Site icon AVO Magazine – One click closer to Japan

John Oliver herenigt zich met Shinjo-kun en Chiijohn

Sinds de publicatie van het artikel over Chiitan en John Oliver, kwamen er vragen van lezers naar voren met de vraag wat er eigenlijk is gebeurd met Chiijohn en of je hem ook echt kunt bezoeken in de stad Susaki.

In de seizoensfinale van Last Week Tonight, keek John Oliver terug op het afgelopen seizoen en lichtte daarbij het segment van Shinjo-kun, Chiitan en Chiijohn uit.

Hoe zat het ook alweer?

Chiitan, de otter met een schildpad als hoed, is het beste bekend als de onofficiële mascotte van de stad Susaki in de prefectuur Kochi. De mascotte kreeg veel aandacht op sociale media met video’s waarin Chiitan probeert een aantal bizarre en gevaarlijke uitdagingen aan te gaan. Het mascottekostuum is gebaseerd op een echte otter met dezelfde naam. Deze otter was ambassadeur van toerisme voor de stad Susaki tot begin dit jaar, want toen werd de otter ontslagen. Wat was de reden? Na de vele bizarre avonturen van Chiitan, zonden de inwoners van Susaki klachten in over de onofficiële mascotte omdat Chiitan de stad niet echt promootte, maar extreem acties uitvoerde in video’s die op sociale media werden geplaatst. Er werd besloten de banden met de officiële toeristische ambassadeur Chiitan, de echte otter, te verbreken.

De stad Susaki heeft ook een officiële mascotte, genaamd Shinjo-kun, een otter met een ramengerecht als hoed. Als je de mascottes bekijkt, dan zul je de gelijkenissen tussen Chiitan en Shinjo-kun wel zien, hoewel Shinjo-kun een serieuzer gezicht heeft, terwijl Chiitan een ondeugende heeft. Het zorgde er wel dat er zorgen werd gemaakt of dit een probleem kon veroorzaken. De mascottes deelden samen een aantal avonturen, maar de burgemeester van Susaki zei dat het gedrag van Chiitan een negatief effect had op het werk van Shinjo-kun. Zoals Shinjo-kun in verschillende video’s en foto’s met Chiitan verscheen, om hun partnerschap te tonen, maar ook de invloed van Chiitan op de officiële stadsmascotte te laten zien.

Chiijohn

In een segment van Last Week Tonight eerder dit jaar werd laten zien dat Shinjo-kun uiteindelijk eenzaam is zonder de gekke mascotte Chiitan. Het televisieprogramma besloot om een onofficiële mascotte te maken met de naam ChiiJohn, een 45-jarige Engelse feeënbaby met bril, die naar Susaki vloog om Shinjo-kun te ontmoeten. Uiteindelijk zou Chiijohn gebleven zijn in Susaki. Deze aflevering van Last Week Tonight zorgde voor een tegenreactie waarbij Chiitan John Oliver uitdaagde voor een gevecht. Dit werd op een leuke manier ontvangen door John Oliver en fans van het televisieprogramma en de mascotte. Uiteindelijk werd Chiitan’s Twitteraccount in het Japans en later ook in het Engels opgeschort. Ondanks een digitaal protest door middel van een petitie, zijn de twitteraccounts nooit meer teruggekomen en is Chiitan inmiddels actief op een nieuw account in het Japans en Engels. Hoe het is afgelopen met het gevecht tussen Chiitan en John Oliver is onduidelijk.

Inmiddels zou Chiijohn al die tijd zich bevinden in Susaki, gezien John Oliver had aangegeven dat de stad het eigendom heeft overgenomen van de nieuwe mascotte en mocht je de mascotte willen ontmoeten, dan zou je naar de stad Susaki moeten. In de video die vandaag op het YouTube kanaal van Last Week Tonight is gepubliceerd, is te zien dat John Oliver snakt naar wat positiviteit na een zwaar jaar en contact probeerde te maken met Shinjo-kun en Chiijohn. Dit resulteerde in een kortfilm met als titel The Journey Of Chiijohn, chapter 2 waarbij te zien is hoe de twee mascottes in Susaki zijn en uiteindelijk richting de Verenigde Staten kwamen om John Oliver te ontmoeten. Het resulteerde in een video met diverse grappige noten waarbij Shinjo-kun en Chiijohn op zoek gaan naar John Oliver, maar diverse tegenslagen ondervinden om uiteindelijk samen te komen met de presentator.

Inmiddels is er een korte video te zien op Twitter waarbij wordt gezegd dat Shinjo-kun en Chiijohn inmiddels alweer terug zijn gegaan naar Susaki, maar verklappen daarmee een geheimpje van hoe een deel van de bovenstaande video is gefilmd, namelijk het onderdeel van de vliegreis. Maar of je Chiijohn nu echt kunt ontmoeten in Susaki, is eigenlijk onbekend.

Mascottes zijn groot in Japan

Mascottes, ook wel yuru-chara, stellen veel voor in Japan. Veel gemeenten in heel Japan hebben hun eigen mascotte, maar ook verschillende bedrijven en sportteams. Zelfs T.M. Revolution heeft een eigen mascotte, genaamd Turbo-kun. Het kostuumontwerp van de mascottes is gebaseerd op wat past bij de organisaties, een lokaal product of een herkenbaar gebouw, of zelfs een wild dier, maar het kan ook een mix van dit alles zijn. Sommige groothoofdige mascottes zien er niet zo conventioneel uit en kunnen als vreemd worden gezien, maar de meeste worden door de mensen als schattig en leuk gezien. Dergelijke mascottes zijn goed voor de promotie van het toerisme. Bijvoorbeeld, de mascotte voor Kumamoto Prefectuur, Kumamon, is erg populair en heeft in de eerste paar jaar nadat Kumamon in 2010 als mascotte werd gekozen gezorgd voor economische voordelen voor zijn regio. Het is mogelijk om zijn afbeelding te vinden op verschillende producten in winkels, van sleutelhangers voor kleding. Zijn populariteit groeide nadat in 2016 de grote aardbeving Kumamoto trof. Terwijl elk jaar nieuwe mascottess tot leven komen in Japan, moeten anderen om verschillende redenen afscheid nemen. Het is interessant om te zien hoe sommige mascottes de wereld overnemen, in plaats van zich te concentreren op het promoten van hun bedrijf of gemeente.

Bron: Last Week Tonight

Exit mobile version