Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

MV Review: Golden Bomber – Reiwa (令和)

Op 1 april kondigde Japan de naam aan voor het nieuwe keizerlijke tijdperk, en tot nu toe hebben we debatten, artikelen en veel koopwaar eromheen gezien. De naam is Reiwa 「令和」 en kan worden beschouwd als hoopvol denken in deze tijden van onzekerheid waarmee we in de wereld worden geconfronteerd, omdat 令 veelbelovendheid en 和 harmonie betekent.

Golden Bomber heeft Reiwa een paar uur na de onthulling vrijgegeven. In de afgelopen jaren heeft Golden Bomber zichzelf opgebouwd door zich bij verschillende gelegenheden te distantiëren van hun parodische stijl tot enkele meer serieuze onderwerpen. Dit gezegd hebbende, Reiwa komt op geen enkele manier in de buurt van hun beste werk, maar het heeft een aantrekkingskracht waardoor het opvalt. Maar dit is niet alleen de mening van deze schrijver. Op een klassieke Golden Bomber-manier hebben we een muziekvideo gepresenteerd gekregen die het meest fabuleus en soms onzinnig is.

Het is contemplatief in de tekst, maar vooral heel leuk. Wat dit nummer, volgens de mening van deze schrijver, een echte Golden Bomber-achtige lied maakt, is d emanier hoe dit werd geproduceerd. Het is waarschijnlijk op voorhand opgenomen en bewerkt en heeft op de dag van de bekendmaking alleen de eigenlijke naam in het uiteindelijke nummer en de video toegevoegd. Dit kan alleen maar betekenen dat de tekst, ongeacht de naam, hetzelfde zou zijn gebleven. Het geeft een goede filosofische overdenking, als je niets beters te doen hebt.

De video is kleurrijk en zinderend. We zien de band door ruimte en tijd bewegen met behulp van een console, met dank aan het Heisei-tijdperk, naar het nieuwe tijdperk. De video-esthetiek concentreert zich op de Japanse traditionele cultuur, maar op een meer flamboyante en minder bescheiden manier dan gewoonlijk zou worden gepresenteerd. De gemakkelijkste elementen die gespot kunnen worden zijn de rijzende zon, de Shiba Inu-schaduwen, kimono, sake en zelfs een draak sloop zich een weg naar de set.

Over het algemeen is het lied vrolijk, de video sprankelend en kleurrijk, de sets, enigszins overweldigend, maar allemaal op een bekende Golden Bomber-manier. Maar het antwoord op de vraag of dit een herdenking/vereeuwiging van het moment of een marketingtruc was, berust bij ieders mening. Hoe het ook zij, aan het eind van de dag doet het er eigenlijk niet meer toe, omdat Golden Bomber hier niet is om ons te laten nadenken over de grote vragen van het bestaan, maar om ons te helpen plezier te maken.

Score: 70/100

Mobiele versie afsluiten