MV Review: BiS – DEAD or A LiME

Derde generatie - Minder leden, luider geluid

Het lijkt er niet zo lang geleden op dat BiS in hun tweede generatie zat en dat hun uiteindelijke release Are you Ready? was zeer verwacht – nu zitten we nog maar net tot onze knieën in de derde generatie van de vlaggenschipgroep van WACK, en het kan niet spannender zijn dan de release van DEAD of A LiME.

De derde generatie van BiS bestaat uit de leden Musensiteebu, Chantmonkee, Toggy en Neo Trees – vier nogal fantasierijke namen, maar die alleen al vanwege hun absurditeit in herinnering zullen blijven. Hun album release Brand-new idol Society (de derde iteratie) werd uitgebracht op 14 augustus 2019 en werd relatief goed ontvangen – ik heb het album gekocht en er echt van genoten – maar het was pas op 5 november, dat ik echt geïnvesteerd heb in deze groep.

De videoclip voor DEAD of A LiME werd uitgebracht op 5 november 2019 en is een van de meest originele videoclips die ik van WACK heb gezien.

De video begint met de vier BiS-groepsleden die een reeks korte gechoreografeerde bewegingen uitvoeren, op de industriële backbeat en de zang, om vervolgens in een aanstekelijk zwaar Grunge/Punk-geluid te vallen, waarbij de grillige bewegingen worden afgesloten met de leden die de handen vasthouden en samen van het platform stappen, wat een aantal echte zelfmoordclub-vibes opleverde.

De leden liggen dan ingetogen op een stenen vloer en een vlakke lijn van een elektrocardiogram, wat aangeeft dat de leden vermoedelijk dood zijn, voordat Toggy door het hoofd wordt opgetrokken en het aanstekelijke refrein begint. De leden worden getransporteerd per lijkenwagen, een visueel verbluffende reeks. De leden zien zingen terwijl ze in plastic gewikkeld zijn, is zowel claustrofobisch als gevaarlijk, maar het is onmogelijk om je ogen van hun strijd af te houden, totdat ze zich loslaten en het leed zichtbaar is, zodra de ganglampen beginnen te knipperen, lijken ze zich weer rustig te voelen en uiteindelijk zit Chantmonkee op te zitten.

De volgende scène is een front-up met elk lid dat op de muziek rondloopt, direct in de camera kijkend en een gedenkwaardige clip van Musensiteebu die haar speeksel verzamelt en op de grond spuwt terwijl ze met haar hoofd zwaait (2.45 – graag gedaan). Deze scène is leuk, gevolgd door een stilstaande opname of elke groepslid met een lichteffect dat (bijna) hun ogen verduistert.

In hun meest verontrustende visual lijkt elk lid onthoofd met het hoofd in een plastic/glazen doos, deze visual valt niet alleen op door de grafiek, maar ook door het contrast tussen de kleuren (rood, blauw en zwart) maakt het bloed het hoogtepunt van de scène en valt dus op. De rest van de video is BiS samen, die hun gechoreografeerde dans vervolledigt op een platform zoals het horloge van de chirurg, eindigend met de woorden DEAD of A LiME.

Gezien de titel zal het geen verrassing zijn dat de MV zich lijkt te richten op het onderwerp van de dood, maar de presentatie voelt hoogbudgettair en zorgvuldig overwogen. Het is een gewaagde release, in navolging van BiS’ vorige videoclip, die in vergelijking met BiS veel gezinsvriendelijker en makkelijker te beluisteren was, maar ik denk dat het echt de moeite waard is.

Het zou heel gemakkelijk zijn geweest om BiS een ballad te laten uitbrengen, zoals gezien met Are you Ready? en een stabiel, veilig platform te creëren om op uit te breiden – maar dat hebben ze niet gedaan, maar ze hebben in plaats daarvan een van de meest aanstekelijke, zelfverzekerde en zelfverzekerde nummers uitgebracht die ik dit jaar heb gehoord en daarom verdienen ze de eer en ik kijk uit naar wat ze daarna uitbrengen.

Score: 90/100

Exit mobile version