utagawa en Kuniyoshi Utagawa katten, en in de Meiji-periode (1868-1912) schreef de grote schrijver Soseki Natsume de roman I Am a Cat, die beroemd werd meesterwerk van de Japanse literatuur. Ook tegenwoordig kun je voorbeelden vinden, zoals het beroemde personage “Hello Kitty”, de schattige antropomorfe kat, en “Krocchi” een verdwaald kattenkarakter dat sinds kort populair is geworden. Er zijn gespecialiseerde kattenfotografen en kattencafés waar je met ze kunt spelen. In de fotografie speelt de kat de rol van een geliefd huisdier van beroemde fotografen, zoals Chiro voor Nobuyoshi Araki en Sasuke voor Masahisa Fukase hebben gedaan.

Op initiatief van kattenliefhebber en auteur van boeken over Japanse hedendaagse kunst en fotografie, Sophie Cavaliero, werd het Neko Project geïnitieerd. Het projectteam, bestaande uit een aantal mensen die betrokken zijn bij fotografie en Japanse kunst, nodigde Japanse fotografen uit om deel te nemen aan een fotografieproject rond het thema katten. Omdat IBASHO Japanse fotografie promoot en twee galerijkatten huisvest, Mocca en Chino, waren zij opgenomen in het projectteam. Deze open uitnodiging heeft ertoe geleid dat meer dan 80 fotografen hun werk hebben ingeleverd. Met dit rijke materiaal wordt een kattenfotoboek gepubliceerd en een aantal tentoonstellingen in Frankrijk en in België bij IBASHO worden gehouden. Het boek over het Neko Project gepubliceerd door Iki zal ook beschikbaar zijn bij IBASHO.

IBASHO is een galerie in Antwerpen met beeldende kunst Japanse fotografie en werken van Westerse fotografen die geïnspireerd zijn door Japan. De galerij is geopend van vrijdag tot zondag van 14.00 tot 18.00 uur en op afspraak.

Bron: IBASHO Gallery

Mobiele versie afsluiten