Eerste keer naar Japan: interview met Herman Roovers

Herman met andere Japanse fan voorafgaand aan concert Shiina Ringo in Nagayo

Even terug deed ik een oproep aan de lezers van AVO Magazine die naar Japan zijn geweest, om te praten over hun allereerste reis. Van sommigen is het even geleden, voor de ander is het zeer recentelijk. Wat waren de precieze redenen om op reis naar Japan te gaan en wat viel op? Uiteindelijk ontving ik een aantal aanmeldingen, waaronder die van Herman uit Malden bij Nijmegen. Hij heeft een aantal goede tips voor diegene op vakantie naar Japan willen gaan.

AVO: Laten we beginnen met het belangrijkste: wanneer, hoe lang, en met wie ging jij voor het eerst naar Japan?
Herman: In oktober 2014 ben ik in mijn eentje 14 dagen door Japan getrokken.

AVO: Hoe heb je je voorbereid op je reis naar Japan?
Herman: Ik was in 2010 al begonnen met voorbereiden. Veel gelezen, niet alleen reisgidsen maar ook boeken over de geschiedenis, cultuur, gebruiken en gewoontes. En met allerlei mensen gesproken die om allerlei redenen (zakelijk, familiebezoek, vakantie) naar Japan zijn geweest. Ook heb ik een taalcursus gevolgd en naar heel veel tentoonstellingen en evenementen (zoals conventies en Japan-Tag Düsseldorf) geweest. Via de muziek had ik al wat Japanse Facebookvrienden en die gaven me ook waardevolle tips.

AVO: Wat heeft jou doen besluiten om naar Japan te gaan? Wat was de aantrekkingskracht?
Herman: Aanvankelijk was het de muziek. Als verzamelaar van LP’s en CD’s vond ik Japan reuze interessant vanwege de enorme muziekmarkt en de speciale releases. Later kwam daar de fascinatie voor de combinatie technologie en rituelen bij. En later kwam ook mijn familiegeschiedenis als reden erbij. Ik ben van Indische afkomst en mijn familie heeft in Nederlands-Indië veel geleden onder de Japanners. Ik wilde het volk die dat mijn familie heeft aangedaan beter leren kennen. Hoe komen mensen ertoe zulke wreedheden te begaan?

AVO: Nadat je aangekomen was in Japan: Wat was jouw eerste indruk?
Herman: Mijn eerste indruk was dat het precies zo was als ik mij had voorgesteld. Ik had bijvoorbeeld bloembollen als souvenir meegenomen en wist welke formaliteiten daarbij hoorde. Bij het quarantaineloket ging de ambtenaar inderdaad tellen of ik de limiet niet had overtreden en zichtbaar opgelucht constateerde hij dat het klopte en werd er met veel ceremonie een label met stempel aan mijn plastic tasje met bloembollen geniet. Met een korte buiging en een joviaal “arigato” vertrok ik naar de douane en paspoortcontrole. Ook dit verliep zoals ik verwachtte. Go with the flow, wees geduldig en volg gewoon de aanwijzingen op dan heb je een geweldige tijd. Ik had me wel een beetje vergist in de grootte van Tokyo station waardoor het een uur duurde voordat ik mijn kluisje terug had gevonden. Een goede les: altijd het nummer van de ingang/uitgang noteren en 1BF betekent niet 1e verdieping maar begane grond!

AVO: Koos je voor een hotel, hostel, guesthouse, ryokan of een andere slaapplek; waarom koos je hier specifiek voor en hoe heb je het ervaren?
Herman: Ik heb combinatie genomen van Airbnb, hotel, guesthouse en capsulehotel. Airbnb was geweldig omdat ik accommodaties koos waar de eigenaar in hetzelfde huis verbleef. Zo kreeg ik makkelijk contact met de locals en ze gaven me zeer nuttige tips. Toen ik van Tokyo naar de Japanse Alpen vertrok, was er een tyfoon gaande. Mijn host had mijn reisschema helemaal aangepast zodat ik nauwelijks last had van de tyfoon. Ook werd ik door de moeder van een Airbnb host uitgenodigd voor een sushi party voor haar studenten. Met een daarvan heb ik een paar jaar geleden nog pannenkoeken in Amsterdam gegeten. Dat capsulehotel was een hele ervaring. Het slapen in een capsule ging prima, maar ik voelde me niet zo veilig. Er waren weinig Japanners en heel veel toeristen. Te midden van de Japanners voelde ik mij de hele reis veiliger dan te midden van mede-toeristen.

AVO: Wat deed je om van je jetlag af te komen? Of juist om deze te voorkomen?
Herman: Ik kwam om 06.00 uur aan en de eerste dag heb ik rustig aan gedaan. Niet meteen op jacht gegaan naar cd’s en lp’s of drukke musea bezocht. Ik ben lekker rustig gaan douchen op Narita airport, niet gaan haasten, goed gegeten en naar een rustig museum geweest. Bij thuiskomst moest mijn vrouw wel lachen: “Ben je echt naar een keramiek museum geweest? Niets voor jou!”

AVO: Heb je tijdens jouw eerste reis in Japan gekozen om een route af te gaan? Of bleef je op één plek? En waarom?
Herman: Ik wilde tijdens de reis geen gedoe met accommodaties boeken en heb alles vooraf geboekt waardoor mijn route vastlag: Tokyo – Tateyama Alpine route – Toyama – Takayama – Nagoya – Kyoto – Hiroshima – Osaka. Met de JR railpass was het allemaal prima te doen en betaalbaar en vooral die zitplaatsreservering is geweldig. Wel had ik teveel bagage bij mij en dat was een heel gesleep. Ik had eigenlijk gebruik moeten maken van de luggage service (heb ik 2018 wel gedaan). Per dag heb ik wel gekeken of het een activiteiten- of een pyamadag werd. Vooral in je uppie loop je de kans jezelf voorbij te lopen. En ik had ook mijn sportspullen bij mij zodat ik lekker kon hardlopen in Japan.

AVO: Wat is jouw beste herinnering aan jouw eerste reis naar Japan?
Herman: Het echtpaar dat een guesthouse in de Japanse Alpen runt. Ik was hun eerste niet-Aziatische gast en ze waren ontroerend gastvrij en vriendelijk. Ze kookten geweldig lekker voor mij en stiekem gluurden ze samen om het hoekje of ik het lekker vond. ’s Avonds lieten we elkaar familiefoto’s zien. Ondanks mijn Japanse taallessen sprak ik slechts een paar woordjes Japans maar in de Airbnb recensie schreven ze dat ik vloeiend Japans sprak.

AVO: Welke plek is volgens jou dè locatie die iedereen moet bezoeken en waarom?
Herman: In het algemeen zou ik zeggen: ga ook eens de stad uit en vermijd de hot spots. Ik heb bijv. 30 kilometer ten noorden van Kyoto in een Airbnb huis verbleven in een klein dorpje waar bijna niemand Engels praat. Dan heb je het gevoel dat je in het “echte” Japan bent. Als je in de periode van ongeveer april tot december gaat, dan moet je eigenlijk de Tateyama Kurobe Alpine Route doen of een gedeelte ervan. De route voert van Oost naar West of andersom en je kunt ook halverwege weer terug als je dat beter uitkomt. Voor een paar euro wordt je bagage apart vervoerd. Dit gedeelte van de Japanse alpen is adembenemend mooi en gevarieerd en vanwege de vele transportmogelijkheden is de route geschikt voor iedereen: van stokoude senior tot super sportieveling. De boottocht op het hoogst gelegen meer van Japan waar gevaren mag worden, was geweldig.

AVO: Wat mis je het ergste nu je weer terug bent uit Japan?
Herman: De beleefdheid van de mensen. Bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen in de trein. Geen telefoongesprekken in het OV, geen lawaai, lekker rustig. En bijna nergens troep of afval. Ik ben naar een J-POP concert geweest met 2.500 fans. Iedereen is relaxed en na afloop lag er geloof ik 1 snippertje papier op de grond. Oh en dan die grote winkels met oneindig veel cd’s, dvd’s en lp’s. Bij de keten BookOff is het ook nog prettig geprijsd…..Af en toe ga ik naar BookOff in Parijs om dat gevoel weer een beetje terug te krijgen.

AVO: Ben je nog van plan terug te gaan naar Japan?
Herman: Ik ben in mei 2018 nogmaals naar Japan gegaan voor 3 weken en ben met name naar de “buitengebieden” gegaan. Okinawa, Kyushi en Shikoku. Geweldig!!!! Ik heb een gedeelte van een pelgrimsroute gelopen, naar een honkbalwedstrijd geweest en de Shimanami Kaido Route gefietst. En weer zoveel aardige mensen ontmoet. Ik zou naar de Olympische Spelen in Tokyo 2020 gaan maar zie er vanaf vanwege mijn eco footprint….

AVO: Welke tip(s) wil je aan iedereen meegeven die nog op vakantie zou willen gaan naar Japan en nog nooit naar dit land geweest zijn?
Herman: Bereid je goed voor op de essentiële gewoontes in Japan en heb respect voor de Japanner. Voor hun omgangsvormen maar ook voor het feit dat ze soms niet aan buitenlanders gewend zijn en op sommige plekken geen of slecht Engels praten/verstaan. Pas sinds 1850 is Japan weer opengesteld voor het buitenland dus het is nog even wennen. En leer een paar woordjes Japans: dit opent zoveel deuren voor je. Japanners zijn verrukt als je laat blijken je best gedaan te hebben hun taal te leren. Ga je naar het buitengebied, neem dan de naam en het adres van jouw bestemming, hotspot, etc. ook mee in het Japans en neem een Google maps printje ervan mee.

Ik wil graag Herman bedanken voor zijn tijd om de vragen te beantwoorden over zijn eerste reis in Japan.

Hou AVO Magazine in de gaten, want er zullen meer van dit soort interviews komen!

Exit mobile version