Site pictogram AVO Magazine – One click closer to Japan

Nihon no hanga’s tentoonstelling in november: Great Tokyo

Nihon no hanga’s tentoonstelling in november 2019 zal zich richten op de hele serie van One hundred pictures of Great Tokyo in the Shōwa era van Koizumi Kishio (1893-1945). Verschillende prenten uit de serie hebben een belangrijke rol gespeeld in de eerdere tentoonstellingen van Nihon no hanga, maar slechts een aantal van de hele set is aan het publiek getoond.
Het is de eerste keer dat een museum een complete set van de serie die de kunstenaar zelf in 1940 uitbrengt toont.

Koizumi Kishio was een creatief drukwerk (sōsaku hanga) kunstenaar die zich toelegde op de volledige zelfproductie van zijn prenten. Een van zijn grootste ambities was het creëren van een serie van honderd beelden van Tokyo. Hij liet zich inspireren door grote houtsnijders als Katsushika Hokusai (1760-1849) en Utagawa Hiroshige (1797-1858), die beide series aan de stad wijdden – toen bekend als Edo. In de loop van Kishio’s project veranderde Tokyo aanzienlijk. Door de ontberingen van de stad als gevolg van de grote Kanto-aardbeving van 1923 en de daaropvolgende periode van enorme stedelijke onrust, bleef Kishio inspiratie vinden voor zijn houtsneden in de steeds veranderende metropool ‘Great Tokyo’. Vanaf de eerste prent in oktober 1928 tot het honderdste ontwerp van december 1937 werkte Kishio ijverig aan wat hij zijn ‘levenswerk’ noemde. Aan de hand van honderd visies verkent de tentoonstelling Kishio’s persoonlijke interpretatie van de gereconstrueerde visuele identiteit van Tokio en belicht het intrigerende verhaal achter het maken van de serie.

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de weekenden in november 2019. Nihon no hanga is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag 30 november is Nihon no hanga gesloten. Om het museum binnen te komen, bel je aan bij de deur. Meer informatie over de komende tentoonstelling en het museum is te vinden op de officiële website.

Bron: Nihon no hanga

Mobiele versie afsluiten